Adventas, Kūčios, šv. Kalėdos, Naujieji metai – dosniai apdalintas gruodis. Kuo šis žiemos mėnuo ypatingas maitinimosi aspektu?
Adventas nėra žydų krikščionybės religinis laikotarpis, atneštas mums iš Vakarų Europos ir įdiegtas kaip svetimo gyvenimo būdas. Adventas yra senas, skaičiuojantis mažiausiai keliolika tūkstančių metų mūsų protėvių (prolietuvių – sarmatų, aisčių) gyvenimo laikotarpis, kai būtina badauti. Privalu išsivalyti organizmą nuo vasarą ir rudenį valgytų gėrybių, organizme nusėdusių šlakų ir toksinų. Kitas badavimas vyksta per gavėnią, po sūdytų ir riebių žiemos valgių.
Kūčios – taip pat labai sena mūsų protėvių šventė. Tai mūsų genčių šeimyninė šventė, kai šeimos nariai susirenka prie šeimos židinio. Tam tikslui gaminama daugiau patiekalų iš grūdų, daržovių, vaisių, riešutų, sėklų. Tie valgiai Kūčių vakarą būdavo atnašaujami lietuvių (sarmatų) dievams. Kūčioms silkę ir žuvį valgė tik žydišką krikščionybę išpažįstantys į Lietuvą sugužėję dvasininkai ir vienuoliai.
Per Kūčias, kad ir kiek valgių būtų, o jų neturi būti daug. Jokiu būdu ne 12, o ne daugiau kaip 9 (žiūr. elnias devynragis), nes mūsų protėviai keliolika tūkstančių metų gyveno sveiki ir laimingi pagal mėnulio kalendorių, kol atsirado krikščionybė su savo Grigaliaus kalendoriumi ar 12 žydų krikščionybę propaguojančių apaštalų.
Ant Kūčių stalo neturi būti žuvies, silkės, kiaušinių ir valgių su kiaušiniais, šiukštu ir bet kokios mėsos. Neturi būti duonos, pyragų, bandų, bandelių, kūčiukų, kiaušinių, majonezo, sviesto, grietinės, kečupo, nieko su cukrumi, nieko kepto, virto, troškinto ar kitaip termiškai apdoroto maisto.
Net šiuolaikinis kalėdaitis yra duoklė žydų duonai – macai. Tai ne Kristaus duona. Kristus mokydamas, kad mistume jo kūnu, rodė ne žydišką apeiginę duoną - macą, o grūstų grūdų džiovintą paplotėlį, ne vyną, kurį siūlo dvasiškiai, o vynuogių sultis... Ant Kūčių stalo negali būti ir bulvių, nes bulvės lietuvių mityboje atsirado tik XVI amžiuje.
Pagrindinis apeiginis sakralinis Kūčių stalo valgis yra KŪČIA – mirkyti grūdai, pagardinti aguonomis, riešutais ir medumi, kiti valgiai - grūstų grūdų su įvairiausiomis sėklomis paplotėliai, ne kepti, o džiovinti (galima orkaitėje). Taip pat vaisiai, daržovės, jų sultys, riešutai, sėklos. Ir jokių apsirijimų!
Reikia suprasti, kad maisto produktų gamintojai ir jų pardavėjai gamina ne maisto produktus, o jiems didelius pinigus kraunančius gaminius. Tad maisto prekių parduotuvėse žmogui naudingų maisto produktų išvis nėra!
Nuo prekių lūžtančios lentynos prekiauja tik maisto produktų surogatais - žmogaus sveikatai pavojingais ėdalais. Manau, net nūdienos maisto prekių parduotuves reikėtų vadinti ėdėsių sankrovomis.
Per adventą išmeskite iš mitybos mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius bei termiškai apdorotus valgius. Tuo laikotarpiu maitinkitės daržovėmis, vaisiais, riešutais, gerkite vandenį arba ką tik išspaustas vaisių daržovių sultis. Pakeliuose ir buteliuose sulčių nėra – tai chemizuoti surogatai.
Vincentas Sakas