Rauginimui naudojame kietų, rudeninių ir žieminių veislių obuolius. Geriausia antaninius.
Surenkame prinokusius, nesukirmijusius, be dėmių, įbrėžimų obuolius. Nuplauname.
Rauginimui naudojame emaliuotą, stiklinį ar maisto produktams skirtą plastiko indą.
Indo dugną išklojame plonu juodųjų serbentų lapų sluoksniu. Tuomet dedame du sluoksnius obuolių.
Pertiesiame plonu sluoksniu vyšnių lapų ir vėl dedame dvi eiles obuolių. Po to - ploną sluoksnį mėtų lapelių ir vėl obuolių.
Ir taip iki indo viršaus. Obuolius pridengiame lapų asorti su 2-3 šakelėmis mėtų (ne daugiau).
Ant viršaus uždedame dangtį - lėkštelę ir paslegiame su akmeniu.
Marinatas:
10 litrų vandens reikia:
150 g druskos.
250 – 300 g medaus.
150 g rupių ruginių arba kvietinių miltų.
Užviriname vandenį ir atvėsinę sudedame visus komponentus, išmaišome.
Supilame skystį nenuėmę akmens nuo obuolių. Svarbu, kad obuoliai būtų apsemti.
Dėmesio! Po kelių dienų skysčio sumažėja ir reikia papildyti.
Rūgimas vyksta 6-7 dienas +15 - 18 laipsnių C temperatūroje. Vėliau obuolius išnešame į vėsią patalpą.
Obuoliai įrūgsta per 4 – 6 savaites.
Zita Užkuraitienė