Pirmadienis, 2024.10.14
Reklama

Profesoriai patarė pamiršti mitus ir mėgautis gamtos dovana riešutais

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2019-02-19 09:01:25

Itin vertingu maisto produktu laikomi riešutai apipinti įvairiais mitais. Tad kaip yra iš tiesų, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus ir kurie iš jų yra patys naudingiausi mūsų sveikatai? Štai 3 dažniausi mitai apie riešutus.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

 

  1. Riešutai pavojingi dėl juose esančių mikotoksinų

Įvežamiems ir parduodamiems riešutams į Europos Sąjungos šalis (tarp jų, ir į Lietuvą) taikomi labai griežti reikalavimai jų kokybei, kurie yra žymiai griežtesni nei Azijoje ar Jungtinėse valstijose. Vykdoma nuolatinė kontrolė, tyrimus atlieka tiek valstybinės tarnybos, tiek įmonės savo viduje.

,,Sklando įvairūs mitai apie riešutus, tačiau mikotoksinai juose – veikiau išimtis nei taisyklė. Vienintelis dalykas, į ką svarbu atkreipti dėmesį – ar riešutai nėra kartūs. Jei jų skonis geras, mėgaukimės ir džiaukimės šia gamtos dovana, valgykime įvairius riešutus, nes visi jie turi skirtingų naudingų savybių, yra be galo vertingi produktai dėl juose esančių baltymų ir gerųjų riebalų. Gydytojai ir mitybos specialistai rekomenduoja suvalgyti per dieną nors po 3 riešutus, kad gautume mums svarbių maistinių medžiagų”, – sako Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas pritaria, kad mitų ir informacijos apie riešutus yra daug, tačiau realios rizikos nėra. Maisto veterinarijos tarnybos užduotis yra užtikrinti riešutų importavimo saugą. Svarbu ir tai, kad žmogus gali nusipirkti kokybiškus, neužterštus riešutus, bet parsinešus į namus juos laikyti šiltoje, drėgnoje patalpoje, kur atsiranda puikios sąlygos daugintis grybeliams. Todėl R. Stukas rekomenduoja riešutus laikyti sausoje, vėsioje vietoje, išbertus arba medžiaginiuose, o ne plastikiniuose maišeliuose. Parduotuvėje saugiausia įsigyti ne sveriamus, o sandariai supakuotus riešutus.

  1. Riešutus būtina mirkyti

Ar iš tiesų riešutų mirkymas padeda pašalinti toksinus? R. Stukas pabrėžia, kad šis procesas pagerina skonio savybes, nes atstato riešutų prarastą drėgmę, o jei ilgiau pamirkoma, riešutai prisotinami vandeniu, tad tampa minkštesni. Mirkant vandenyje gali ištirpti ir vandenyje tirpios medžiagos, jei tokių buvo ant riešuto paviršiaus, tačiau dažniausiai į rinką tokie riešutai dėl griežtos kontrolės nepatenka, tad yra saugūs vartoti iš karto.

Visgi, jei norite atskleisti vertingiausias riešutų savybes, pagerinti virškinimą, patariama riešutus pamirkyti vandenyje su žiupsneliu jūros druskos. Štai į ką svarbu atkreipti dėmesį:

  • Migdolai, pistacijos, lazdyno riešutai mirkomi 8 valandas, ypač, jei norime išgauti kreminę konsistenciją
  • Pekano, graikinius ir bertoletijų riešutus mirkyti vandenyje pakaks 5-6 valandas
  • Anakardžių ir makadamijų riešutai pasižymi didžiausiu gerųjų riebalų kiekiu, todėl juos užtenka mirkyti 2-4 valandas

Mirkyti riešutai gerina virškinimą, suaktyvina maistinių medžiagų, ypač baltymų, bei vitaminų įsisavinimą, atskleidžia riešutų skonį bei tekstūrą.

  1. Riešutuose gausu riebalų, tad turintiems antsvorio žmonėms, jų reikėtų vengti

Riešutuose yra daug sveikų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, tačiau Harvardo universiteto tyrimai įrodė, kad riešutų įtraukimas į mitybą padeda kontroliuoti svorį, suteikia sotumo jausmą bei sumažina potraukį saldumynams. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Dr. Xiaoranas Liu sako, kad 30 g riešutų įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti užkirsti kelią svorio didėjimui bei sumažinti nutukimo ir širdies, kraujagyslių ligų riziką.

Bertoletijų riešutuose esantis cinkas reikalingas insulino bei gliukozės kontrolei. Jų trūkumas gali paskatinti suvalgytį ne vieną desertą, todėl šie riešutai rekomenduojami mėgstantiems saldėsius.

Vienoje saujoje pluoštas sveikatai naudingų savybių

Visi riešutai yra puikus gerųjų riebalų, antioksidantų, mineralų – magnio, cinko, geležies, kalcio, vario, seleno, fosforo, kalio bei vitaminų šaltinis. Riešutų sudėtyje yra daug baltymų, tad tai puiki alternatyva gyvūninės kilmės produktams.

Štai migdolai yra greitas, lengvas ir skanus užkandis bei puikus vitamino E – antioksidanto šaltinis, kuris padeda išvengti laisvųjų radikalų pažeidimų. Šiuose riešutuose yra daug magnio bei kalcio ir kalio, būtino normaliai inkstų, širdies ir kitų organų veiklai.

Anakardžiai išsiskiria geležies gausa, tad yra itin vertingi merginoms, moterims, kenčiančioms nuo gausių menstruacijų, neseniai pagimdžiusioms bei vegetarams, ieškantiems geležies šaltinių. Anakardžių sudėtyje yra ir kitų gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų – cinko, padedančio subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti imuninę sistemą, bei antioksidantų.

Žemės riešutai naudingi dėl juose esančios folio rūgšties, B vitamino, amino rūgščių, magnio, kalio ir vitamino E. Jie aprūpina svarbiomis maistinėmis medžiagomis, kurių mums reikia: kalciu, geležimi, variu, selenu, riboflavinu.

Graikiniai riešutai išsiskiria alfa linoleno rūgštimi, augaliniais omega – 3 riebalais, todėl yra itin vertingi siekiant sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, uždegimų, depresijos riziką. Juose taip pat gausu antioksidantų, baltymų, skaidulų, fosforo ir magnio.

Tad vienas mėgstamiausių užkandžių pasaulyje gali ramiai karaliauti kiekvieno iš mūsų namuose. Ragaukime ir eksperimentuokime, juk riešutai – puikus užkandis, ingredientas ne tik kokteiliams ar salotoms, bet ir pagrindiniams patiekalams ar įvairiems desertams.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kodėl svarbu pradėti reabilitaciją iškart po traumos?
Traumos – dažna kasdienybės dalis tiek profesionaliems sportininkams, tiek žmonėms, kurie aktyviai gyvena ar dirba...
Kaip automobilio stabdžių sistema gali padėti išvengti traumų ir užtikrinti saugumą
Viena iš svarbiausių automobilio dalių, apie kurią dažnai pamirštame, yra stabdžių sistema. Nors galime būti įpratę regu...
Skrandžio siunčiami simptomai, kurių nevalia ignoruoti. Kada ryžtis gastroskopijai?
Deginantis rėmuo, skausmas ar pykinimas pavalgius – tai tik dalis simptomų, kurių vedami žmonės kreipiasi į virški...
Kaip pažangios technologijos keičia dantų atkūrimo procesą
Nors netekus dantų patariama kuo greičiau juos atkurti, nemažai žmonių vis dar mano, kad dantų implantacija – ilga...
Nauja tvarka keičia organų donorystės situaciją
Organų donorystės situacija išlieka sudėtinga – organų trūkumas ir ilgi laukiančiųjų sąrašai kelia didelį iššūkį m...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų