Antradienis, 2025.06.17
Reklama

Sausaininė laimė

bernardinai.lt | 2013-04-19 15:00:54

Šis receptas nusižiūrėtas iš vienos užsienietės maisto tinklaraščio: ji gaminanti įvairius saldumynus, maišydama rytietiškų saldumynų gaminimo praktiką su europietiškais produktais. Turint omeny, kad rytietiški saldumynai paprastai būna labai saldūs, šie sausainiai palyginti nesaldūs, saldumą galite  reguliuoti: norite saldžiau, įdėkite cukraus porą šaukštų daugiau, norite ne taip saldžiai – įdėkite mažiau. Savo skoniu šie sausainiai šiek tiek panašūs į chalvą (ypač jei gaminsite su sezamų pasta, dar vadinama tehina ar tahini – jos, beje, jau galima įsigyti ir Lietuvoje), tik ne tokie saldūs. Sviestinių sausainių derinimas su rytietiško saldumyno pagrindu – tai išskirtinis šių sausainių ypatumas.

Sausainiai
Evgenios Levin (bernardinai.lt) nuotr.

Jums reikės:

100 g sviesto,

apie 250 g miltų,

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,

½ stiklinės cukraus,

½ stiklinės sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto,

žiupsnelio druskos,

1–2 šaukštų vandens.

Sviestą bent porai valandų iki sausainių gaminimo išimkite iš šaldytuvo ir laikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės. Tada į sviesto masę supilkite cukrų ir sukite, kol pasidarys puri minkšta masė (tai daryti lengviau  mikseriu, bet galima ir šaukštu). Įdėkite sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto. Pamaišykite. Įberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tada belieka maišyti arba minkyti rankomis, kol pasidarys minkštas elastingas tešlos kamuolys. Jei tešla per sausa ir nesulimpa į vieną kamuolį, galima įpilti porą šaukštų šalto vandens.

Tešla
Evgenios Levin (bernardinai.lt) nuotr.

Rankomis formuokite mažo graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Įspauskite rutuliuko viduryje duobutę. Į tą duobutę galima įdėti kedrinių pinijų ar graikinių riešutų ketvirtukų. Tik nedėkite šių priedų į pačią tešlą, nes gali nepavykti suformuoti rutuliuko. Kepkite 160–170°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ištrauktus iš orkaitės sausainius palikite atvėsti skardoje (kol karšti, jie itin trapūs) ir tik tada perkelkite į jiems skirtą indą.

Šių sausainių skonio skirtumą lemia pagrindinio ingrediento – sezamų pastos ar žemės riešutų sviesto – pasirinkimas. Jei dedate žemės riešutų sviesto, tešla bus gerokai tąsesnė ir kietesnė, o jei sezamų pastos – tešla gali priminti trapią, vos vos drėgnos žemės konsistenciją. Su žemės riešutų sviestu gaminti sausainiai bus kiek kietesni ir įprastesni, o su sezamų pasta – trapesni ir iškart tirpstantys burnoje.

Iš nurodyto kiekio pagaminsite 70–80 sausainių. Šių sausainių galite pasigaminti iš anksto artėjant kokiai nors šventei, nes jie išlieka švieži gerą savaitę ir daugiau. Labai skanu su kava, kakava ar kava su pienu.

Jurga Lūžaitė-Kajėnienė,

bernardinai.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
Šeimos gydytojo paslaugas teikiančios įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti nemokamą pirminę sveikatos...
Kodėl tinsta kojos ar veidas? Ne visada tai sūraus maisto ar karščio pasekmė
Tinimas – dažnas, bet dažnai nuvertinamas simptomas, kuris gali reikšti ne tik per didelį druskos suvartojimą ar i...
Neapsigaukite – tai ne apsinuodijimas maistu: rotavirusas vasarą neatostogauja
Nors rotavirusas dažniausiai siejamas su kūdikiais, ši virusinė žarnyno infekcija vis dažniau diagnozuojama ir suaugusie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų