Šis receptas nusižiūrėtas iš vienos užsienietės maisto tinklaraščio: ji gaminanti įvairius saldumynus, maišydama rytietiškų saldumynų gaminimo praktiką su europietiškais produktais. Turint omeny, kad rytietiški saldumynai paprastai būna labai saldūs, šie sausainiai palyginti nesaldūs, saldumą galite reguliuoti: norite saldžiau, įdėkite cukraus porą šaukštų daugiau, norite ne taip saldžiai – įdėkite mažiau. Savo skoniu šie sausainiai šiek tiek panašūs į chalvą (ypač jei gaminsite su sezamų pasta, dar vadinama tehina ar tahini – jos, beje, jau galima įsigyti ir Lietuvoje), tik ne tokie saldūs. Sviestinių sausainių derinimas su rytietiško saldumyno pagrindu – tai išskirtinis šių sausainių ypatumas.
Jums reikės:
100 g sviesto,
apie 250 g miltų,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
½ stiklinės cukraus,
½ stiklinės sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto,
žiupsnelio druskos,
1–2 šaukštų vandens.
Sviestą bent porai valandų iki sausainių gaminimo išimkite iš šaldytuvo ir laikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės. Tada į sviesto masę supilkite cukrų ir sukite, kol pasidarys puri minkšta masė (tai daryti lengviau mikseriu, bet galima ir šaukštu). Įdėkite sezamų pastos arba žemės riešutų sviesto. Pamaišykite. Įberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tada belieka maišyti arba minkyti rankomis, kol pasidarys minkštas elastingas tešlos kamuolys. Jei tešla per sausa ir nesulimpa į vieną kamuolį, galima įpilti porą šaukštų šalto vandens.
Rankomis formuokite mažo graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Įspauskite rutuliuko viduryje duobutę. Į tą duobutę galima įdėti kedrinių pinijų ar graikinių riešutų ketvirtukų. Tik nedėkite šių priedų į pačią tešlą, nes gali nepavykti suformuoti rutuliuko. Kepkite 160–170°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Ištrauktus iš orkaitės sausainius palikite atvėsti skardoje (kol karšti, jie itin trapūs) ir tik tada perkelkite į jiems skirtą indą.
Šių sausainių skonio skirtumą lemia pagrindinio ingrediento – sezamų pastos ar žemės riešutų sviesto – pasirinkimas. Jei dedate žemės riešutų sviesto, tešla bus gerokai tąsesnė ir kietesnė, o jei sezamų pastos – tešla gali priminti trapią, vos vos drėgnos žemės konsistenciją. Su žemės riešutų sviestu gaminti sausainiai bus kiek kietesni ir įprastesni, o su sezamų pasta – trapesni ir iškart tirpstantys burnoje.
Iš nurodyto kiekio pagaminsite 70–80 sausainių. Šių sausainių galite pasigaminti iš anksto artėjant kokiai nors šventei, nes jie išlieka švieži gerą savaitę ir daugiau. Labai skanu su kava, kakava ar kava su pienu.
Jurga Lūžaitė-Kajėnienė,