Penktadienis, 2025.04.25
Reklama

Ar saugu valgyti itin didelius pomidorus?

www.lrt.lt | 2015-09-14 09:14:36

Itin dideli pomidorai turi didesnius kiekius vertingų medžiagų, kurių turi ir mažesni pomidorai, tačiau jie vis tiek gali būti neskanūs. Taip sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų skyriaus mokslų darbuotoja dr. Julė Jankauskienė.

Pomidorai
Dianos Jagėlaitės-Čeginskienės nuotr.

1,5 kg svėrusį pomidorą šiemet išaugino sodininkas Vilniuje. J. Jankauskienė tvirtina, kad tokius vaisius galima užsiauginti ir specialiai, tačiau jie gali būti vandeningi ar net turėti tuščių ertmių. Norint turėti skanių pomidorų, ji pataria vaisius skinti tinkamu metu.

– Kas labiausiai lemia, kad pomidorai kartais užauga tokie dideli?

– Kelis kilogramus sveriantys pomidorai gali turėti gana didelių nukrypimų. Paprastai pomidorų vaisiaus stambumą lemia hibridas [hibridinė veislė – LRT.lt], kurį pasirenka šeimininkas, tačiau labai daug priklauso nuo auginimo sąlygų: kada pasodinti, ar daigai buvo kokybiški (tik kokybiška pradinė medžiaga gali lemti gerą derlių ir vaisiaus svorį), ar pomidorai pasodinti tinkamu atstumu, ne per tankiai. Visa tai labai aktualu.

Dar aktualios sudarytos sąlygos jų apdulkinimui, tinkama temperatūra, vėdinimas, ne per didelė drėgmė šiltnamyje, oro judėjimas. Visa tai labai svarbu pomidorams. Taip pat reikalingas tinkamas tręšimas, formavimas. Visi šie aspektai lemia, ar galime užsiauginti gana stambius pomidorų vaisius. Jeigu temperatūra yra didesnė kaip 28 laipsniai šilumos, jeigu nėra tinkamo vėdinimo, šiltnamis per žemas, per tankiai pasodinti augalai, vaisiai bus smulkūs. Taip pat tai gali lemti pertręšimas, pavyzdžiui, tomis pačiomis organinėmis trąšomis.

– Ar nepasikeičia tų didžiųjų pomidorų skonis ir naudingosios savybės?

– Skonis labai priklauso nuo to, kiek vaisius sukaupia cukraus ir kitų medžiagų. Pagrindinis skonio aspektas – cukraus ir rūgščių kiekio santykis. Tai taip pat priklauso ir nuo to, kada nuskinsite pomidorą, ar jis augintas lauke, šiltnamyje ar kokiame nors mineraliniame substrate. Tie stambūs vaisiai paprasčiausiai turi sukaupę daugiau vertingų medžiagų.

– Tai toks pomidoras turi tų pačių gerųjų medžiagų, bet jų yra daugiau. Vadinasi, tuos didžiuosius pomidorus galima drąsiai valgyti?

– Taip. Jie gali būti neskanūs, vandeningi arba net turėti tuščias ertmes, tačiau tai priklauso nuo tręšimo (jeigu augalas buvo pertręštas, pavyzdžiui, azoto trąšomis), netinkamo laistymo. Jie gali būti dideli, tačiau nekokybiški.

– Pomidorai turi ir kitų įdomių savybių – prinoksta ir nekabėdami ant stiebo.

– Vis dėlto rekomenduotina skinti sunokusius pomidorus. Tai daryti patariama, kai 85–90 proc. pomidorų yra raudoni arba beveik raudoni. Tada jie yra skaniausi. Nepilnai prinokę pomidorai turi mažiau karotino, cukraus. Tačiau, jeigu padedame ant palangės ir šalia yra raudonas pomidoras, kuris išskiria etileną, tada šalia esantis rausvas pomidoras greičiau sunoksta. Rekomenduojama rausvus pomidorus skinti pilnomis kekėmis, kad maisto medžiagos įeitų į augalą ir maitintų aukščiau esančias kekes. Geriausia skinti nei pernokusius, nei pusiau žalius pomidorus.

Arvydas Urba,

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Pomidorai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Patarimai jaučiantiems alergijos simptomus: kaip sumažinti žiedadulkių poveikį sveikatai
Įsibėgėjus pavasariui ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro speciali...
Lietuva jau įsigijo sezoninių gripo vakcinų
Balandžio 24–30 dienomis visame pasaulyje minima Pasaulinė imunizacijos savaitė. Šia proga Valstybinė ligonių kasa...
Antsvorio ir nutukimo stigma: kaip visuomenės požiūris apsunkina kelią į sveikatą?
Nors sveikos gyvensenos temos dažnai siejamos su teigiamais pokyčiais, antsvorio turintys ar nutukę jauni žmonės dažnai...
Kauno klinikų endokrinologė: hormonų pusiausvyrą trikdo net kasdieniai įpročiai
Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių serga endokrininėmis ligomis, todėl mokslininkų dėmesys krypsta į aplinkoje esan...
Kokios medžiagos būtinos kiekvienam, norinčiam išsaugoti gerą regėjimą
Regėjimo sutrikimai vis rečiau siejami tik su senėjimu – amžius jau nebėra laikomas pagrindiniu veiksniu jiems ats...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų