Ryžiai – vienas populiariausių produktų pasaulyje. Daugybė rūšių ir skonių, daugybė paruošimo būdų ir patiekalų. Plovas, pudingas, mišrainės, daugiaryžis, garnyras prie mėsos patiekalų ir t.t. Ryžiai prieinami kiekvienam. O kur dar turtinga ryžių sudėtis! Baltymai, mineralai, kaip kalcis, kalis, magnis, fosforas bei B grupės vitaminai. Mažai druskų ir cholesterolio – ko dar norėti!
Sakoma, kad net japonų ilgaamžiškumo ir stiprios širdies sveikatos paslaptis slypi šiuose mažuose baltuose grūdeliuose.
Tačiau, palyginti su kitais grūdais, ryžiai tikrai neužimtų pirmos vietos sveikatingumo lentelėje. Ne tik dėl to, kad jie greitai pakelia gliukozės kiekį kraujuje ir jis vėliau greitai krenta. Bet ir dėl to, kad tai produktas, kuriame palyginti daug randama nuodingojo arseno. Nuplovus, išmirkius ir išvirus ryžius, arseno kiekis sumažėja. Tačiau tam, kad jis būtų pašalintas iki galo, reikia kažko kito, kažko efektyvesnio. Ir mokslininkai tebeieško būdų tokiam efektyvumui gauti.
Pats arsenas – pusiau metalas, kurio natūraliai būna aplinkoje. Jo galima rasti daugelyje vaisių ir daržovių. Žinoma, čia arseno kiekiai labai labai maži. Ryžiai, augdami neišmatuojamuose laukuose, puikiai pasisavina arseną iš dirvožemio ir jį kaupia. Nors JAV vaistų ir maisto administracija tvirtina, kad didesnis nei kituose produktuose esančio arseno kiekis neturėtų sukelti visiškai jokių sveikatos problemų, mokslininkai šiek tiek nerimauja. Ir rekomenduoja prieš vartojimą ryžius nuplauti, išmirkyti ir virti kaip įmanoma ilgiau. Mat didesni arseno kiekiai gali sukelti apsinuodijimą arsenu – arsenikozę. Pradedamas jausti stiprus pilvo skausmas, vargina diarėja, šlapimas pasidaro tamsus, svaigsta galva, sutrinka judesiai. Retais atvejais tai gali pasibaigti mirtimi.
O štai ryžiams patekus į vandenį ir gerokai jame pabuvus, arsenas tampa mobiliu ir greičiau pasišalina nuo grūdų.
Taip pat būtina neužmiršti, kad tik subalansuota ir įvairiapusė mityba yra sveika – rinkitės ne tik ryžius, bet ir grikius, avižas, perlines kruopas.
Jei visgi neatsispiriate ryžiams ar nemėgstate kitų kruopų, rinkitės skirtingas ryžių rūšis – laukinius, ruduosius, įvairių rūšių baltuosius, raudonuosius.
Šaltinis:
Meharg AA, Carey M, Jiujin X, Farias JM. Rethinking Rice Preparation for Highly Efficient Removal of Inorganic Arsenic Using Percolating Cooking Water. PLOS ONE. 2015.