Šeštadienis, 2024.04.13
Reklama

Baltieji ir rudieji ryžiai – kuriuos rinktis?

Emilija Miliauskė ("Kuras kūnui") | Šaltinis: vlmedicina | 2018-04-21 00:12:01

Visų rūšių ryžių didžiąją dalį sudaro angliavandeniai ir šiek tiek baltymų. Riebalų ryžiuose yra itin mažai – nuo 0 iki 2 gramų, priklausomai nuo ryžių rūšies.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Rudieji ryžiai nuo baltųjų skiriasi tuo, kad jie yra viso grūdo produktas. Šiuose ryžiuose išsaugota ląsteliena ir grūdo gemalas. Gaminant baltuosius ryžius, siekiant išgauti baltą grūdo spalvą, luobelė pašalinama, pašalinamas ir gemalas. Taigi, baltieji ryžiai yra perdirbtas produktas, kuriame likusi itin maža dalis skaidulų ir vertingų medžiagų. Šiuos ryžius drąsiai galima vadinti „tuščiomis kalorijomis“.

Rudieji ryžiai daug vertingesni. Juose gausu skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Palyginimui, 100 gramų rudųjų ryžių yra apie 1,8 gramo skaidulų, tuo tarpu baltuosiuose ryžiuose tik 0,4 gramo.

Tikslinga palyginti ir vitaminų bei mineralų kiekį:

Vitaminas B1: rudieji – 6 %, baltieji – 1 %.

Vitaminas B3: rudieji – 8 %, baltieji 2 %.

Vitaminas B6: rudieji – 7 %, baltieji – 5 %.

Manganas: rudieji – 45 %, baltieji – 24 %.

Magnis: rudieji – 11 %, baltieji – 3 %.

Fosforas: rudieji – 8 %, baltieji – 4 %.

Geležis: rudieji 2 %, baltieji – 1 %.

Cinkas: rudieji – 4 %, baltieji – 3 %.

Rudieji ryžiai naudingesni ne tik tiems, kurie nori valgyti sveikiau, bet ir tiems, kurių tikslas palaikyti dailias kūno linijas. Magnis ir skaidulos, esančios ruduosiuose ryžiuose padeda kontroliuoti cukraus lygio kraujyje svyravimus ir mažina 2-ojo tipo diabeto riziką. Tuo tarpu baltieji ryžiai priešingai – diabeto riziką didina. Tam įtakos turi aukštas jų glikeminis indeksas. Suvalgius baltųjų ryžių, cukraus kiekis kraujyje staigiai pakyla. Šių ryžių glikeminis indeksas net 89, tuo tarpu rudųjų – apie 50.

Tikslinga aptarti ir kitas dvi populiarias ryžių rūšis: basmati bei ilgagrūdžius. Šių grūdų glikeminis indeksas taip pat apie 50. Tačiau jeigu ant pakuotės nėra pažymėta, kad tai viso grūdo (angl. whole grain) produktas, tikėtina, kad tai perdirbti, mažiau vertingi ryžiai.

Svarbu paminėti ir tai, kad ruduosiuose ryžiuose gausu lignanų. Lignanai – tai augalinės kilmės medžiagos, kurios pasižymi antibakteriniu, antivirusiniu, priešgrybeliniu, antioksidaciniu ir priešvėžiniu poveikiu. Rudieji ryžiai – puiki prevencinė priemonė, sauganti nuo širdies ligų.

Siekiant, kad rudieji ryžiai būtų geriausiai pasisavinti, rekomenduojama juos pamirkyti 10-12 valandų (galima per naktį) ir tada virti.

Taigi, vietoje baltųjų ryžių, pasirinkus ruduosius, ne tik gausite daugiau skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, bet ir padailinsite kūno linijas.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: ryžiai
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Suvaldyti kokliušą gali skiepai bei kosėjimo ir čiaudėjimo higiena
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, šiemet Lietuvoje užregistruota kur kas daugiau kokliušo atve...
Santaros klinikų bendruomenė gedi dėl ligos netekusi doc. dr. Editos Kazėnaitės
„VUL Santaros klinikų bendruomenė neteko ilgametės kolegės, svarbios mūsų komandos narės, centro vadovės, profesio...
Pirmą kartą Lietuvoje vaikui atlikta sudėtinga procedūra po kepenų transplantacijos
Šešerių metukų Vytis – Kauno klinikų pacientas, kurio gyvybę išgelbėjo jį prižiūrinčių medikų profesionalumas ir g...
Vaistų nuo skausmo vartojimo klaidos ir galimas šalutinis poveikis
Vaistai nuo skausmo yra dažnas medikamentas kiekvieno žmogaus vaistinėlėje. Jų populiarumą didžiąja dalimi lemia univers...
Lošimų priklausomybė: kaip atpažinti, spręsti ir išlipti iš duobės?
Didžiausia šalies istorijoje kazino pralošta suma paskatino psichologų ir psichoterapeutų diskusiją apie lošimų priklaus...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų