Antradienis, 2024.06.25
Reklama

Ajurveda apie maisto skonį

ruvi.lt | 2013-04-15 10:47:12

Ajurvedoje maisto skonis suskirstytas į šešias grupes: saldus, rūgštus, sūrus, aštrus, kartus ir aitrus. Kiekvienas skonis turi tam tikras savybes ir poveikį žmogaus organizmui. Būtent žinios apie maisto skonio savybes ir yra raktas į Ajurvedinės mitybos suvokimą.

Granatas
Granatai - vieni iš nedaugelio aitrų skonį turinčių produktų. Aitrus maistas, anot Ajurvedos, padeda vystyti asketišką, realų požiūrį į gyvenimą, nuramina emocines audras. Redakcijos archyvo nuotr.

Žinodami skonio poveikį, mes galime ne tik sveikai maitintis, bet ir pritaikyti tam tikrų maisto produktų savybes sveikatos stiprinimui susirgus, o taip pat optimaliam kūno svorio palaikymui. Ir, galiausiai – suprasti, kodėl kartais taip norisi išskirtinai kažkokio skonio maisto...

Įdomu tai, kad norint pajusti maisto skonį, būtina, kad liežuvis būtų drėgnas. Jei ant sauso liežuvio užbersime pipirų ar cukraus – skonio nepajusime. Įdomu ir tai, kad didesnė dalis maisto produktų turi vieną dominuojantį skonį ir vieną-du papildomus. Skirtingas skonio savybes turi ir prinokę bei neprinokę vaisiai ar daržovės.

Norėdami tiksliai sužinoti kokio skonio produktai mums tinka, turėtume pagal Ajurvedą nustatyti savo kūno konstituciją, kuri, beje, retai būna gryna: čia taip pat galimi įvairūs deriniai. Todėl peržvelkime bendras maisto skonio savybes ir poveikius.

Pradėkime nuo saldaus skonio. Jis turi savyje žemės ir vandens elementus, yra sunkus ir drėgnas, turi šaldantį poveikį. Tai reiškia, kad saldus maistas sulėtina virškinimą, didina drėgnumą ir kūno svorį (tuo nesunku įsitikinti, jei saldumynų valgoma per daug).

Besaikis saldumynų valgymas gali sukelti ir apatiją, mieguistumą, apetito sutrikimus. Valgomas optimaliai, saldus maistas didina organizmo tonusą, gerina odos atsinaujinimą ir plaukų augimą, mažina troškulį, neutralizuoja kai kurių toksinų poveikį.

Saldus maistas maitina organizmo nervines ląsteles, skatina jų regeneraciją ir suteikia jėgų, todėl rekomenduojamas sveikimo metu po ligų, operacijų ar nervinio išsekimo. Turi ir raminamąjį poveikį: pasaldinta žolelių arbata ar šiltas pienas prieš miegą sumažina stresą ir įtampą, atpalaiduoja kūną ir protą.

Saldų skonį turi: kviečiai, ryžiai, soros, kukurūzai, avižų grūdai, burokėliai, kokosas, datulės, melionai, migdolai, pienas, medus, visi saldumynai, mėta, kardamonas, cinamonas, gvazdikėliai ir t.t.

Rūgštus skonis turi savyje žemės ir ugnies elementus, yra sunkus ir drėgnas, poveikis – šiltas. Jei saikingai – stimuliuoja virškinimą, turi lengvą šildantį poveikį organizmui ir suteikia žvalumo sąmonei bei aštrumo protui. Perteklius didina troškulį, yra toksiškas kraujui, sukelia opas, rėmenį, rūgštingumą, o taip pat didina jausmingumą ir dirglumą.

Rūgštų skonį turi: jogurtas, kefyras, sūris, citrusiniai ir visi rūgštūs vaisiai, žalios vynuogės, ybiškė, rūgštūs marinatai ir t.t.

Sūrus skonis turi savyje ugnies ir vandens elementus, yra drėgnas ir sunkus, turi šildantį poveikį. Jei sūraus maisto valgome saikingai – padeda virškinimui, didina energiją, veikia kaip antiseptikas ir laisvinamieji. Suteikia protui pusiausvyros.

Be to, sulaiko vandenį organizme ir panaikina kitų skonių poveikį. Per dideli kiekiai gali padidinti kraujospūdį, sukelti opas žarnyne, išbėrimus, o taip pat didinti varginantį proto aktyvumą (neramų protą), teisuoliškumą. Sūrų skonį turi: druska, jūros augalai, visi sūdyti ir konservuoti produktai, kur naudojama daug druskos.

Aštrus skonis turi savyje ugnies ir oro elementus, yra lengvas ir džiovinantis, turi šildantį poveikį. Tai „karščiausias“ iš visų skonių, todėl yra geriausias virškinimo stimuliatorius. Vartojant optimaliai – valo burnos ertmę, padeda virškinimui ir maisto įsisavinimui, valo kraują ir kūną, gerina kraujo tekėjimą, gydo odos ligas, skatina aktyvumą bei proto skaidrumą.

Perteklius didina prakaitavimą, sukelia gerklės perštėjimą, deginimą skrandyje, rėmens atsiradimą, žadina agresyvumą, užsispyrimą ir pyktį.

Aštrų skonį turi: svogūnas, česnakas, raudonoji vienmetė paprika, ridikai, imbieras, pipirai, kalendrų sėklos, garstyčių sėklos ir visi aštrūs prieskoniai.

Kartus skonis turi savyje oro ir eterio elementus, yra lengvas ir sausas, turi šaldantį poveikį, išryškina kitus skonius. Saikingai labai naudingas: valo žarnyną ir naikina žarnyno parazitus, padeda neutralizuoti ir pašalinti toksinus, suteikia odai ir raumenims stangrumo, malšina troškulį, turi priešuždegiminį poveikį (mažina karštį), skatina proto aiškumą.

Beje, įvairiose senovinėse praktikose kartūs žolynai buvo naudojami aiškiaregystės ugdymui ir astralinėms kelionėms... Per daug kartaus skonio maisto – silpnumas, išsekimas, sausumas, galvos svaigimas, o taip pat beviltiškumo ir ilgesio pojūtis.

Kartų skonį turi: geltonos rūgštynės, tamsios lapinės daržovės, pienių šaknys, gencijono šaknis, kurkuma, ožragės sėklos, sezamo sėklos ir t.t..

Aitrus skonis turi savyje oro ir žemės stichijas, daro lengvą šaldantį poveikį, bet ne tokį stiprų, kaip kartus skonis. Turi raminančių savybių, naudingas sergant sąnarių ligomis, rekomenduojamas gausiai prakaituojant, gydant viduriavimą, išoriškai – stabdo kraujavimą ir malšina uždegimą. Padeda vystyti asketišką, realų požiūrį į gyvenimą, nuramina emocines audras.

Sunkina virškinamojo trakto darbą, todėl gali sukelti vidurių užkietėjimą, o aitrių maisto produktų perteklius gali sukelti kraujagyslių siaurėjimą, pakenkti širdžiai bei skatinti nihilistinį požiūrį į gyvenimą, nusivylimą.

Aitrų skonį turi nedaug maisto produktų: granatai, kalafiorai, spanguolės, salierai, špinatai, kai kurios obuolių rūšys, o taip pat neprinokę daržovės ir vaisiai, ypač – neprinokę bananai, kurių valgyti, žinoma, negalima. Daugelyje produktų, pvz., pupelėse ir lęšiuose šalia dominuojančio saldaus skonio yra ir aitrus skonis.

Štai tokios bendros maisto skonių savybės. Jas žinodami, galime išmokti pajusti ko mūsų organizmui reikia, kas jam naudinga, ir, svarbiausia, mokytis ugdyti saiką mityboje. Taip pat turime atminti, kad šios charakteristikos taikomos tik natūraliam (ne cheminiam, ne žalingam organizmui!), teikiančiam gyvybę ir sveikatą maistui. Visiems linkiu geros sveikatos!

ruvi.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Ajurveda, skoniai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nacionalinio kraujo centro darbuotojams daugiau nei 7 proc. didinami atlyginimai
Kaip ir pastaruosius trejus metus, taip ir šiemet, visiems Nacionalinio kraujo centro (NKC) darbuotojams nuo liepos didė...
Traumą išgyvenantiems pacientams – specializuotas psichologinis konsultavimas
Reikšmingus žmogaus arba jo artimųjų sveikatos pasikeitimus gali lydėti sunkūs emociniai išgyvenimai, depresija ir kiti...
Medikų atstovai kreipėsi į politikus – prašo nepalaikyti įstatymo pataisų
Lietuvos medikų sąjūdžio ir šeimos gydytojų profesinės sąjungos atstovai kreipėsi į Seimo narius su prašymu nepalaikyti...
Žaizdų priežiūros atmintinė: kaip pasirūpinti žaizda jai supūliavus
Vasarą, kada daugiau judame ir leidžiame laiką gamtoje – ne tik padidėja rizika susižeisti, bet ir išauga bakterij...
Profilaktinių kraujo tyrimų svarba: galima nustatyti ligą, dar nesant simptomų
Dažnas šeimos gydytojo kabinete apsilankome tik turėdami konkrečių nusiskundimų sveikata, tačiau profilaktinėms sveikato...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų