Šeštadienis, 2024.10.12
Reklama

Kodėl šaltuoju sezonu mums būtina valgyti fermentuotą maistą

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2024-09-11 10:44:58

Rudenį daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Kodėl šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas bei kurie produktai turi daugiausiai naudingųjų savybių?

Daržovės stiklainyje
Daržovės / Pixabay.com

Kodėl rudenį patariama valgyti daugiau fermentuoto maisto?

Rudenį ir žiemą mūsų maisto racioną gali sudaryti mažiau šviežių vaisių ir daržovių negu vasarą, o vėstantys orai bei trumpėjančios dienos gali paveikti bendrą savijautą. Vaistininkė Elvyra Ramaškienė teigia, kad fermentuotas maistas gali padėti organizmui nepasiduoti šių veiksnių įtakai.

„Rudenį padidėja tikimybė susirgti peršalimo ir virusinėmis ligomis, todėl labai svarbu stiprinti savo imuninę sistemą. Fermentuotuose maisto produktuose esančios gerosios bakterijos gali tapti natūraliu būdu stiprinti imunitetą šioms ligoms. Taip mūsų organizmas gali stipriau kovoti su virusais, bakterijomis ir kitais patogenais", – pasakoja E. Ramaškienė.

Vaistininkė pastebi, kad rudenį daugelio mityba tampa sunkesnė ir kaloringesnė. Anot jos, čia taip pat gali padėti fermentuotas maistas.

„Fermentai, kurie susidaro fermentacijos metu, padeda skaidyti sunkesnius maisto komponentus, tokius kaip laktozė ir baltymai, bei palengvina jų pasisavinimą. Fermentuotas maistas gali padėti atkurti ir palaikyti sveiką žarnyno mikrobiotą. Taip pat šiame maiste esančios gerosios bakterijos gali sumažinti pilvo pūtimą ir viduriavimą", – sako vaistininkė „Eurovaistinės" E. Ramaškienė.

Kokius fermentuotus maisto produktus rinktis?

Fermentuoto maisto produktai gali būti itin įvairūs, tačiau vaistininkė išskiria, kurie iš jų šiuo metu vertingiausi:

„Rauginti kopūstai, agurkai ir morkos – šie maisto produktai rauginimo metu praturtėja ne tik probiotikais bei mineralais, bet ir vitaminu C, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat fermentuotuose produktuose yra gausu prebiotikų, kurie kaip maistas svarbūs gerosioms bakterijoms. Negana to, valgant fermentuotus produktus kur kas geriau pasisavinama geležis ir folio rūgštis", – pasakoja E. Ramaškienė.

Ieškantiems egzotiškesnių skonių vaistininkė pataria išmėginti kimči – korėjietišką fermentuotų daržovių mišinį, kuris dažniausiai gaminamas iš kopūstų ir aštrių prieskonių. Taip pat ji ragina nepamiršti į mitybą įtraukti kefyro, jogurto, rūgpienio ir netgi kombučos, nes šiuose fermentuotuose produktuose taip pat gausu gerųjų bakterijų, kurios gerina žarnyno mikrofloros balansą ir palaiko virškinimo sistemą.

„Kadangi fermentuotas maistas yra stiprus virškinimo sistemos pagalbininkas, svarbu atrasti balansą ir nesuvartoti jo per daug. Rekomenduojama per dieną suvalgyti 1-2 porcijas fermentuoto maisto, pavyzdžiui, vieną dubenėlį raugintų kopūstų ir stiklinę kefyro. Visgi, jeigu nemėgstate fermentuoto maisto produktų, naudingųjų medžiagų galima pasisavinti iš tokių maisto papildų kaip probiotikai, prebiotikai ir virškinimo fermentai", – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Anot jos, tai padės palaikyti sveiką balansą žarnyne, tačiau nesukels virškinimo problemų, kurios gali atsirasti dėl per didelio probiotikų kiekio.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kodėl svarbu pradėti reabilitaciją iškart po traumos?
Traumos – dažna kasdienybės dalis tiek profesionaliems sportininkams, tiek žmonėms, kurie aktyviai gyvena ar dirba...
Kaip automobilio stabdžių sistema gali padėti išvengti traumų ir užtikrinti saugumą
Viena iš svarbiausių automobilio dalių, apie kurią dažnai pamirštame, yra stabdžių sistema. Nors galime būti įpratę regu...
Skrandžio siunčiami simptomai, kurių nevalia ignoruoti. Kada ryžtis gastroskopijai?
Deginantis rėmuo, skausmas ar pykinimas pavalgius – tai tik dalis simptomų, kurių vedami žmonės kreipiasi į virški...
Kaip pažangios technologijos keičia dantų atkūrimo procesą
Nors netekus dantų patariama kuo greičiau juos atkurti, nemažai žmonių vis dar mano, kad dantų implantacija – ilga...
Nauja tvarka keičia organų donorystės situaciją
Organų donorystės situacija išlieka sudėtinga – organų trūkumas ir ilgi laukiančiųjų sąrašai kelia didelį iššūkį m...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų