Trečiadienis, 2025.08.20
Reklama

Raudonos ar žalios daržovės – kurias vertėtų rinktis dažniau?

Šaltinis: vlmedicina | 2021-05-08 00:05:40

Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia ne tik daržovių svarbą organizmui, bet ir atkreipia dėmesį į jų spalvą. Kaip ir įvairių rūšių daržovės, taip ir skirtingų spalvų produktai skiriasi mineralų ir vitaminų kiekiu bei naudingosiomis savybėmis.

Daržovės ant stalo
Daržovės / Asociatyvioji nuotr.

Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertės, teigimu, kuo spalvingesnė mūsų salotų lėkštė, tuo daugiau gerųjų medžiagų gauname, tačiau sveikatingumo lenktynėse prieš žalias daržoves laimėtų raudonosios, todėl jų į pirkinių krepšelį vertėtų įsidėti dažniau.

„Organizmui naudingiausios šviežios, nemarinuotos ar kitaip termiškai neapdorotos daržovės, ypač pavasarį, kai jau galima rasti naujo derliaus produktų. Subalansuotai mitybai palaikyti reikėtų nuolat suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas galima valgyti kaip garnyrą ar tiesiog lengvą užkandį. Tačiau planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Štai raudonoji paprika turi daugiau vitamino C ir beta karoteno nei žalioji. Be abejo, nereikėtų rinkti tik vienos spalvos daržovių, tačiau raudonųjų vartoti reikėtų kur kas dažniau“, – pataria J. Sabaitienė.

Raudonos daržovės – ligų priešas

Viena svarbiausių savybių, dėl kurios taip giriamos raudonosios daržovės – jų antioksidacinis poveikis. Pavyzdžiui, raudonuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką. Be to, raudoną spalvą vaisiams ir daržovėms suteikiantys bioflavonoidai gali padėti sumažinti organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.

Pomidorai, burokėliai bei kitos ryškiaspalvės daržovės yra laikomos profilaktine priemone ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo, be to, padeda palaikyti normalią šlapimo veiklą. Artėjant vasaros sezonui nederėtų pamiršti ir dar vienos svarbios šių daržovių savybės – odos apsaugos nuo UV spindulių.

„Nors raudonų daržovių rūšių neturime tiek daug kiek žalių, tačiau jas visas neabejotinai verta įtraukti planuojant savaitės valgiaraštį. Gyventojai, kurie daržoves renkasi pagal sezoniškumą, šiemet gali pasidžiaugti itin ankstyvu ir gausiu lietuviškų pomidorų derliumi“, – sako J. Sabaitienė.

Raudonosios daržovės, kuriomis vertėtų praturtinti mitybą: pomidorai, ridikėliai, burokėliai, raudonosios saldžios paprikos, čili pipirai, raudonieji kopūstai, raudonieji svogūnai, rabarbarai.

Žaliosios daržovės ramina ir valo organizmą

Šios spalvos daržoves dažniausiai renkasi atidžiai prižiūrintieji svorį bei norintieji atsikratyti papildomų kilogramų, mat žaliosios daržovės lengvai virškinamos, turi mažai kalorijų ir yra turtingos ląsteliena. Tad dideliu vitamino K, kalcio ir antioksidantų kiekiu pasižymintys špinatai ir lapiniai (kale) kopūstai – vieni dažniausių sveikuoliškų kokteilių ingredientų.

Žaliosios daržovės pasižymi ir imuniniu poveikiu bei gali apsaugoti nuo peršalimo ligų. Be to, jos padeda susikoncentruoti, nusiraminti bei geriau susitvarkyti su stresu. Todėl tiems, kurie pajutę įtampą griebiasi saldumynų, patariama suvalgyti agurką ar pasigaminti nedidelį dubenėlį lengvų salotų.

Pasak J. Sabaitienės, jau kurį laiką į kasdienį racioną galima įtraukti ir šviežio derliaus daržovių, tarp kurių itin mėgstami trumpavaisiai agurkai bei įvairių rūšių salotos ir žalumynai.

Nepamirškite šių žaliųjų daržovių: špinatai, agurkai, gražgarstės, cukinijos, brokoliai, romaninės salotos, gūžiniai ir kininiai kopūstai, porai, avokadai, artišokai, žaliosios paprikos, šparagai, žirniai ir jų ankštys.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Netinkamos ausų higienos pasekmės – sieros kamščiai, ausų uždegimai, būgnelių pažeidimai
Ar ausų krapštukai – neatsiejama vonios spintelės priemonė, ar tylus mūsų ausų priešas? Viešoje erdvėje netrūksta...
Mokslininkė kuria „vėžio žemėlapius“, atveriančius naujas galimybes imunoterapijoje
Jaunoji mokslininkė Agata Mlynska siekia geriau suprasti, kaip žmogaus imuninė sistema sąveikauja su vėžiu ir kaip šis r...
Medicinos fizikė profesorė D. Adlienė: žmogaus gyvybė – neįkainojama
Fizikos ir medicinos sinergija – vienas iš svarbiausių faktorių, nulemiančių naujausių medicinos technologijų vyst...
Valstybės kontrolė: eilėms pas gydytojus mažinti reikia daugiau pastangų
Valstybės kontrolės atliktas vertinimas „Asmens sveikatos priežiūros paslaugų laukimo eilių mažinimas“ rodo,...
Onkologas: sveika gyvensena nėra „skydas nuo visko“
Sveika gyvensena gali pagerinti gyvenimo kokybę ir prisidėti prie ilgaamžiškumo, tačiau tai nereiškia, kad grėsmė susirg...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų