Penktadienis, 2024.12.13
Reklama

Kaip Benedikto kiaušinius pagaminti iš pirmo karto

Šaltinis: vlmedicina | 2020-08-23 00:00:03

Jau nuo seno įvairiai paruošti kiaušiniai yra vienas populiariausių pusryčių patiekalų. Tad nenuostabu, kad ir iš JAV atkeliavę garsieji Benedikto kiaušiniai labai greitai tapo vėlyvųjų pusryčių pažiba. Visgi dažnas yra įsitikinęs, kad šį patiekalą gaminti gali tik patyrę kulinarijos virtuozai. Maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė pranešime žiniasklaidai tikina, kad tinkamai pasiruošus tokius pusryčius pasigaminti galima vos per 20 minučių, tereikia visko mokytis pamažu.

Benedikto kiaušiniai. Gabrielės Žutautaitės nuotr.

Geriausia gaminti savaitgaliais

G. Žutautaitė teigia, kad net ir išmokus greitai pagaminti Benedikto kiaušinius, tokie pusryčiai jos namuose – vis dar šventinė tradicija.

„Iš pradžių šis patiekalas mane gąsdino dėl paruošimo technikos, todėl dažniausiai jį valgydavau tik restorane. Vėliau išmokau greitai pasigaminti tokius kiaušinius namuose, tačiau šventinė tradicija niekur nedingo. Jų ruošimas reikalauja susikaupimo ir technikos, tad šį patiekalą palieku savaitgaliams, kai mano rytai – lėtesni. Man Benedikto kiaušiniai asocijuojasi su nedidele pusryčių švente, kurios kaskart labai laukiu“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Pasak G. Žutautaitės, jei pirmąsyk gaminate šį patiekalą – darykite tai savaitgalį. O dar geriau, žingsnis po žingsnio mokykitės, kaip pagaminti atskirus ingredientus, ir tik sėkmingai juos įveikę bandykite konstruoti tikruosius Benedikto kiaušinius.

Pradėkite nuo kiaušinio be lukšto

Pirmiausia „Pusryčiams“ autorė rekomenduoja išmokti virti pagrindinį patiekalo ingredientą – kiaušinį „marškinėliuose“ arba kitaip – be lukšto.

„Yra įvairių triukų, kaip paruošti tokį kiaušinį. Vienas iš jų – naudoti maistinę plėvelę. Iš jos padarykite maišelį, įmuškite jį kiaušinį ir su plėvele dėkite jį į verdantį vandenį. Pati šio metodo nepalaikau dėl bereikalingos taršos, tačiau pradedantiesiems plėvelė gali labai palengvinti procesą – kiaušinis tikrai nepabėgs“, – patarimais dalijasi G. Žutautaitė.

Pasak jos, jei visgi norite išmokti klasikinį metodą, reikėtų laikytis kelių taisyklių. Pavyzdžiui, jei verdate daugiau nei vieną kiaušinį ir nenorite, kad jie išsileistų – nesukite vandens sūkurio. Dėl tos pačios priežasties neleiskite vandeniui stipriai burbuliuoti – geriau virkite ant lėtos ugnies. Kiaušiniai, priklausomai nuo jų dydžio, turėtų virti nuo 3 iki 4 minučių.

Neskubėkite gamindami padažą

Kai išmoksite virti kiaušinį be lukšto, kitą savaitgalį dedikuokite olandiško (angl. hollandaise) padažo ruošimui.

„Iš visų Benedikto kiaušinių ingredientų olandiškas padažas reikalauja bene daugiausia pastangų. Jam reikalinga speciali technika, kuomet skirtingų tekstūrų ingredientai, t. y. kiaušinio trynys, citrinos sultys ir sviestas, susilieja į vientisą padažą. Išgauti vientisumą ne visada pavyksta iš pirmo karto, pavyzdžiui, padažą labai lengva perkaitinti, tada jis „sukrenta“. Tad geriau niekur neskubėti ir pradėti nuo žemos temperatūros“, – pasakoja G. Žutautaitė ir priduria, kad ne mažiau svarbu, jog ingredientai būtų vienodų temperatūrų dar prieš pradedant juos plakti.

Tinklaraštininkė išduoda, kad internete sparčiai populiarėja greitasis olandiško padažo gaminimo metodas – galima naudoti plaktuvą. Ji taip pat sako, kad išmokus gaminti šį padažą, jis virtuvėje bus dažnas svečias – švelnaus skonio ir kreminės konsistencijos jis puikiai tinka ne tik prie kiaušinių, bet ir prie įvairių keptų daržovių.

Benedikto kiaušinių konstravimas: žingsnis po žingsnio

Paklausta, kaip jai pavyksta šį garsųjį pusryčių patiekalą pagaminti vos per 20 minučių, G. Žutautaitė atskleidžia, kad jos paslaptis – laikytis tikslios gaminimo eigos.

„Pirmiausia dedu bandeles pašildyti į orkaitę. Jeigu naudoju kumpį, jį taip pat pašildau, o jei gaminu su lašiša ar daržovėmis – viską susipjaustau. Tuomet imuosi olandiško padažo – jį paruošiu ir palieku šiltai ant garų vonelės, vis pamaišydama. Galiausiai išsiverdu kiaušinius be lukšto ir pradedu konstruoti galutinį patiekalą“, – pasakoja G. Žutautaitė.

Ji priduria, kad tradiciškai Benedikto kiaušiniai patiekiami su mielinėmis, arba kitaip – angliškomis – pusryčių bandelėmis (angl. English muffins). Jos, pasak tinklaraštininkės, kepamos iš paprastų ingredientų – miltų, mielių, sviesto, kiaušinių, pieno, vandens, cukraus ir druskos, ir lengvai pagaminamos namų sąlygomis. Jei stinga laiko, šiam patiekalui puikiai tiks bet kokios kitos šviesių miltų bandelės.

G. Žutautaitė taip pat išduoda, kad jai skaniausi karališkieji benediktai (angl. Eggs royale) su lašiša.

Esu nemažai eksperimentavusi ir gaminusi šį patiekalą su įvairiais priedais. Kiaušinis „marškinėliuose“ ir olandiškas padažas taip pat puikiai dera prie juodos duonos ir keptų daržovių, pavyzdžiui, paprikų, smidrų, taip pat su kepta jautiena“, – idėjomis dalijasi ji.

Tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė dalijasi Benedikto kiaušinių su kumpiu receptu ir trumpa jų gaminimo eiga.

Jums reikės (2 asm.):

  • 6 kiaušinių (2 trynių ir 4 pilnų kiaušinių)
  • 100 g lydyto atvėsinto sviesto
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • 2 angliškų bandelių (arba kitokių, kurios lengvai persipjautų pusiau)
  • Poros saujų šviežios gražgarstės arba špinatų
  • 4 gabalėlių kumpio

Paruošimas:

Padažas:

1. Paruoškite garų vonelę. Ant didelio puodo, iki pusės pripildyto verdančiu vandeniu, uždėkite karščiui atsparų stiklinį arba metalinį indą.

2. Į garų vonelės indą įdėkite dviejų kiaušinių trynius ir iškart energingai plakite, kad šie nepavirstų kiaušiniene.

3. Atsargiai pilkite lydytą sviestą, masę nuolat plakdami ir toliau. Padažui sutirštėjus, įspauskite citrinos sulčių, gardinkite druska ir pipirais. Padažą palikite ant garų vonelės, kas kelias minutes pamaišydami, kad padažas neiškeptų.

Kiaušiniai:

1. Užvirkite puodą vandens. Primažinkite kaitrą taip, kad vanduo nebeburbuliuotų.

2. Į nedidelį dubenėlį arba puodelį atsargiai įmuškite kiaušinį, kad nepažeistumėte trynio.

3. Puodelį ar dubenėlį su kiaušiniu pridėkite prie vandens paviršiaus ir kiaušinį atsargiai įleiskite į vandenį.

4. Kartokite su visais likusiais kiaušiniais. Vieno kiaušinio virimo trukmė – 3,5 minutės. Praėjus laikui, kiaušinį ištraukite iš vandens kiaurasamčiu ir padėkite nusausinti ant popierinio rankšluosčio.

Benedikto kiaušinių konstravimas:

Ant pusiau perpjautos bandelės dėkite špinatus arba gražgarstės lapelius, o ant žalumynų – kumpį. Ant viršaus dėkite nusausintą kiaušinį „marškinėliuose“ ir viską apipilkite olandišku padažu. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Uostamiesčio ligoninė atidarė modernų Ausų, nosies ir gerklės ligų skyrių
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) atidarė naują Ausų, nosies ir gerklės ligų skyrių. Tai reikšmingas žingsni...
Prie šventinio stalo – su klausos sutrikimą turinčiu artimuoju: kaip išvengti klaidų?
Kalėdas būtų galima pavadinti smagių pokalbių, nuotaikingų istorijų, šiltų žodžių apsikeitimo švente. Ir ne veltui &ndas...
Kad virškinimo negalavimai neapkartintų švenčių
Gražiausių metų švenčių maratonas ir jaukūs susitikimai su šeima bei draugais dažnai yra neatsiejami nuo skalsių ir sunk...
 Ligonių kasos: keliaukite su Europos sveikatos draudimo kortele ir būkite saugūs
Artėjant žiemos atostogų sezonui, ligonių kasos primena keliones planuojantiems gyventojams nepamiršti Europos sveikatos...
Kava: tos pačios pupelės, tik kitoks skonis?
Gardžios kavos entuziastai žino, jog savo skoniais bei aromatais labiausiai pamaloninantis kavos puodelis gaminimas iš š...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų