“Mūsų proseneliai eidavo gėrėtis šventyklomis, jose ieškojo atgaivos, o šiandieninėmis mūsų šventyklomis yra tapę erdvūs prekybos centrai. Iš „valgau, kad gyvenčiau“ pereiname į „gyvenu, kad valgyčiau“. Per konsultacijas mano pacientai dažnai sako: „Jūs norite atimti mano vienintelį malonumą skaniai pavalgyti“. O aš klausiu: „Kokia kaina ir ar sveikas maistas negali būti skanus“? Juokiuosi, kad prie kiekvieno prekybos tinklo yra įsikūrusi vaistinė. Viskas vietoj – valgyk ką nori, kiek nori, kada nori, o mes tau padėsime. Naktinėjame prie TV, kompiuterio, piktnaudžiaujame alkoholiu, miegame kiek norime ar galime, o sveikata, nepaisant vis didesnių mokslo pasiekimų, prastėja. Kol gyvi, ne vėlu keisti mitybos ir dienos režimo įpročių”, – sako gydytoja, sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantė Asta Keturkienė. Susėdome pasikalbėti apie ajurvedinę mitybą – kitokią, nei esame įpratę.
Tai kas gi yra ajurvedinė mityba?
Ajurveda – sveika gyvensena, laimingas gyvenimas. Ajurvedinė mityba skiriasi nuo klasikinės tuo, kad čia neskaičiuojamos kalorijos, neskaičiuojama, kiek suvalgytam maiste yra baltymų, angliavandenių ar riebalų. Čia atsakoma į keturis klausimus: ką valgome? Kada valgome? Kaip valgome? Kiek valgome?
Ajurvedinėje mityboje maistas turi pamaloninti visas žmogaus jusles – regą, klausą, uoslę, skonį. Maistas turi būti gražiai patiektas, turi būti spalvingas. Maistą turime girdėti – jis traška, čirška kepant ir pan. Maistas turi būti aromatingas, žadinti apetitą.
Paprastai žmonės dažnai suvienodinami ir jiems siūloma laikytis tų pačių taisyklių – suvalgyti tam tikrą kiekį maisto, atsisakyti tam tikrų maisto produktų ir pan. Ajurvedoje kreipiamas dėmesys į žmogaus konstitucinį tipą, kuris priklauso nuo dominuojančių pirminių mūsų kūną sudarančių elementų.
Pagal ajurvedą, žmogaus organizmas atitinka kurią nors došą - Vata, Pita ar Kapha, ir maitinimasis priklauso nuo to, kuriam tipui žmogus priklauso. Kaip atskirti, koks mano tipas? Ir kaip turėtume maitintis?
Vata - dominuoja oro elementas. Su šiuo tipu susijusios net 80 ligų. Tokie žmonės skundžiasi vidurių pūtimu, užkietėjimu, odos džiūvimu, sąnarių, stuburo problemomis, blogu miegu, atmintis greita, bet trumpa. Šiam tipui priklausantys žmonės linkę į įvairiausias priklausomybes, nemokantys atsipalaiduoti, nuolat gyvena įsitempę. Tokiems žmonėms negalima maitintis žalumynais, salotomis, nors kitiems žmonėms tai tikrai labai sveika. O šiam organizmo tipui tai netinka- nuo žalio maisto pučia pilvą. Tokiems žmonėms reikia maitintis priešingai – vartoti produktus, kurie turi daug augalinių aliejų, būtinai maistas turi būti šiltas ir, žinoma, jokių produktų, kurie pučia pilvą.
Kapha - dominuoja žemės ir vandens elementai. Jeigu sumaišytume vandenį su žeme, gautume pažliugusią masę. Tai šio tipo žmones mes irgi kartais vadiname “pažliugusiais”. Žmonės kaupia svorį, kaupia skystį, kaip kartais pajuokaujama – storėja net nuo vandens. Jiems labai sunku reguliuoti savo svorį. Tokiems žmonėms niekada nereikia vadovautis kūno matmenimis 60-90-60. Čia turi būti taikomi kitokie svorio ir dydžių standartai. Jie turi polinkį į nutukimą, organizmo pabrinkimą. Šio tipo žmonėms sveikatos problemos prasideda nuo skrandžio ir visko, kas virš jo – plaučių, bronchų. Tad dažnai serga bronchitu, astma. Šiam tipui būdinga 20 ligų. Tokiems žmonėms reikia sausinančio maisto – aštraus, karšto ir neriebaus. Riebalus būtinai rekomenduojame keisti lydytu sviestu.
Pita - karštasis tipas – kai dominuoja ugnies elementas. Šiam tipui priklausantys žmonės turi polinkį sirgti bet kokiomis uždegiminėmis, virškinimo ligomis – tulžies pūslės, kepenų, kasos, žarnyno uždegimais. Jam būdinga 40 ligų. Pita tipo žmonės nemėgsta šilumos, karšto oro, nes jų organizme ir taip daug karščio. Tokiems žmonėms negalima valgyti jokio aštraus, rūgštaus maisto. Nieko, kas juos dar labiau kaitintų. Šio tipo žmonės taip pat linkę sirgti sunkiomis odos ligomis – nuo paprasčiausių bėrimų iki žvynelinės ar atopinio dermatito. Taip pat jie skundžiasi silpnu regėjimu.
Kai kalbame apie sveiką mitybą, lieknėjimą, susiduriame su daugybe mitų. Ką apie tai sako ajurveda?
Mitų iš tiesų yra labai daug ir mes turime atsirinkti, kas yra tikra, o kas ne. Vienas iš mitų – badauti sveika. Tačiau ajurveda sako, kad tikrai toli gražu ne visiems. Badaujant galima susirgti, ir labai ilgam. Dar vienas mitas – visiems galima žaliavalgiauti. Bet, pagal ajurvedą, tikrai ne visiems mano minėtiems konstituciniams tipams tinka žalias maistas. Daugelis esame girdėję, kad mėsa yra privaloma mūsų valgio racione. Tačiau mėsa tikrai nėra būtina, nes yra daugybė maisto produktų, kurie gali pakeisti mėsą.
Labai svarbu, kaip mes valgome. Jeigu sveikai paruoštą maistą valgysime skubėdami, kalbėdami, spręsdami problemas arba žiūrėdami televizorių, tai savo sveikatai tikrai nepagelbėsime. Turime susikoncentruoti į maistą ir galvoti apie jį, mėgautis skoniu. Tuomet ir paties kiekio, kad pasisotintumėme, reikia daug mažiau. Taip pat svarbu, kokioje aplinkoje mes valgome – švaru ar nešvaru, triukšminga ar ne, kokia muzika groja ir pan.
Bet čia daugelis Jums drįstų paprieštarauti, sakydami, kad žino, jog reikia sveikai maitintis, gaminti, neskubėti valgyti ir t. t. Bet juk laiko tam nėra?.. Dabar žmonės nuolat skuba, nuolat nieko nespėja, darbai, šeima, problemos…
Tokiems aš atsakau: „O Jūs dabar turite laiko vaikščioti pas gydytojus, laukti didžiulėse eilėse prie specialistų kabinetų, gulėti ligoninėje, pirkti brangius vaistus?“ Ir dažniausiai žmonės turi vienintelį atsakymą – taip, tam laiko mes turime. Mes einame lengviausiu keliu, nes esame valdomi skonio, arba kitaip - liežuvio.
O kaip ajurveda traktuoja sveiką lieknėjimą?
Pirmiausiai, manau, žmonėms, kurie imasi lieknėjimo procedūrų ar laikosi įvairiausių dietų, reikėtų pasitikrinti, ar stabili jų psichinė būklė. Todėl ajurvedoje gydytojas pirmiausiai klausia – kodėl? Ir tik atsakius į šį klausimą, galima kalbėti apie mitybos sureguliavimą, svorio metimą ar kitus su sveikata susijusius dalykus.
Ajurvedoje mes nustatome dominuojančią organizmo došą ir iš lėto, po mažą žingsnelį siekiame norimo rezultato. Ne čia ir dabar, ne sveikatos sąskaita. Svorį galime prarasti greitai. Bet kokia kaina?..
Astos Keturkienės ajurvedinis receptas amai (toksinams) šalinti
20 g migdolų riešutų miltelių;
20 g kurkumos (ciberžolės);
10 g graikinių riešutų miltelių;
10 g malto pankolio;
5 g maltų juodųjų pipirų.
Vartoti po arbatinį šaukštelį du kartus dienoje su medumi ar šiltu pienu tuščiu skrandžiu.
Padeda susigrąžinti atmintį, gerina miego kokybę, ramina nervų sistemą, mažina nuovargį, šalina gleivių pavidalu besikaupiančius toksinus iš viso organizmo,ypač iš smegenų, vadinamąją proto amą. Graikiniai riešutai savo išvaizda yra panašūs į smegenis, todėl jas veikia gydomai.
Adelė Marcinkevičiūtė