Trečiadienis, 2025.04.30
Reklama

Kodėl nereikia padauginti ryžių?

vlmedicina.lt | 2015-08-29 00:01:03

Ryžiai – vienas populiariausių produktų pasaulyje. Daugybė rūšių ir skonių, daugybė paruošimo būdų ir patiekalų. Plovas, pudingas, mišrainės, daugiaryžis, garnyras prie mėsos patiekalų ir t.t. Ryžiai prieinami kiekvienam. O kur dar turtinga ryžių sudėtis! Baltymai, mineralai, kaip kalcis, kalis, magnis, fosforas bei B grupės vitaminai. Mažai druskų ir cholesterolio – ko dar norėti!

Verda ryžiai
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Sakoma, kad net japonų ilgaamžiškumo ir stiprios širdies sveikatos paslaptis slypi šiuose mažuose baltuose grūdeliuose.

Tačiau, palyginti su kitais grūdais, ryžiai tikrai neužimtų pirmos vietos sveikatingumo lentelėje. Ne tik dėl to, kad jie greitai pakelia gliukozės kiekį kraujuje ir jis vėliau greitai krenta. Bet ir dėl to, kad tai produktas, kuriame palyginti daug randama nuodingojo arseno. Nuplovus, išmirkius ir išvirus ryžius, arseno kiekis sumažėja. Tačiau tam, kad jis būtų pašalintas iki galo, reikia kažko kito, kažko efektyvesnio. Ir mokslininkai tebeieško būdų tokiam efektyvumui gauti.

Pats arsenas – pusiau metalas, kurio natūraliai būna aplinkoje. Jo galima rasti daugelyje vaisių ir daržovių. Žinoma, čia arseno kiekiai labai labai maži. Ryžiai, augdami neišmatuojamuose laukuose, puikiai pasisavina arseną iš dirvožemio ir jį kaupia. Nors JAV vaistų ir maisto administracija tvirtina, kad didesnis nei kituose produktuose esančio arseno kiekis neturėtų sukelti visiškai jokių sveikatos problemų, mokslininkai šiek tiek nerimauja. Ir rekomenduoja prieš vartojimą ryžius nuplauti, išmirkyti ir virti kaip įmanoma ilgiau. Mat didesni arseno kiekiai gali sukelti apsinuodijimą arsenu – arsenikozę. Pradedamas jausti stiprus pilvo skausmas, vargina diarėja, šlapimas pasidaro tamsus, svaigsta galva, sutrinka judesiai. Retais atvejais tai gali pasibaigti mirtimi.

O štai ryžiams patekus į vandenį ir gerokai jame pabuvus, arsenas tampa mobiliu ir greičiau pasišalina nuo grūdų.

Taip pat būtina neužmiršti, kad tik subalansuota ir įvairiapusė mityba yra sveika – rinkitės ne tik ryžius, bet ir grikius, avižas, perlines kruopas.

Jei visgi neatsispiriate ryžiams ar nemėgstate kitų kruopų, rinkitės skirtingas ryžių rūšis – laukinius, ruduosius, įvairių rūšių baltuosius, raudonuosius.

Šaltinis:

Meharg AA, Carey M, Jiujin X, Farias JM. Rethinking Rice Preparation for Highly Efficient Removal of Inorganic Arsenic Using Percolating Cooking Water. PLOS ONE. 2015.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: ryžiai, arsenas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pavasarinė akių alergija: kaip ją atpažinti ir apsaugoti regėjimą?
Atėjus pavasariui, daugelis džiaugiasi bundančia gamta, šiltesniais orais ir ilgėjančiomis dienomis, tačiau kartu su žyd...
Kodėl sanatorinis gydymas vis dar painiojamas su paprastu poilsiu viešbutyje?
Poilsis, procedūros, ramybė – šiuos elementus siūlo tiek sanatorijos, tiek viešbučiai ar SPA centrai, todėl nereta...
Hemofilijos nevaržomas gyvenimas: nuo kraujavimų valdymo iki visavertės profilaktikos
Hemofilija – liga, kurią ilgus metus lydėjo baimė, skausmas ir gyvenimo apribojimai, šiandien tampa vis geriau val...
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų