Sekmadienis, 2024.11.03
Reklama

Baltosios mišrainės paslaptys: kaip patobulinti tradicinį receptą?

Šaltinis: vlmedicina | 2021-11-28 00:30:31

Šventėms artėjant vis dažniau susimąstome apie kalėdinį meniu. Tačiau yra tokių patiekalų, be kurių neįsivaizduojamas nė vienas šventinis stalas. Vienas jų – kalėdinių vaišių pažiba baltoji mišrainė. Vis dėlto jeigu tradicinis baltosios mišrainės receptas bėgant metams pabodo, ne bėda. Vos keliais ingredientais papildžius šį visiems puikiai pažįstamą patiekalą, jis gali įgauti naujų spalvų ir skonių.

Baltoji mišrainė
Baltoji mišrainė / Pranešimo autorių nuotr.

Receptą sukūrė prancūzas

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pranešime žiniasklaidai sako, kad nors yra galvojančių, jog populiarioji baltoji mišrainė yra lietuviškas patiekalas, taip toli gražu nėra. Pasakojama, kad XIX amžiuje šias ikoniškas salotas sukūrė Rusijoje dirbęs prancūzų šefas Liusjenas Olivjė. Siekdamas įtikti aukštuomenei, jis nusprendė pasiūlyti šį tą neįprasto, įkvėpto prancūziškų maisto gaminimo tradicijų. Jo sukurtų salotų pagrindą sudarė kiaušiniai, virtos ir marinuotos daržovės. Be to, šias salotas šefas dažnai gardindavo ir įvairiausia mėsa ar netgi tokiais prabangiais ingredientais kaip omaras.

Netrukus šių salotų receptas paplito visoje Rytų Europoje ir laikui bėgant tapo tradiciniu Naujųjų metų šventės patiekalu. Nors ši mišrainė paprastai gaminama iš bulvių, morkų, žirnelių, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių bei majonezo – jos receptai dažnai skiriasi. Vieni apsiriboja daržovėmis, kiti prideda mėsos: dešros ar kumpio. Atsiranda ir tokių, kurie baltąją mišrainę gardina riešutais ar vaisias bei uogomis – vieni deda obuolių, kiti – džiovintų spanguolių.

Tradiciniais ingredientais – neapsiriboti

Pasak V. Juodkazienės, jeigu tradicinės baltosios mišrainės receptas pabodo, tereikia pasitelkti fantaziją.

„Šios salotos įgaus ryškesnio skonio, jeigu jas pagardinsite kepta, rūkyta vištiena ar antiena. Tie, kurie nori dar įmantresnio skonio – į salotų indą gali įmaišyti mėgstamos žuvies, krevečių arba papuošti ikrais. Taip šis patiekalas įgaus ne tik ryškesnio skonio, bet ir patraukliai atrodys ant stalo“, – sako ji.

Gaminant šią tradicinę mišrainę ekspertė pataria pjaustyti jau atvėsusias daržoves, mat taip jos nesubyrės. Be to, mišrainė geriausią tekstūrą įgauna tuomet, kai visi ingredientai yra supjaustomi itin smulkiais kvadratėliais. Taip pat rekomenduojama nepadauginti bulvių. Mat tuomet mišrainė bus lengvesnė, neapsunkins skrandžio. Be to, kuo daugiau bulvių į mišrainę dėsite – tuo daugiau majonezo reikės.

„Tradicines salotas galite gardinti ne tik majonezu. Jeigu norite lengvesnės tekstūros – majonezą galite sumaišyti su graikišku jogurtu, pagardinti druska ir juodaisiais pipirais, o jeigu norisi šiek tiek rūgštelės – galite įspausti kelis lašus citrinos sulčių. Be to, padažą ant ingredientų reikėtų pilti prieš pat jas patiekiant ant stalo. Jeigu norite dar gaivesnių salotų – vietoje konservuotų žirnelių galite naudoti žalius, tą patį galite padaryti ir su agurkais. Jeigu mėgstate, į salotas galite įmaišyti saliero, kaparėlių, netgi alyvuogių“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi šventinio stalo pažiba tapsiančiu baltosios mišrainės receptu.

Baltoji mišrainė

Jums reikės:

250 g bulvių

100 g morkų

125 g žaliųjų žirnelių

100 g raugintų agurkų

2 kiaušinių

Majonezo

Druskos

Juodųjų pipirų

Nedidelio svogūno

Kelių šaukštų kaparėlių

Šviežių krapų

Šviežių petražolių

Gaminimas:

Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius – užteks 7–10 min. Atvėsusias morkas, bulves bei kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir agurkus. Itin smulkiai supjaustykite nedidelį svogūną. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos ir juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių. Dėkite bent du didelius šaukštus majonezo ir viską gerai išmaišykite. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nacionalinio vėžio instituto klinikinė veikla integruojama į Santaros klinikas
Spalio 31 dieną patvirtinta Nacionalinio vėžio instituto (NVI) klinikinės veiklos perdavimo Vilniaus universiteto ligoni...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos tris  onkogenetinius tyrimus
Nuo 2025 m. vasario 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis pacientams bus kompensuojami dar trys brang...
Atostogos moksleiviams – ne tik džiaugsmo, bet ir nerimo laikas: kaip jiems padėti?
Mokslo metų pradžioje šeimos įprastai labai greitai susikuria kasdienę rutiną, padedančią užtikrinti emocinį stabilumą n...
Gydytojas perspėja, kuriuos gerybinius odos navikus patartina šalinti nieko nelaukiant
Gerybiniai odos navikai dažniausiai yra nekalti dariniai, tačiau juos būtina nuolat stebėti. Gydytojai pabrėžia, kad ypa...
Artėjant Vėlinėms – dėmesys išgyvenantiesiems artimojo savižudybę
Vėlinių laikotarpis kai kuriems žmonėms gali būti itin sunkus dėl patirtų netekčių, taip pat ir dėl artimojo savižudybės...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų