Sekmadienis, 2024.10.06
Reklama

Prie silkės dera ne tik grybai: trys dar neatsibodę egzotiniai deriniai

Šaltinis: vlmedicina | 2021-12-23 00:34:44

Kūčių stalas be silkės – ne Kūčių stalas. Silkė per šią šventę patiekiama su pačiais įvairiausiais pagardais: šviežiomis ar troškintomis daržovėmis, grybais. Tačiau jeigu tradiciniai skoniai bėgant metams kiek pabodo – laikas paeksperimentuoti: silkę praturtinti pačiais įvairiausiais ingredientais: avokadais, džiovintomis ar šviežiomis uogomis.

Silkės užkandis
Silkės užkandis / Pranešimo autorių nuotr.

Nuo apelsinų iki braškių

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad galbūt skamba neįtikėtinai, tačiau įvairiausios uogos ar vaisiai puikiai dera ir prie visų pamėgtos tradicinės silkės.

„Silkę skanu pagardinti apelsinais. Tereikia apelsino gabalėlius sumaišyti su šviežiais porais ir majonezu. Dar vienas netikėtas derinys su silke – kiviai. Juos reikėtų supjaustyti gabalėliais, sudėti juos į dubenį, tuomet į tą patį dubenį suberti kubeliais pjaustytus obuolius, svogūnų laiškus, krapus, viską pagardinti prieskoniais ir majonezu“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja V. Juodkazienė.

O Skandinavijoje šią žuvį dažnai praturtina šviežiomis uogomis. Prie silkės su burokėliais dažnai derinamos šilauogės. Šiam patiekalui pasigaminti, įmantrių ingredientų neprireiks, o jo skonis tikrai nustebins, sako V. Juodkazienė.

Silkę galima valgyti netgi su braškėmis. V. Juodkazienė, teigia, kad tokiam patiekalui paruošti taip reikėtų vos kelių ingredientų – braškių, silkės, mėgstamų prieskonių, žalumynų, tokių kaip mėtos ir šaukštelio garstyčių.

Tradiciškai gaminama su sezoniniais ingredientais

Tradiciškai silkė gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Kaip teigia ekspertė, grybai prie silkės puikiai tinka tiek švieži, tiek džiovinti. Tačiau taip pat prie silkės dera ir džiovinti vaisiai ar uogos.

„Silkė dažnai gardinama džiovintomis slyvomis ar razinomis. Šie ingredientai silkei suteikia saldumo. Slyvų ar razinų galima įmaišyti į keptas daržoves – paprastai morkas, svogūnus. Šiuos ingredientus šiek tiek patroškinus keptuvėje, gautas daržovių mišinys atvėsinamas ir dedamas ant silkės“, – sako V. Juodkazienė.

Pasiilgusiems egzotiškų skonių maisto ekspertė siūlo išbandyti receptą su uogomis.

Silkė su burokėliais ir šilauogėmis

Jums reikės:

Silkės filė

2 vidutinio dydžio burokėlių

100 g šilauogių

50 g cukraus

50 g acto

50 g vandens

2 lauro lapų

2 gvazdikėlių

1 šakelės čiobrelių

Šaukštelio krienų

Šviežių krapų

Gaminime:

Burokėlius išvirkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Tuomet puode užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir prieskonius ir sudėkite burokėlius ir šilauoges. Viską troškinkite apie 10 minučių. Galiausiai atvėsinkite ir užpilkite ant gabalėliais supjaustytos silkės. Viską supilkyte į stiklainį ir prieš patiekdami palikite bent 24 valandas šaldytuve. Silke patiekite ant juodos duonos, ant jos nepamirškite uždėti ir burokėlių ir uogų. Viską pagardinkite krienais ir krapais.

Silkė su apelsinais ir imbieru

Jums reikės:

3 apelsinų

1 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų žirnelių

½ arbatinio šaukštelio malto imbiero

Druskos ir pipirų

½ raudonosios paprikos

Laiškinio svogūno

Silkės filė

Gaminame:

Apelsinus nuplaukite karštu vandeniu, nusausinkite ir išspauskite 2 apelsinų sultis. Tuomet likusį apelsiną supjaustykite ir sudėkite į apelsinų sultis. Ten pat suberkite sutrintus raudonųjų pipirų žirnelius, suberkite imbiero miltelius ir pagardinkite druska bei pipirais. Paprikas supjaustykite plonomis juostelėmis. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, gabalėliais supjaustykite silkę. Visus gautus ingredientus sumaišykite ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve.

Silkė su avokadais

Jums reikės:

Silkės filė

Apelsino

Avokado

Druskos ir pipirų

Aliejaus

Medaus

Citrinos sulčių

Gaminame:

Nulupto apelsino skilteles ir avokadą supjaustykite ir sumaišykite su silkės gabaliukais. Tuomet šlakelį alyvuogių aliejaus, nedidelį šaukštelį medaus ir žiupsnelį druskos bei pipirų bei citrinos sultis sumaišykite nedideliame indelyje ir juo apliekite gautą patiekalą. 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaistų prieinamumas: vaisto registracijos nereikėtų painioti su vaisto kompensacija
Paskutiniuoju metu viešoje erdvėje itin dažnai kalbama apie tai, kad Lietuvos pacientai turi prastesnes gal...
Plastikos chirurgas: „Yra žmonių, kuriems atsisakau daryti plastines akių vokų operacijas"
Statistiškai plastinės akių vokų operacijos šiuo metu yra vienos populiariausių. Ir to paaiškinimas, anot chirurgų, laba...
Būtini genetiniai tyrimai ir efektyvus gydymas lietuvėms neprieinamas
Krūties vėžiu serga vis daugiau ir vis jaunesnių moterų. Nieko nebestebina onkologijos centrų duris varstančios trisdeši...
Sukrečianti šeimos patirtis: sūnus išgyveno, bet mityba – kasdienis iššūkis
Nemažai tėvų ar globėjų susiduria su vaikų mitybos sunkumais. Dalis jų išsprendžiama gana nesunkiai, o kartais tenka ieš...
Sąnarių endoprotezavimas: dažniausiai keičiami kelių ir klubų sąnariai
Sąnariai endoprotezuojami juos pažeidus sunkioms ligoms arba traumoms, kai sąnarys nebegali tinkamai funkcionuoti, judes...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų