Pirmadienis, 2024.06.17
Reklama

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų: kuo ypatingos jo rūšys

Šaltinis: vlmedicina | 2021-09-11 00:48:00

Aliejus, visai kaip ir kokybiški prieskoniai – neatsiejama kiekvieno burnoje tirpstančio patiekalo dalis. Aliejaus rūšių šiuo metu yra pačių įvairiausių, o renkantis sau tinkamą – gali susisukti galva.

Aliejus dubenėlyje ir alyvuogės
Aliejus / Asociatyvioji nuotr.

„Sveiki aliejai yra svarbi kiekvieno kasdienio raciono dalis. Be aliejaus mažai įsivaizduojamas daugelis mėgstamų ir mums žinomų patiekalų: aliejumi gardinamos salotos, makaronai, sriubos, netgi ledai bei gaminami įvairiausi padažai. Pastebime, kad aliejui vis išrankesni tampa ir pirkėjai. Jie parduotuvių lentynose dairosi ne tik rapsų ar saulėgražų, bet ir kokybiškio alyvuogių, sėmenų ar moliūgų sėklų aliejaus, būtent dėl šios priežasties esme paruošę itin platų jo asortimentą: nuo sėmenų iki Štirijos moliūgų sėklų aliejaus“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė.

Kaip teigia ekspertė, įvairiausi aliejai plačiai naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse: Viduržiemio jūros šalys savo patiekalų neįsivaizduoja be alyvuogių aliejaus, Azijoje mėgstamas sezamų, o austrai, rumunai bei vengrai itin mėgsta moliūgų sėklų aliejų.

Pasak A. Čepulis, aliejus yra ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalų ingredientas. Jis atlieka svarbų vaidmenį organizme. Aliejaus naudojimas įvairiuose patiekaluose organizmui padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K. Aliejuje taip pat yra ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių. Jo vartojimas būtinas smegenų ir nervų sistemos veiklai.

Anot ekspertės, aliejaus rūšių yra pačių įvairiausių, tačiau kiekviena iš jų turi skirtingą poveikį organizmui ir panaudojimo būdą, dera prie skirtingų valgių. Būtent dėl šios priežasties žinovė dalijasi keliomis įžvalgomis apie „skystąjį auksą“ ir skirtingų jo rūšių savybes.

Moliūgų sėklų aliejus. Moliūgai yra nepamainomas rudens patiekalų atributas, o jų sėklos – nuostabaus skonio ir aromato aliejaus šaltinis. Riešutų skonį primenančiu aliejumi gardinkite pikantiškus ir saldžius patiekalus. Šio aliejaus nekaitinkite, nes kylant temperatūrai prarandamos naudingosios savybės.

Štirijos moliūgų sėklų aliejus. Štirijos regione gaminamas moliūgų aliejus išsiskiria sodria žalia spalva ir ryškiu riešutų skonio aromatu. Šis moliūgų sėklų aliejus yra natūralus produktas, pasižymintis ne tik riešutų skoniu ir maloniu aromatu, bet ir sveikatą teigiamai veikiančiomis savybėmis: jis gali pagerinti virškinimą, veikia kaip antioksidantas, be to, stiprina plaukų augimą. Moliūgų sėklų aliejus gali būti naudojamas tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams gardinti, tačiau kaip ir įprasto moliūgų aliejaus, šio taip pat kepimui naudoti nerekomenduojama.

Alyvuogių aliejus. Nerafinuotas šalto spaudimo alyvuogių aliejus laikomas vienu vertingiausių, be to, pasižymi intensyviais skoniais – nuo aitrumo, kartumo iki rūgštumo. Aliejaus skonį lemia alyvuogių rūšis, uogų nurinkimo ir paruošimo laikas bei klimatas. Tai bene universaliausias aliejus, kuriuo galima mėgautis vilgant duoną, gardinant salotas, padažus, kepinių tešlą, ruošiant marinatus. Rafinuotas alyvuogių aliejus tinka ir kepimui, tačiau nerafinuoto kepimui naudoti nerekomenduojama.

Graikinių riešutų aliejus. Iš kitų išsiskiria maloniu skoniu ir kvapu. Labai tinka gardinti desertams, salotoms bei jau pagamintiems patiekalams. Tiesa, susilaikykite nuo kaitinimo, nes kylant temperatūrai dingsta naudingosios šio aliejaus savybės.

Sėmenų aliejus. Šis aliejus įnoringas – jis netinkamas kepimui ir galioja ribotą laiką. Laikykite jį tamsioje, vėsioje vietoje ir sunaudokite per mėnesį, kitaip aliejus apkars. Sėmenų aliejaus panaudojimo būdų netrūksta: gardinkite raugintus kopūstus, šviežutėles salotas, praturtinkite grybų, daržovių patiekalų bei košių skonį.

Kanapių aliejus. Spaudžiamas jis iš kanapių sėklų ir kaip joks kitas tinka gardinti salotoms, košėms ar kitiems kruopų patiekalams. Tik būkite atidūs – suvartokite aliejų per 1–2 mėnesius ir jokiais būdais nenaudokite kaitinimui.

Sezamų aliejus. Šis aliejus pasižymi išskirtiniu aromatu ir skoniu. Dažniausiai naudojamas gaminant Pietryčių Azijos virtuvės patiekalus – salotas, padažus, juo apšlakstomi ir jau pagaminti valgiai. Prieš kaitindami, būtinai perskaitykite informaciją ant pakuotės, nes ne visos sezamų aliejaus rūšys tinka kepimui.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: aliejus
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Santaros klinikų vadovas prof. Tomas Jovaiša: „Pokytis – tai nuolatinė būsena“
2024 m. birželio 11 d., laimėjęs konkursą į generalinio direktoriaus pareigas, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros...
Nuo 2023 m. pradžios pacientams pradėti kompensuoti beveik 40 naujų vaistų
Kompensuojamųjų vaistų sąrašus kasmet papildo dešimtys naujų vaistinių preparatų, kurie padeda užtikrinti Lietuvos pacie...
Burnos sveikata svarbi ne tik dantims, bet ir visam organizmui
Birželio 17 dieną pasaulyje minima Tarptautinė burnos higienisto diena. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į burnos higien...
Augant kraujo donorų aktyvumui, donacijų skaičius padidėjo beveik 8 tūkstančiais
Lietuvoje populiarėjant neatlygintinai kraujo donorystei, augant donorų, atliktų donacijų ir surenkamo kraujo kiekiams,...
Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?
Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų