Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Ar pistacijos pelnytai vadinamos idealiu užkandžiu?

Šaltinis: vlmedicina | 2020-06-10 09:59:54

Pistacijos – vieni seniausių riešutų pasaulyje, tūkstančius metų auginami Viduriniuose Rytuose. Šis užkandis dėmesio nusipelnė ne tik dėl egzotiško skonio, bet ir dėl daugybės naudingų savybių sveikatai. Štai dėl kokių priežasčių mitybos specialistai pistacijas vadina idealiu užkandžiu, - rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pistacijos. Pranešimo autorių nuotr.

Ar žinote, kad viena saujelė pistacijų per dieną suteikia rekomenduojamą baltymų, antioksidantų, mineralų ir vitaminų kiekį? ,,Pistacijos yra puikus sveikų riebalų, skaidulinių medžiagų ir baltymų šaltinis, galintis padėti subalansuoti cukraus kiekį kraujyje. 100-tame gramų pistacijų yra apie 7 gramai skaidulinių medžiagų. Jos svarbios geram virškinimui bei svorio kontrolei”, – sako Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos narė, maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė.

Be to, šiuose riešutuose yra mūsų gerai savijautai bei energijai svarbių mineralų: vario, mangano, kalio, kalcio, geležies, magnio, cinko. Taip pat grožiui puoselėti vertingų antioksidantų – vitamino E, bei seleno – padedančio pašalinti audinius žalojančius laisvuosius radikalus ir resveratrolio, susijusio su priešvėžinėmis, antivirusinėmis savybėmis, šaltinis.

Be tiamino ir vitamino B6, pistacijose yra ir kitų B grupės vitaminų, svarbių medžiagų apykaitai ir energijos gamybai, cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir hemoglobinui gaminti. Pistacijų baltymai laikomi pilnaverčiais, tai reiškia, kad juose yra visų būtinų aminorūgščių. Dėl šios priežasties šie riešutai idealiai tinka tiek veganams, vegetarams, tiek sportuojantiems, auginantiems raumeninę masę ar norintiems kontroliuoti kūno svorį.

Dietologės Lauros Jeffers teigimu, pistacijos ir kiti riešutai yra Viduržemio jūros dietos pagrindas. Tyrimai šią dietą sieja su didžiausia gyvenimo trukme ir mažiausiu širdies ligų skaičiumi pasaulyje”, – komentavo L. Jeffers.

Gali pagerinti smegenų funkcijas

JAV Loma Linda universiteto (LLU) tyrėjai nustatė, kad reguliarus riešutų valgymas gerina smegenų bangos dažnį, susijusį su pažinimu, mokymusi, atmintimi ir kitomis pagrindinėmis smegenų funkcijomis. Nors tyrimo metu buvo analizuotos kelios riešutų rūšys, pistacijos pateikė didžiausią gama bangos reakciją, kuri yra ypač svarbi norint pagerinti pažinimo procesą, informacijos išsaugojimą ir suvokimą.

Smegenų bangos signalų stiprumui matuoti buvo imtos elektroencefalogramos (EEG). Tuomet EEG bangos juostos aktyvumas buvo užfiksuotas iš devynių galvos odos sričių, susijusių su smegenų žievės funkcija. „Šis tyrimas pateikia reikšmingų išvadų, parodydamas, kad riešutai yra naudingi ir kūnui, ir protui“, –teigė pagrindinis tyrėjas, dekanas Lee Berk.

Pistacijose taip pat yra daug vitamino B6, kuris yra svarbus gaminant dopaminą – neuromediatorių, darantį įtaką mūsų gebėjimui susikaupti. Vitaminas E tiesiogiai dalyvauja nervų ląstelių membranų apsaugoje, veikdamas kaip antioksidantas. Manoma, kad sveikų riebalų ir antioksidantų derinys, esantis riešutuose, gali padėti apsaugoti gyvybines smegenų funkcijas.

Per savaitę rekomenduojama suvalgyti penkias ar daugiau porcijų riešutų, pavyzdžiui, migdolų, graikinių riešutų ar pistacijų. Harvardo universiteto tyrimas parodė, kad 70-ties ir vyresnės moterys, kurios valgydavo penkias ar daugiau porcijų riešutų per savaitę, atliekant kognityvinius testus, pasiekė geresnių rezultatų nei moterys, kurios išvis nevalgė riešutų. Tyrėjai teigia, kad taip gali būti dėl didelės maistinių medžiagų koncentracijos riešutuose. Ankstesni tyrimai juos susiejo su atsparumu insulinui ir pagerėjusiu riebalų kiekiu kraujyje. Manoma, kad tai gali daryti įtaką geresnei smegenų sveikatai.

Puikus gerųjų riebalų šaltinis

Pistacijos yra turtingas energijos šaltinis. O šią energiją mums suteikia ne tik jose esantys vitaminai, bet ir gerieji riebalai. „Pistacijų sudėtyje yra aukštos kokybės riebalų, turinčių mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurie palaiko širdies sveikatą ir padeda kūnui absorbuoti riebaluose tirpius vitaminus: A, D, E ir K“, – sako Laura Ligos, „The Sassy Dietitian“ įkūrėja Niujorke.

Remiantis Amerikos širdies asociacija, dauguma mūsų raciono riebalų turi būti sudaryti iš mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų. Pistacijų riešutuose esantys mononesotieji riebalai padeda išlaikyti žemą cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko kūno ląstelių sveikatą bei vystymąsi. Polinesotieji riebalai, iš jų ir nepakeičiamosios omega-3 riebalų rūgštys, svarbūs smegenų ir širdies sveikatai bei siekiant sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.

,,Žmonės, kuriems padidėjęs cholesterolio kiekis, turėtų atsisakyti gyvūninių riebalų ir vartoti augalinius, tačiau riboti palmių, kokosų ir sviestmedžių riebalus. Pistacijos yra puikus gerųjų augalinių riebalų šaltinis, nes praturtina organizmą skaidulinėmis medžiagomis ir sveikatai palankiais riebalais. Svarbiausia riešutus vartoti neapdorotus - neskrudintus ir nesūdytus, tuomet gausime didžiausią naudą”, - sakė A. Matulevičiūtė.

Gali padėti kontroliuoti svorį

Saikingai vartojamos pistacijos gali padėti kontroliuoti svorį. Dėl šiuose riešutuose esančių baltymų ir gerųjų riebalų, greičiau pajuntame sotumo jausmą, o tai padeda kontroliuoti apetitą, taigi – ir svorį. Pistacijose esančios skaidulinės medžiagos padeda ilgiau jaustis sotiems, o ląsteliena gerina medžiagų apykaitą. Pasak A. Matulevičiūtės, tai puikus užkandis norint greitai pasisotinti ir mažiau suvalgyti pietų metu. Kad būtume energingi ir pajustume sotumo jausmą, pakanka saujelės priešpiečiams.

Paprasta įtraukti į savo kasdienę mitybą

Lietuviai mėgsta pistacijas ir noriai įtraukia jas į savo mitybą. Štai RAIT atliktas tyrimas rodo, kad pistacijos - mėgstami riešutai Lietuvoje. Kartą per mėnesį juos perka apie pusė tyrimo dalyvių (49-50 proc.). Pistacijas, dažniau nei kitos amžiaus grupės, renkasi 25-34 amžiaus asmenys.

Po saujelę kasdien – toks kiekis riešutų suteiks energijos, sotumo jausmą ir svarbių organizmui maistinių medžiagų. Jei visgi ieškote kūrybingesnių sprendimų ir mėgstate eksperimentuoti virtuvėje, smulkintomis pistacijomis gardinkite tirštus vaisių kokteilius, jogurtą, mėsos kepsnius ir padažus.

Jei pistacijas susmulkinsite, galėsite jas naudoti kaip „džiūvėsėlius“ ruošiant žuvies ar mėsos patiekalus. Sumaišius riešutus su vandeniu, datulėmis, vanile ir druska - paruošite maistingą ir egzotiško skonio pieną.

Mėgstantiems desertus, bet norintiems gyventi sveikiau, pistacijos puikiai tiks gardinti sausainius, o kartu su džiovintais vaisiais - datulėmis, spanguolėmis ir kakava šie riešutai suteiks pikantišką skonį avižiniams batonėliams ir triufeliams. Tereikia lašelio fantazijos!

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (2). Jūs dar nebalsavote
(2)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų