Ketvirtadienis, 2024.10.03
Reklama

Švenčiame Atvelykį: kaip suderinti subalansuotą mitybą su tradiciniais patiekalais?

Šaltinis: vlmedicina | 2021-04-11 00:34:54

Daugelis šeimų po gausaus Velykų stalo visą savaitę suko galvas, kaip suvartoti visus šventinius likučius. Nespėjus nė atsipūsti, artėja dar viena šventė – Atvelykis, kuriam vėl prireiks jūsų kūrybiškumo. O jeigu visus receptus išnaudojote per Velykas, siūlome išbandyti labai paprastą, bet originalią idėją, tinkančią Atvelykiui.

Atvelykio patiekalai / Asociatyvioji nuotr.

Atvelykio šventė žinoma kaip Vaikų velykėlės, todėl didžiausias dėmesys pirmąjį savaitgalį po Velykų skiriamas būtent jiems. Ši šventė lyginama su Velykomis, tačiau yra kur kas kuklesnė – pilno stalo nukrauti įmantriais patiekalais tikrai nebūtina. Vis dėlto kiaušinių ridenimas, kaip ir per didžiąsias Velykas, – būtinas atributas.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia pastebinti, kad kuklesnis Atvelykio stalas siejamas ir su tuo, kad po Velykų daugelis pereina prie sveikesnės mitybos ir dairosi lengvesnių patiekalų.

„Anksčiau per Atvelykį būdavo įprasta valgyti įvairiausius pyragus, kepti viščiukų, zuikučių formos sausainius. Svarbus atributas – ir kiaušiniai ar patiekalai iš jų. Vis dėlto pastaruoju metu, ypač dėl Vakarų įtakos, išpopuliarėjo vėlyvieji pusryčiai, kurie pasižymi nekaloringu, lengvu, subalansuotu maistu. Todėl ir vaikų Velykėlės tampa labiau apie buvimą kartu, o ne prisivalgymą iki soties“, – tikina V. Juodkazienė.

Nepaisant to, maisto ekspertė įsitikinusi, kad švenčių metu reikia pasilepinti ir desertu: „Vaikų velykėles sunku įsivaizduoti be saldžių skanėstų, ypač – riebaus pyrago. Atvelykis – tik kartą metuose, o ši šventė skirta vaikams, kurių didžioji dalis yra tikri smaližiai, tad Atvelykio boba privalo tapti stalo pažiba. Tiesa, pridėjus egzotinių džiovintų vaisių, ji bus išties originali, o vietoj cukrinio glajaus pyragą galima papuošti šviežiomis uogomis“, – sako V. Juodkazienė.

„Pyragą galima derinti su mažiau kaloringais patiekalais – šalta sriuba, salotomis, vaisiais ir jų kokteiliais. Karštų patiekalų Atvelykiui gaminti nėra būtinybės. Ir nors kiaušinių iki soties prisivalgyta per Velykas, bent vieną virtą kiaušinį – nors ir putpelės – per Atvelykį suvalgyti reikia“, – priduria ji.

Maisto ekspertė teigia, kad po Velykų likusius kiaušinius Atvelykio šventės metu reiktų naudoti tik ridenimui, o valgymui išsivirti naujų. Savaitę užsilikę kiaušiniai, kad ir kaip gražiai būtų išmarginti, vartojimui jau nebetinkami.

„Geriausia kiaušinį suvalgyti per parą nuo jo išvirimo, o tinkamas valgyti jis bus iki trijų dienų. Po Velykų likę kiaušiniai tikrai bus sugedę, todėl juos naudokite arba papuošti stalui, arba ridenimui, bet jokiu būdu nevalgykite“, – sako V. Juodkazienė.

V. Juodkazienė dalijasi originaliu Atvelykio bobos receptu ir lengvų vėlyvųjų pusryčių idėja.

Originali Atvelykio boba

Jums reikės:

10–12 kiaušinio trynių

1 kg miltų

300 g cukraus

300 ml pieno

50 g sausų mielių

Žiupsnelio druskos

200 g sviesto

Džiovintų vaisių ir uogų: mangų, papajų, spanguolių ir pan.

Šviežių uogų papuošimui. Pavyzdžiui, šilauogių ir mėlynių

Kakavos miltelių ir šokolado drožlių

Paruošimo būdas:

  1. Į šiek tiek pašildytą pieną sudedame mieles ir cukrų, viską švelniai išmaišome. Sudedame šiek tiek mažiau nei pusę miltų ir paliekame šiltai valandai.
  2. Ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą, leidžiame jam atvėsti ir sumaišome su kiaušinių tryniais.
  3. Masę su mielėmis išplakame, sudedame kiaušinio trynių ir sviesto plakinį, likusius miltus, šiek tiek druskos. Viską kruopščiai išminkome, sudedame džiovintas uogas ir vaisius, ir padedame kambario temperatūroje pakilti.
  4. Kekso formos kepimo skardą ištepame sviestu, sudedame tešlą, kad užsipildytų apie pusė kepimo formos dydžio. Palaukiame, kol tešla vėl šiek tiek pakils ir dedame kepti į 180 laipsnių celsijaus įkaitintą orkaitę ir kepti apie valandą. Kepimo metu orkaitės neatidarykite.
  5. Iškeptą Atvelykio bobą pabarstome kakava ir šokoladu bei papuošiame šviežiomis uogomis.

Šventinė idėja Atvelykio vėlyviesiems pusryčiams

Kai šventės pažiba – Atvelykio boba – jau paruošta, laikas pasirūpinti ir kitais pusryčių skanėstais. Šis pyragas atstoja pagrindinį patiekalą, tad likę valgiai bus lengvi, bet labai spalvingi.

Užkandžių lėkštėje riekelėmis išdėliokite avokadą, pomidorą, mocarelą, kiaušinius. Lėkštę galite papuošti bazilikų lapeliais. Kitoje lėkštėje sumaišykite lengvai sūdytą ir smulkiai pjaustytą lašišą su varške, česnakais, juodaisiais pipirais ir druska. Į trečią lėkštę dėkite šviežiai keptos duonos arba kruasanų riekeles. Duoną ar kruasanus galite pirkti šaldytus –teliks įdėti į orkaitę. Vieną užkandžių lėkštę skirkite vaisiams – išdėliokite riekelėmis supjaustytus melionus, arbūzus, obuolius, kriaušes ar kitus norimus vaisius. Šalia padėkite indelį su mėgstama uogiene. Ir viskas – pusryčių stalas paruoštas. Imkite duonos riekę ir dėkite ant jos ko tik geidžia širdis.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sukrečianti šeimos patirtis: sūnus išgyveno, bet mityba – kasdienis iššūkis
Nemažai tėvų ar globėjų susiduria su vaikų mitybos sunkumais. Dalis jų išsprendžiama gana nesunkiai, o kartais tenka ieš...
Sąnarių endoprotezavimas: dažniausiai keičiami kelių ir klubų sąnariai
Sąnariai endoprotezuojami juos pažeidus sunkioms ligoms arba traumoms, kai sąnarys nebegali tinkamai funkcionuoti, judes...
Skie­py­tis nuo ko­vi­do ir gri­po – bū­ti­na ir nau­din­ga
Vės­tant orams už­klum­pan­tis gri­pas – vie­na la­biau­siai pa­pli­tu­...
Patikrinkite, ar jūsų namuose nėra pelėsio
Prasidėjus drėgnesniems ir vėsesniems orams, nemažai žmonių patiria peršalimo simptomus. Tačiau gerklės skausmas, čiaudu...
Kodėl verta rinktis korėjietišką kosmetiką paakių priežiūrai?
Paakių oda yra viena jautriausių ir reikliausių veido zonų, todėl jai reikalinga ypatinga priežiūra bei tinkamai parinkt...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų