Antradienis, 2025.06.17
Reklama

Kita nuomonė apie Kūčių valgius(5)

2011-12-22 23:25:55

Adventas, Kūčios, šv. Kalėdos, Naujieji metai – dosniai apdalintas gruodis.  Kuo šis žiemos mėnuo  ypatingas maitinimosi aspektu?

Adventas nėra žydų krikščionybės religinis laikotarpis, atneštas mums iš Vakarų Europos ir įdiegtas kaip svetimo gyvenimo būdas.  Adventas yra senas, skaičiuojantis mažiausiai keliolika tūkstančių metų mūsų protėvių (prolietuvių – sarmatų, aisčių) gyvenimo laikotarpis, kai būtina badauti. Privalu išsivalyti organizmą nuo vasarą ir rudenį  valgytų gėrybių, organizme nusėdusių šlakų ir toksinų.  Kitas badavimas vyksta per gavėnią, po sūdytų ir riebių žiemos valgių.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Kūčios  –  taip pat labai sena mūsų protėvių šventė. Tai mūsų genčių šeimyninė šventė, kai šeimos nariai susirenka prie šeimos židinio. Tam tikslui gaminama daugiau patiekalų iš grūdų, daržovių, vaisių, riešutų, sėklų. Tie valgiai Kūčių vakarą būdavo atnašaujami lietuvių (sarmatų) dievams. Kūčioms silkę ir žuvį valgė tik žydišką krikščionybę išpažįstantys į Lietuvą sugužėję dvasininkai ir vienuoliai.

Per Kūčias, kad ir kiek valgių būtų, o jų neturi būti daug. Jokiu būdu ne 12, o ne daugiau kaip 9 (žiūr. elnias devynragis), nes mūsų protėviai keliolika tūkstančių metų gyveno sveiki ir laimingi pagal mėnulio kalendorių, kol atsirado krikščionybė su savo Grigaliaus kalendoriumi ar 12 žydų krikščionybę propaguojančių apaštalų.

Ant  Kūčių stalo neturi būti žuvies, silkės, kiaušinių ir valgių su kiaušiniais, šiukštu ir bet kokios mėsos. Neturi būti duonos, pyragų, bandų, bandelių, kūčiukų, kiaušinių, majonezo, sviesto, grietinės, kečupo, nieko su cukrumi, nieko kepto, virto, troškinto ar kitaip termiškai apdoroto maisto.

Net šiuolaikinis kalėdaitis yra duoklė žydų duonai – macai. Tai ne Kristaus duona. Kristus mokydamas, kad mistume jo kūnu, rodė ne žydišką apeiginę duoną - macą, o grūstų grūdų džiovintą paplotėlį, ne vyną, kurį siūlo dvasiškiai, o vynuogių sultis... Ant Kūčių stalo negali būti ir bulvių, nes bulvės lietuvių mityboje atsirado tik XVI amžiuje.

Pagrindinis apeiginis sakralinis Kūčių stalo valgis yra KŪČIA – mirkyti grūdai, pagardinti aguonomis, riešutais ir medumi, kiti valgiai - grūstų grūdų su įvairiausiomis sėklomis paplotėliai, ne kepti, o džiovinti (galima orkaitėje). Taip pat vaisiai, daržovės, jų sultys, riešutai, sėklos. Ir jokių apsirijimų!

Reikia suprasti, kad maisto produktų gamintojai ir jų pardavėjai  gamina ne maisto produktus, o jiems didelius pinigus kraunančius  gaminius. Tad maisto prekių parduotuvėse žmogui naudingų maisto produktų išvis nėra!

Nuo prekių lūžtančios lentynos prekiauja tik maisto produktų surogatais - žmogaus sveikatai pavojingais ėdalais. Manau, net nūdienos maisto prekių parduotuves reikėtų vadinti ėdėsių sankrovomis.

Per adventą išmeskite iš mitybos mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius bei termiškai apdorotus valgius. Tuo laikotarpiu maitinkitės daržovėmis, vaisiais, riešutais, gerkite vandenį arba ką tik išspaustas vaisių daržovių sultis. Pakeliuose ir buteliuose sulčių nėra – tai chemizuoti surogatai.

Vincentas Sakas

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 1 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (5)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
Šeimos gydytojo paslaugas teikiančios įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti nemokamą pirminę sveikatos...
Kodėl tinsta kojos ar veidas? Ne visada tai sūraus maisto ar karščio pasekmė
Tinimas – dažnas, bet dažnai nuvertinamas simptomas, kuris gali reikšti ne tik per didelį druskos suvartojimą ar i...
Neapsigaukite – tai ne apsinuodijimas maistu: rotavirusas vasarą neatostogauja
Nors rotavirusas dažniausiai siejamas su kūdikiais, ši virusinė žarnyno infekcija vis dažniau diagnozuojama ir suaugusie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų