Pastarnokai (lot. Pastinaca sativa, sanskritu Garjarikaa) buvo valgomi nuo antikos laikų. Plinijus rašė, kad, pastarnokai kasmet buvo tiekiami aristokratų ir imperatoriaus Tiberijaus stalui iš Reino upės slėnių. Romėnų laikais buvo tikima, kad pastarnokai yra afrodiziakas. Viduramžiais buvo gaminami pastarnokų saldainiai, sirupas nuo kosulio.
Pakeičia bulves
Kol Europoje nebuvo bulvių, pastarnokai buvo svarbiausia maistinė daržovė. Iš jų galima daryti traškučius, košę, troškinius, jie tinka pomidorų ir agurkų, bulvių ir daržovių sriuboms.
Pastarnokai gerai dera su daugeliu daržovių, prieskoniais - imbieru, ciberžole, juodaisiais pipirais, žolelėmis: baziliku, krapais, petražolėmis, čiobreliais ir peletrūnu.
Jei pastarnokų derlių imate pavasarį, jų skonis bus daug saldesnis. Patys saldžiausi ir skaniausi pastarnokai yra vidutinio dydžio.
Šaknys gerai išsilaiko 0 laipsnių temperatūroje.
Sveikatinančios savybės
Pastarnokų skonis - saldus ir rišantis. Ši vertinga daržovė turi daug vitaminų C, K, B1, B2, provitamino A folio rūgšties, kalio, kitų vertingų medžiagų.
Virtas pastarnokas minkština vidurius, šviežias skatina gausų šlapinimąsi. Pastarnokas skatina vėluojantį vaikų augimą nuo 1 iki 7 metų.
Pastarnokai gerina virškinimą ir ramina nervų sistemą. Jame esantis kalis šalina iš organizmo skysčių perteklių ir reguliuoja kraujo apytaką, saugo nuo koronarinių kraujagyslių ir žarnyno spazmų.
Sveikatinantis pastarnoko šaknų užpilas: du valgomuosius šaukštus smulkintų šaknų užpilame stikline verdančio vandens. Gerti reikia po ketvirtadalį stiklinės keturis kartus per dieną prieš valgį. Pastarnoko šaknų užpilas žadina apetitą, gerina virškinimą, malšina skrandžio skausmus, tinka nusilpusiems ligoniams. Jis stimuliuoja šlapimo skyrimąsi, padeda išvengti spazmų ir malšina skausmus.
Nuo kosulio padeda ir pastarnoko lapų arbata: 1-1,5 valgomojo šaukšto smulkintų lapų arba ketvirtadalis arbatinio šaukštelio sėklų stiklinei vandens. Šis nuoviras geriamas taip pat kaip ir šaknų antpilas.
Pastarnokas ypač naudingas esant akmenims inkstuose, puikiai gerina virškinimą, detoksikuoja ir valo organizmą.