Pirmadienis, 2024.06.17
Reklama

Pomidorai – aukso obuoliai, kuriuos atrado actekai

Šaltinis: vlmedicina | 2020-01-15 10:32:33

Pomidorai – viena populiariausių daržovių visame pasaulyje, panašiai kaip ir bulvė, mus pasiekė tik XVI amžiuje iš Pietų Amerikos. Didžiojoje Britanijoje ilgai laikyta nuodingu dekoratyviniu augalu, šiuo metu ji varžosi su kitomis daržovėmis savo sveikatai naudingomis savybėmis ir net vadinama supermaistu, - rašoma pranešime žiniasklaidai.

Unsplash/Pranešimo autorių nuotr.

Pagal pasaulinę statistiką – pomidorai yra ketvirta pagal populiarumą daržovė po bulvių, salotų ir svogūnų. Nors biologai paprieštarautų, kad iš tikro tai ne daržovė, o vaisius. Tačiau kaip jį bepavadinsi, pomidoro nauda sveikatai šiuo metu niekas neabejoja, o jo populiarumas laikosi ištisus metus.

„Metų laikų kaita pomidorų pardavimams praktiškai neturi įtakos. Lietuvoje šiuo metu populiariausi paprasti apvalūs, slyviniai pomidorai ir pomidorai ant šakelės. Nors parduodamas daug didesnis jų asortimentas, dažniausiai išaugintas Nyderlanduose, Ispanijoje, Maroke ar Tunise, sezono metu itin populiarūs Lietuvoje išauginti pomidorai“, – sako Indrė Baltrušaitienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pomidorus maistui prieš 2,5 tūkst. metų pradėjo vartoti actekai. Daugumoje pasaulio šalių jie iki šiol vadinami panašiai, kaip juos vadino šie indėnai – „tomatl“ arba, išvertus iš actekų, „išpūstas vaisius“. Lietuvių kalboje vartojame iš italų kalbos atėjusį pomidorą, kas itališkai reiškia – aukso obuolys (pomo d‘oro).

Nors šiuo metu tradiciniu pomidoru laikomas maždaug kumščio dydžio raudonas vaisius, jų atradimo pradžioje tai buvo nedidelės geltonos ir gana rūgščios daržovės. Visas dabartinis jų spektras – tai per 500 metų nuo atgabenimo iš Pietų Amerikos išvestos veislės.

Prekybos tinklo maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, šiandien dėl savo naudingų medžiagų pomidorai yra neatsiejama virtuvės dalis. Net ir tie žmonės, kurie sako, jog nemėgsta daržovių, dažnai patiekalus pagardina pomidorų padažu.

„Šis produktas taip pat naudingas sveikatai, kaip ir pomidorai, nes siekiant išvengti kai kurių ligų, tarp jų ir vėžio, termiškai apdoroti pomidorai yra veiksmingesni, o juk pomidorų padažas ir gaminamas šias daržoves verdant. Termiškai apdorojant pomidorus lengviau įsisavinamas antioksidantas likopenas, kuris mažina organizmo oksidacinį stresą ir taip padeda apsisaugoti nuo vėžinių susirgimų“, – sako V. Juodkazienė.

Likopenas taip pat padeda stiprinti širdį. Apskaičiuota, kad termiškai apdorotame pomidore likopeno yra apie 60–180 mg/kg, kai šviežiuose produktuose likopeno koncentracija būna 5–10 mg/kg mažesnė.

Taip pat vėžinių susirgimų riziką mažina pomidoruose esantis beta karotenas. Beje, siekiant suvartoti kuo daugiau šios medžiagos, rekomenduojama rinktis vyšninius pomidorus, kur jų koncentracija didžiausia.

Be minėtų antioksidantų, pomidorai taip pat yra puikus vitaminų A, C ir K, folio rūgšties bei kalio šaltinis. Juose gausu tiamino, niacino, vitamino B6, magnio, fosforo ir vario, kurie visi yra būtini gerai savijautai.

Keptų pomidorų sriuba

Reikės (4 porcijoms):

  • 2 kg slyvinių pomidorų
  • 1 vnt. česnako galvutės
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Pipirų
  • 750 ml vištienos sultinio
  • 2 a. š. cukraus

Paruošimo būdas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Pomidorus ir visą neluptą česnako galvą dėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 40 minučių, o išėmę iš orkaitės leiskite šiek tiek atvėsti. Česnako minkštimą išspauskite į elektrinį smulkintuvą, ten pat sudėkite pomidorus ir supilkite visas kepimo metu išsiskyrusias sultis. Trintus pomidorus supilkite į puodą su sultiniu, įberkite cukraus ir virkite apie 6 minutes. Pamaišykite, kad neprisviltų. Patiekite su grietine arba pesto padažu ir baltos duonos skrebučiais. Skanaus!

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Augant kraujo donorų aktyvumui, donacijų skaičius padidėjo beveik 8 tūkstančiais
Lietuvoje populiarėjant neatlygintinai kraujo donorystei, augant donorų, atliktų donacijų ir surenkamo kraujo kiekiams,...
Erkės paplitusios visur: kaip apsisaugoti?
Vasarą vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore – miestų parkuose, soduose ar sodybose, o mėgstančius grybauti į...
Grilyje kepta mėsa: kaip ja mėgautis saugiai
Šilti orai kiekvieną mūsų skatina praleisti kuo daugiau laiko gryname ore, nesvarbu, ar tai būtų piknikas jaukiame namų...
Modernus lėtinio skausmo gydymo metodas – nugaros smegenų stimuliacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose pradėtas taikyti modernus lėtinio skausmo gydymo metodas – nuga...
Kriolipolizė: modernus būdas kovoti su riebalais
Kiekvienas iš mūsų svajoja apie idealią kūno formą, tačiau ne visada pasiekiame norimus rezultatus per mitybą ar sportą....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų