Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Skirtingos ryžių rūšys – kokiems patiekalams ruošti jos tinka

Šaltinis: vlmedicina | 2021-08-09 10:03:17

Ryžiai – visame pasaulyje itin populiarus maisto produktas. Jie maistingi, lengvai paruošiami ir skanūs, todėl puikiai tinka kiekvienoje virtuvėje. Parduotuvių lentynose siūloma daugybė ryžių rūšių.

Virti ryžiai lėkštėje
Ryžiai / Pranešimo autorių nuotr.

„Ryžiai – itin universalios kruopos. Juos galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą, patiekti kaip garnyrą ar ruošti desertus. Vis dėlto jų rūšys skiriasi: vienos yra lipnesnės, kitos biresnės. Pirkėjai gali rinktis iš plataus mūsų siūlo ryžių asortimento, kuriame ir apvalieji, pailgieji, basmati ryžiai. Taip pat turime ir išskirtinesnių rūšių, pavyzdžiui, Pietų Prancūzijos Kamargo regiono ryžius“, – pranešime žiniasklaidai sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Pasak maisto ekspertės, ryžiai skirstomi pirmiausia pagal grūdelių dydį – gali būti trumpieji, vidutiniai ir ilgieji. Trumpieji ryžiai dažniausiai beveik apvalūs. Išvirti jie būna lipnūs. Populiariausi trumpieji ryžiai yra „Arborio“, apvalieji ir vadinamieji sušių ryžiai. Ilgieji ryžiai, tokie kaip „Jasmin“ ir „Basmati“, yra kelis kartus ilgesni už trumpuosius ryžius. Išvirti jie būna tvirtesni ir biresni.

V. Juodkazienė pataria pagalvoti apie norimą gaminti patiekalą ir pasirinkti jam tinkamiausią ryžių rūšį, nes tai padės atskleisti ypatingą skonį. Ji aptaria ir pagrindines ryžių rūšių savybes.

„Arborio“ ryžiai – tai trumpagrūdžiai baltieji itališki ryžiai. Šios rūšies ryžiuose gausu tam tikro krakmolo, dėl kurio išvirti jie ganėtinai tvirti, nesuverda į košę. Bet kartu jie yra gana lipnūs. Labiausiai šie ryžiai tinka rizotams gaminti. Taip pat iš „Arborio“ ryžių galima išvirti puikius pudingus.

„Basmati“. Šie aromatingi ilgagrūdžiai ryžiai tinkamiausi Indijos, Artimųjų Rytų ir Vidurinės Azijos virtuvės patiekalams ruošti. „Basmati“ ryžių rūšis daugiausia auginami Indijoje. Ši šalis vadinama ir jų tėvyne. Vis dėlto pasaulyje šios rūšies ryžiai taip mėgstami, kad kai kurios šalys, pavyzdžiui, JAV, juos taip pat gausiai augina. Kadangi „Basmati“ ryžiai yra birūs, jie itin tinka plovui gaminti. Taip pat dažnai „Basmati“ yra kario ir įvairių troškinių garnyras.

Rudieji ryžiai. Kartais jie vadinami viso grūdo ryžiais. Jie labai panašūs į baltuosius ryžius, tačiau gaminant yra išsaugoma jų luobelė. Rudieji ryžiai turi tankesnę tekstūrą, jiems būdingas riešutų skonis. Taip pat rudieji ryžiai pasižymi didesne maistine verte, turi daugiau skaidulinių medžiagų, , magnio, B grupės vitaminų ir geležies. Šios rūšies ryžiai yra labai universalūs ir gali būti derinami su daugeliu patiekalų.

„Jasmin“ ryžiai. Tai ilgagrūdžiai ryžiai, pasižymintys švelniu, kiek salsvu skoniu. „Jasmin“ ryžiai daugiausia auginami Pietryčių Azijoje. Jie yra pagrindinis daugelio Tailando virtuvės patiekalų ingredientas, taip pat valgomi ir vieni. „Jasmin“ ryžiai išvirę tampa šiek tiek lipnios tekstūros, todėl yra puikus garnyras prie įvairiausių patiekalų.

Kamargo regiono ryžiai. Pelkėtame Pietų Prancūzijos regione ryžiai auginami dar nuo XVI a. Švelnus klimatas ir vyraujantys šilti vėjai leidžia juos natūraliai apsaugoti nuo ligų. Šiame regione auginama net 40 ryžių rūšių. Sakoma, kad skaniausi ši ryžiai bus, jei prieš virdami, apkepinsite juos keptuvėje su trupučiu sviesto ir aliejaus.

Sušių ryžiai. Šios rūšies trumpagrūdžiai ryžiai yra pagrindinė japonų virtuvės dalis. Virti sušių ryžiai tampa itin lipnūs, todėl juos lengva suformuoti į sušius su įvairiais priedais. Tačiau taip pat šios rūšies ryžiai gali būti valgomi kaip garnyras, ypač prie Azijos virtuvės patiekalų, nes juos lazdelėmis lengvai suvalgys ir neįgudę valgytojai.

 

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų