Populiarėjant augalinei mitybai vis daugiau žmonių ieško vegetariškų, o ne gyvūninės kilmės produktų. Vienas iš populiariausių – tofu sūris, kurį galima naudoti gaminant įvairiausius patiekalus: nuo gaivių salotų iki daugelio pamėgtų mėsainių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis sūris ne tik geras mėsos pakaitalas, bet ir turi daug naudingų savybių.
Tofu sūris – vienas geriausių mėsos pakaitalų
Pasirinkę vartoti mažiau gyvūninės kilmės produktų, mėsoje esančias naudingas medžiagas ir baltymus turime kompensuoti kitu maistu. Vienu iš daugelio mėsos pakaitalų galima laikyti tofu sūrį. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tofu – palyginus su kitais baltymų šaltiniais, nekaloringas ir visaverčiais baltymais turtingas produktas.
„Šiame sojos gaminyje gausu skirtingų mineralų: 100 g tofu yra pusė dienos normos kalcio, mangano, vario, trečdalis – seleno, taip pat yra geležies, magnio, fosforo, cinko. Nors negalėtume sakyti, kad tofu pilnai pakeičia mėsą, bet tai – vienas iš baltymų šaltinių, kuris iš esmės turi visas žmogaus organizmui būtinas amino rūgštis, šiek tiek skirtingais, nei mėsoje, kiekiais. 100 gramų tofu sūrio yra apie 17 gramų baltymų, o tai reikšmingas baltymų kiekis ir svarbi žinia žmonėms, ribojantiems gyvūninės kilmės produktų vartojimą. Todėl šie žmonės, kaip mėsos pakaitalą, gali rinktis tofu sūrį. Izoflavanoidai, dar viena naudinga medžiaga esanti tofu. Būtent dėl šių medžiagų saikingi tofu kiekiai svarbūs cukrinio diabeto, širdies ligų prevencijai“, – teigia E. Gavelienė.
Tiesa, ji pažymi, kad nors tofu sūris turi daug naudingų savybių, tačiau sudėtyje yra medžiagų, vadinamų antinutrientais, pavyzdžiui, fitatų. „Fitatai žarnyne prisijungia geležį, cinką, kalcį ir taip slopina pastarųjų įsisavinimą. Tad reikia žinoti, kad vartojant tofu, reikia daugiau maisto, turtingo cinko, kalcio, geležies. Be to, tofu, kaip ir kituose ankštinių produktuose, yra tripsino inhibitorių. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl suvalgius daugiau ankštinių produktų jaučiamas pilvo pūtimas. Asmenys, kurie turi padidėjusį jautrumą pilvo pūtimui, pavyzdžiui, sergantys dirgliosios žarnos sindromu, turėtų ankštinių produktus, tarp jų ir tofu, vartoti saikingai, pasirinkdami sau tinkamą kiekį. Taip pat apie tofu vartojimą su gydytoju turėtų pasitarti sergantieji skydliaukės ligomis ar krūties vėžiu“, – įspėja gydytoja dietologė.
Prieš gaminant tofu sūrį – svarbu jį nuplauti
Tofu sūrį galima tiek virti, tiek troškinti, tiek kepti ar marinuoti. Šis produktas tinka ir daugelio patiekalų gaminimui. Jį galima dėti į salotas, sumuštinius, išsikepti kepsnelius ar net kepti ant grotelių. Tačiau „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad prieš naudojant tofu sūrį maisto gaminimui, svarbu nepamiršti kelių svarbių dalykų.
„Prieš naudojant tofu, jį rekomenduojama nuplauti po tekančiu vandeniu ir gerai nusausinti, kad vėliau gaminant jis geriau sugertų visus prieskonius bei aliejų. Su tofu labai tinka imbieras ar jo milteliai, česnakas bei sojų padažas. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad atidarius tofu sūrio pakuotę, jo likučių šaldytuve nepatariama laikyti dar kelias dienas. Tofu suvartoti geriausia visą, vieno gaminimo metu“, – pataria L. Barčaitė.
L. Barčaitė namuose kviečia išbandyti naujus skonius ir pasigaminti salotas su keptu tofu sūriu.
Salotos su keptu tofu sūriu, morkomis ir avinžirniais
Salotoms ir jų pagrindui reikės:
150 g tofu sūrio;
3 šaukštų aliejaus;
100 g avižinių miltų.
200 g virtų avinžirnių;
3 vnt. morkų;
1 ryšulėlio krapų;
2 vnt. ridikėlių;
150 g ankštinių avinžirnių;
1 šaukšto maltų linų sėmenų;
3 šaukštų vandens.
Tofu marinatui reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto citrinos sulčių;
4 šaukštų prieskonių mišinio mėsai;
Salotų užpilui reikės:
3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 šaukštų citrinos sulčių;
3 skiltelių česnako;
0.5 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga: