Cukraus kiekio sumažinimas kasdieniame racione padeda labiau jausti saldumą ir mėgautis juo,– rodo „American Journal of Clinical Nutrition“ aprašyto tyrimo rezultatai.
JAV mokslininkai tyrinėjo sveikus suaugusius žmones, kurie kasdien suvartodavo pakankamai daug cukraus (pvz., jie išgerdavo po 0,5 l gaiviųjų gėrimų su saldikliais). Tiriamieji buvo padalinti į dvi grupes. Viena grupė (16 dalyvių) kasdien suvartodavo jiems įprastą cukraus kiekį, o kita grupė (13 dalyvių) kasdien vartojo perpus mažiau cukraus. Eksperimentas tęsėsi tris mėnesius.
Grupė dalyvių, vartojusių mažiau cukraus, trūkstamas kalorijas kompensuodavo riebalais, angliavandeniais ir baltymais. Praėjus mėnesiui, kiekvienai grupei būdavo duodama suvalgyti vanilinio pudingo ir jį užsigerti aviečių gėrimu. Mažiau cukraus vartojusieji tvirtino, kad tiek pudingas, tiek gėrimas buvo daug saldesni nei prieš eksperimentą. Be to, jie jautė didesnį malonumą valgydami šiuos skanėstus nei tie, kurie kasdien vartojo daug cukraus.
Per didelis cukraus, ypač fruktozės, vartojimas sukelia nutukimą, daugelį sveikatos problemų. Jei žmonės būtų palaipsniui pratinami prie mažesnio kiekio cukraus, gaiviųjų gėrimų ir saldumynų pramonė taip pat galėtų sumažinti saldiklių kiekį savo produktuose, - teigia tyrimo autoriai.
Įdomu pažymėti, kad panašus eksperimentas, tik susijęs su druskos vartojimu, atskleidė šiek tiek kitokius rezultatus. Po eksperimento dalyviai ėmė vartoti daug mažiau druskos. Tuo tarpu cukraus mėgėjų potraukis cukrui nedingo – atsirado tik didesnis skonio receptorių jautrumas saldumynams ir didesnis pasitenkinimas juos valgant.
Nors saldumynų poreikis nėra taip lengvai nugalimas, reikėtų rimtai susimąstyti, ar verta žaloti savo sveikatą jais piktnaudžiaujant. Besaikis cukraus vartojimas ne tik sukelia daugelį lėtinių ligų, bet ir kenkia smegenų veiklai, dantims bei odai.