Dumplainiai (sanskritu Ašvagandha (arklio jėga)– bulvinių šeimos, dumplūnių genties daugiametis augalas. Kitose kalbose dar vadinamas kinišku arba japonišku žibintu, žiemine vyšnia. Šis augalas dar vadinamas Indijos ženšeniu, nes jis yra naudojamas Ajurvedos medicinoje tuo pačiu tikslu, kaip ženšenis tradicinėje kinų medicinoje.
Dumplainiams priklauso apie 100 rūšių, paplitusių visame pasaulyje. Daugiausiai jų auga Pietų Amerikoje. Lietuvoje daržuose auginamos valgomosios (Physalis ixocarpa Brot.)ir žemuoginės ( Physalis pubescens L.) dumplūnės. Būdinga įvairioms dumplainių rūšims savybė - vaisius apvalkale.
Vaisiai pradeda nokti liepos mėn. ir noksta iki rugsėjo. Ant kero vienu metu yra žiedų ir vaisių.
Dumplainis Ajurvedoje
Dumplainis - vienas svarbiausių augalų Ajurvedoje, naudojamas daugiau kaip 4000 metų.
Jų šaknys naudojamos nuodams neutralizuoti įkandus gyvatėms. Tai puikus tonikas esant pasunkėjusiam kvėpavimui, kosuliui, sumažėjusiam raumenų tonusui, nervų išsekimui, pervargimui, nuovargiui ir stresui. Dumplainis skatina audinių regeneraciją ir lėtina senėjimo procesą.
Kai kurios šio augalo sudedamosios dalys gali sukelti mieguistumą, tad neturėtų būti vartojamos kartu su raminamaisiais vaistais. Dumplainių šaknys gali padidinti kitų žolių ar vaistų poveikį.
Dumplainio šaknies milteliai, sumaišyti su ghi ir medumi lygiomis dalimis, padeda gydyti impotenciją ir sėklidžių negalavimus. Vartoti vakare, su pienu.
Moterų nevaisingumui gydyti Ajurvedos specialistai dažnai rekomenduoja sumaišyti dumplainių šaknis, pieną ir ghi. Gerti iškart po mėnesinių.
Su pienu ar lydytu sviestu ghi dumplainio šaknys veikia kaip afrodiziakas vyrams.
Sergant odos ligomis, dumplainių šaknų milteliai sumaišomi su sezamo, kokoso, alyvuogių aliejumi ir sutepama oda.
Sergant onkologinėmis ir kitomis sunkiomis ligomis, rekomenduojama 1-2 gramus žolės gerti kiekvieną dieną kapsulėmis ar kaip arbatą: šaknis virti 15 minučių ir ataušus kasdien gerti po tris puodelius.
Dumplainiuose yra pektino, vaisiai tinkami dietinei mitybai, suriša ir šalina iš organizmo sunkiuosius metalus, radionuklidus, perteklinį cholesteriną, padeda viduriuojant. Taip pat dumplainiai naudingi sergantiems podagra, reumatu, sutrikus skrandžio ar kepenų veiklai. Jie pasižymi šlapimą skatinančiu poveikiu, naudingas sergantiems inkstų akmenlige.
Dumplainiuose rasti vitanolidai (steroidinės medžiagos) pasižymi priešuždegiminėmis ir skausmą slopinančiomis savybėmis.
Dumplainiai virtuvėje
Dumplainio uogos yra subtiliai saldžiarūgščio skonio. Dumplainiai valgomi žali arba verdama labai skani uogienė su citrina. Juos skanu valgyti ir džiovintus, kaip razinas. Taurelės (apyvaisiai) nuvalomi, jie nuodingi. Ūgliai ir sėklos taip pat valgomi.
Jeigu iš vaisių gaminami pirmieji patiekalai, reikia skinti mažiau prinokusius, jeigu desertams - visai prinokusius. Prieš gaminimą dumplainio vaisiai minutę blanširuojami, kad lengviau nusivalytų juos gaubianti lipni plėvelė.
Dumplainių vaisių dedama į sriubas, salotas, iš jų gaminama ikra, vaisiai raugiami: suminkštėję jie perpjaunami pusiau, išskobiamos sėklos su minkštimu ir sudedama į stiklainį. Laikoma 20-22 laipsnių temperatūroje 2-3 paras, kad išrūgtų.
Paskui nuplauname vandeniu ir išdžioviname. Laikome sausai ir vėsiai.
Desertui - dumplainio lapelius atlenkite aukštyn, uogą merkite į ištirpintą juodąjį šokoladą ir dėkite ant kepimo popieriaus. Palikite 2 val. vėsioje vietoje, kad sustingtų.
Žiemą dumplainių vaisius laikome kartoninėse dėžutėse, kambario temperatūroje, susluoksniavę popieriumi.
Cukrintiniai
Vienodo dydžio paruoštus dumplainius subadome mediniu pagaliuku ir suberiame į verdantį sirupą (1 kg uogų imame 1,2 kg cukraus ir 1 stiklinę vandens). Verdame 5 min., nuėmę laikome 8 val., taip kartojame 5 kartus. Po to nuvarviname, apdžioviname ir laikome, apibarstę cukraus pudra, kartoninėje dėžutėje.
Rauginti dumplainiai
Paruošti nunokę dumplainiai sudedami į sterilizuotus stiklainius, užpilami sūrymu (1l vandens – 35g cukraus, 10 g druskos). Prispausti laikomi apie savaitę kambario temperatūroje. Jei paragavus sūrymą jis bus rūgštus, vadinasi, rūgsta gerai, tokius galima uždaryti polietileniniais dangteliais ir laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Po mėnesio dumplainius galima valgyti. Dumplainių galima dėti į raugiamus kopūstus.