Penktadienis, 2024.07.12
Reklama

Profesoriai atskleidė, kuo skiriasi ekologiški riešutai ir sėklos nuo neekologiškų

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2018-02-02 11:06:50

Skanu, maistinga, patogu – riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius dažnai renkamės ne tik kaip vertingą užkandį, bet ir norėdami pagrindiniams patiekalams suteikti turtingesnį skonį. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo šios gamtos dovanos skiriasi nuo ekologiškų? Pagrindinius skirtumus pateikia VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof. Rimantas Stukas ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Pasauliniai tyrimai ir profesoriai atskleidžia įdomius faktus apie ekologiškus, arba kitaip – organiškus maisto produktus:

Daugiau vitaminų

Ar žinojote, kad būtent riešutų apvalkale slypi antioksidantai (fenoliai, flavonoidai, polifenoliai)? ,,Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalo“ (en. Journal of Agricultural and Food Chemistry'') tyrimai parodė, kad porcijoje migdolų yra panašus kiekis polifenolių kaip ir puodelyje virtų brokolių. Tačiau tam, kad gautume didžiausią naudą, verta rinktis ekologiškus riešutus, kurių apvalkale yra išlikusios visos naudingosios medžiagos, o patys riešutai būtų neapdoroti ir be cheminių medžiagų.

,,Pasaulinio gijimo centro“ dr. Edward Group teigia, kad ekologiškų vaisių ir daržovių sudėtyje yra 27 proc. daugiau vitamino C, 21.1 proc. daugiau geležies, 29.3 daugiau magnio, 13,6 proc. daugiau fosforo, 18 proc. daugiau polifenolių.

Be nervų sistemą veikiančių pesticidų

Dr. Edward Group įsitikinęs, kad ekologiški produktai žymiai sveikesni, nes juose nerasime GMO (genetiškai modifikuotų organizmų), cheminių trąšų, konservantų ir pesticidų, galinčių paveikti mūsų sveikatą, nervinę sistemą.

Jo poziciją sustiprina Harvardo Čano mokyklos Aplinkos sveikatos profesorius Filipas Grandjean, kuris teigia, kad trys JAV atliktų tyrimų mokslininkai nustatė, kad pesticidai kenkia vaikų smegenims. Dėl šios priežasties produktų su pesticidais turi vengti ne tik vaikai, bet ir besilaukiančios moterys.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ekologiški riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai ar kiti produktai nuo neekologiškų skiriasi ne tik apdorojimo būdu. Pasak prof. R. Stuko, ar produktas ekologiškas, nulemia auginimo sąlygos ir medžiagos, kurios gali būti randamos tos grupės produktuose. Jei produktas ekologiškas, jame negali būti jokių teršalų pesticidų, sunkiųjų metalų, radioaktyvaus užteršumo, nitratų pertekliaus bei sintetinių maisto priedų. Ekologiškas maistas užauginamas ekologiniame ūkyje, kuris privalo būti sertifikuotas kaip ekologiškas.

,,Kalbant apie ekologišką maistą svarbu pabrėžti, kad jame nerasime jokių kenksmingų medžiagų. Valgydami tokį produktą, pastebėsime, kad išryškėja ir natūralus jo skonis. Reikia pažymėti, kad sveikatos požiūriu, ekologiški riešutai, sėklos ar džiovinti vaisiai turi daugiau privalumų negu neekologiški. Ypač, jei riešutus valgo vaikai, kuriuos norime apsaugoti nuo chemikalų bei alergiški žmonės. Būna atvejų, kad žmonės mano, jog yra alergiški riešutams, tačiau ekologiškų riešutų pamato, kad alergijos požymių nėra“, – sako R. Stukas.

Biologiškai natūralūs

Prof. Prano Viškelio teigimu, teigimu, didžiausias skirtumas tas, kad neekologiški produktai gali būti sulfituojami (su konservantais), o ekologiški tikrai nebus taip apdoroti. Tai didžiausias privalumas tiems, kurie nori valgyti natūralų ir sveikesnį maistą.

,,Riešutai chemiškai neapdorojami, jų spalva nekinta. Tiek ekologiški, tiek neekologiški, jie ypač naudingi dėl juose esančių riebalų rūgščių. Džiovinant uogas, vaisius, gali būti naudojamos papildomos medžiagos, kad būtų ryškesnė spalva. Tačiau reikia pabrėžti, kad bet kokiu atveju, džiovintos uogos biologiškai yra be galo vertingos, jose gausu vitamino C, antioksidantų, flavonoidų, ir kitų medžiagų. Tik nepamirškime, kad naudingų medžiagų koncentracija džiovintose uogose ir vaisiuose žymiai didesnė nei šviežiuose. Jei suvalgysime šimtą gramų razinų, toks kiekis atstos kilogramą vynuogių“,– teigia P. Viškelis.

Tausojantys aplinką

R. Stukas įsitikinęs - kuo daugiau bus auginama ekologiškų produktų, tuo mažiau bus teršiama aplinka. Natūraliai net neekologiški produktai gali tapti geresnės kokybės, jei tausosime aplinką. ,,Ekologiškų produktų gamybos idėja turi platesnę reikšmę - tiek aplinkos tausojimo, tiek rūpinimosi savo sveikata“,– sako R. Stukas.

Kurie riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai naudingiausi?

Tiek riešutai, tiek džiovinti vaisiai ar sėklos pasižymi naudingomis savybėmis, kurios išlieka tiek ekologiškuose, tiek neekologiškuose produktuose. Kuriuos ir kodėl verta rinktis?

Migdoluose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Be to, šie riešutai yra galingi antioksidantai, turtingi vitaminu E.

Anakardžiai - puikus geležies, magnio ir cinko šaltinis. Šie mikroelementai svarbūs imuninei sistemai ir geram regėjimui, todėl tai puikus užkandis ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Graikiniuose riešutuose gausu antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo priešlaikinio senėjimo, širdies ligų.

Lazdyno riešutuose yra daug baltymų ir sveikų riebalų. Todėl šie riešutai puikiai tinka vegetarams, veganams bei sportuojantiems žmonėms. Vitaminas B, esantis lazdyno riešutuose atlieka svarbus geram virškinimui.

Džiovinti vaisiai taip pat ne tik gardūs, bet ir naudingi: razinose gausu kalio, kuris svarbus hipertenzijos, mėšlungio, širdies sutrikimų prevencijai. Džiovinti abrikosai kupini vitaminų A, C kurie svarbūs mūsų regėjimui, grožiui bei imuninei sistemai, virškinimui.

Saulėgrąžų sėklos - vitamino E, antioksidantų, karotino šaltinis, cinko, vario, geležies ir vitamino B šaltinis. Valgydami moliūgų sėklas organizmą praturtinsime baltymais, geležimi, kalciu, selenu, vitaminu B. Sezamų sėklos naudingos dėl jose esančio kalcio, vario, cinko, skaidulų, tamino, vitamino B6.

Šių sveikų užkandžių įvairovė išties didelė. Ir kaip teigia pašnekovai, jei norime gyventi sveikai, verta rinktis ekologiškus, natūraliai skoningus maisto produktus.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Psichoterapeutas paaiškino, kodėl kūnas žmogų kartais apgaudinėja
Nors lietuviškai esame įpratę sakyti „sveikame kūne – sveika siela", iš tikrųjų senovės Romos laikus me...
Intymioji higiena. Ar galima maudytis per menstruacijas?
Mėnesinės – ne priežastis nei atsisakyti atostogų, nei maudynių jų metu. Gydytoja atsako į 10 dažniausių klausimų...
Sutriko mėnesinių ciklas? Dažna to priežastis – policistinių kiaušidžių sindromas
Mėnesinių ciklo sutrikimai yra viena dažniausių problemų, dėl kurios jaunos moterys kreipiasi į gydytoją ginekologą. Tam...
Maisto produktai, kurie karštomis dienomis padės atkurti elektrolitų balansą
Jei raumenis traukia mėšlungis, prakaitas karštą dieną graužia akis ir žliaugia upeliais, o po sunkesnių treniruočių ant...
Vaikų sveikata: laikysenos ir regos problemos nėra pačios didžiausios
Jau tapo ganėtinai įprasta didžiausiomis vaikų sveikatos problemomis laikyti prastėjančią laikyseną ir regą ir dėl to ka...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų