Spausdinti

Garšva – ir maistui, ir sveikatai (13)

 Garšva  (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų.  Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.

Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai.  Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną.

Maistui nebetinkama jau pražydusi garšva. Kuo jaunesni lapeliai, tuo jie skanesni.

Rinkti jaunus garšvų lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir vasarą.

 Garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.

Sveikatinančios savybės

Garšva -  vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.  Garšvos lapuose yra daug vitamino A ir C, kalcio, kalio, geležies, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse – eterinių aliejų.

Garšva mobilizuoja ir labai stiprina imuninę sistemą. Jos sultys pasižymi raminančiomis savybėmis.

Švieži garšvų lapai -  puikūs nuskausminamieji esant reumatui, podagrai.

Garšvų arbata varo šlapimą, padeda gydant podagrą, reumatą, artritą, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimus.

Švieži susmulkinti lapai ar nuoviro kompresai ramina ir gydo odos pažeidimus, vabzdžių įgėlimus, nudegimus, karšti kompresai dedami ant skaudamų sąnarių.

Garšvos mažina kraujospūdį.

Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos.

Garšvų sultis naudinga gerti esant  tulžies, žarnyno, kepenų, šlapimo pūslės, kvėpavimo takų ligoms, esant galvos svaigimui.

Garšva išskiria fungicidus, kurie naikina grybelius, todėl puikia tinka esant  ilgai negyjančioms žaizdoms. Garšva gerina dantų, nagų ir plaukų būklę.

Garšvų cheminė sudėtis labai artima kraujo sudėčiai, tad ją galima vartoti labai ilga laiką, ji neturi jokio šalutinio poveikio.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: Komentarų: 13

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2013-07-02 12:33:01

O tai ir aš kovoju su ta žole kaip su piktžole.Pasirodo ir vaistas esą.Virsiu nuovirą šiandien pat.Gal kokias tris dienas tos arbatos duosiu uošvienei, dėl visa ko.....

2013-06-23 22:41:06

Na tu matai- naudingas augalas, o as maniau, kad nuodingas, net triusiams bijojau serti. As jos atsiginti negaliu, pilni patvoriai. Rytoj pat isbandysiu jos gerasias savybes, jei ne ant saves, tai bent ant triusiu.

2013-05-23 21:24:08

nu viriau as tas garsvas bet skonis toli grazu ne kopustu jos turi kartoka skoni

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Linga ŠvanienėZofija TikuišienėMindaugas BūtaVaidas DirsėIndrė BūtienėSaulius Liekis
    69
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

    • Jūratė Švarcaitė. Kokio vaistininko norėtumėte?

      Neatsitiktinai šio teksto antraštė kelia klausimą. Paprasčiausio atsakymo tikriausiai nereikėtų toli ieškoti – daugelis pacientų ar tiesiog vaistinių klientų atsakytų, kad nori kompetentingo savo srities...

    • Gediminas Norvilas. Ar Lietuva iš tiesų nusigeria?

      Kai buvo paskelbti duomenys, kad Lietuva užima trečią vietą pagal alkoholio suvartojimą pasaulyje, ne pirmą kartą pasipylė prognozės, kad prasigersime, sunyks tautos genofondas, laukia fizinė, moralinė ir...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


  • Retro

  • Vegetarų virtuvė

    • Moliūgų blyneliai

      Prireiks: gabalėlio moliūgo, obuolio (geriau tinka rūgštesnis), 2 šaukštų rudojo cukraus, žiupsnelio vanilinio cukraus, kelių grūdelių druskos, vandens, miltų, aliejaus kepimui. Gaminame: Stambesne trintuve sutarkuojame...