„Ką pasiūlyti vaikui, kad daržoves jis valgytų noriai?“ – galvos skausmą tėvams keliantis klausimas. Rudenį savo lėkštes noriai pildome sezoninėmis daržovėmis, tuo tarpu tėveliams jomis sudominti mažuosius – nemenkas iššūkis.
Gamindami nepamirškite sezoninių daržovių
Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, ruduo – puikus metas pratinti vaikus dažniau valgyti daržoves, kadangi šis laikotarpis turtingas šviežių, tik šiam sezonui būdingų gėrybių. Vienas iš galimų būdų pasiekti šį tikslą – pasitelkti žaismingumą.
„Konservuotas daržoves savo patiekalams galime naudotis ištisus metus. Atėjus rudeniui, rekomenduočiau į patiekalus įkomponuoti būtent šviežio derliaus gėrybes – pomidorus, morkas, bulves, kitas gėrybes. Jei jūsų atžala sako nemėgstanti daržovių, pažvelkite į situaciją linksmai – pjaustykite gėrybes žvaigždutės, rutuliuko ar juostelių formomis, verkite daržovių vėrinukus ar „gaminkite“ iš jų automobilių modeliukus. Visa tai padės sudominti vaikus ir padrąsins juos paragauti jiems neįprasto maisto“, – pranešime žiniasklaidai sako maisto ekspertė.
Įprastus patiekalus pagardinkite daržovėmis
Anot V. Juodkazienės, kitas puikus būdas į vaikų mitybą įtraukti daržoves – pagardinti jomis tokius įprastus bei vaikų mėgstamus patiekalus kaip blynai ar keksiukai. Į įprastai paruoštą tešlą įtarkavę, pavyzdžiui, morkų, patiekalą iškart praturtinsite organizmui naudingais vitaminais, palaikančiais gerą regėjimą ir stiprinančiais imuninę sistemą.
„Įprastiems gaminiams daržovės suteikia neatrastų skonių, kuriuos vaikai dažnai noriai išbando, ypač jei patiekalo išvaizda jiems yra atpažįstama“, – sako V. Juodkazienė.
Daržovių blynai
Jums reikės:
Paruošimas:
Morkas ir cukinijas smulkiai sutarkuokite. Porą, petražoles ir krapus supjaustykite. Atskirame inde gerai išplakite kiaušinius su druska ir kefyru. Sumaišykite juos su pjaustytomis daržovėmis, suberkite miltus ir dar kartą gerai išplakite. Blynus kepkite čirvinių blynų keptuvėje, o patiekite su graikišku jogurtu.
Morkų keksiukai be cukraus
Jums reikės:
Paruošimas
Į indelį smulkiai sutarkuokite morkas, įmuškite kiaušinius ir įdėkite medų. Įspauskite apelsino sulčių ir išmaišykite. Įbėrę kepimo miltelių maišykite, kol neliks sausų ingredientų. Gautą masę pilstykite į formeles, neužpildydami viso formelės tūrio. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 15–20 minučių.
Burokėlių humusas
Jums reikės:
Paruošimas
Burokėlius, avinžirnius su skysčiu, 3 šaukštus sezamų pastos, česnaką ir citrinos sultis sudėkite į trintuvą. Viską sumaišykite ir užberkite druskos pagal skonį. Jei norite skystesnės humuso masės, galite įpilti skysčio, likusio nuo konservuotų avinžirnių. Paruoštą humusą galite skanauti su šviežių daržovių lazdelėmis.