Spausdinti

Garšva – ir maistui, ir sveikatai (14)

 Garšva  (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų.  Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.

Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai.  Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną.

Maistui nebetinkama jau pražydusi garšva. Kuo jaunesni lapeliai, tuo jie skanesni.

Rinkti jaunus garšvų lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir vasarą.

 Garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.

Sveikatinančios savybės

Garšva -  vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.  Garšvos lapuose yra daug vitamino A ir C, kalcio, kalio, geležies, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse – eterinių aliejų.

Garšva mobilizuoja ir labai stiprina imuninę sistemą. Jos sultys pasižymi raminančiomis savybėmis.

Švieži garšvų lapai -  puikūs nuskausminamieji esant reumatui, podagrai.

Garšvų arbata varo šlapimą, padeda gydant podagrą, reumatą, artritą, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimus.

Švieži susmulkinti lapai ar nuoviro kompresai ramina ir gydo odos pažeidimus, vabzdžių įgėlimus, nudegimus, karšti kompresai dedami ant skaudamų sąnarių.

Garšvos mažina kraujospūdį.

Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos.

Garšvų sultis naudinga gerti esant  tulžies, žarnyno, kepenų, šlapimo pūslės, kvėpavimo takų ligoms, esant galvos svaigimui.

Garšva išskiria fungicidus, kurie naikina grybelius, todėl puikia tinka esant  ilgai negyjančioms žaizdoms. Garšva gerina dantų, nagų ir plaukų būklę.

Garšvų cheminė sudėtis labai artima kraujo sudėčiai, tad ją galima vartoti labai ilga laiką, ji neturi jokio šalutinio poveikio.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: Komentarų: 14

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2014-12-29 19:38:57

Ypatingai skanus garsvos lapeliai pavasari, kai vos vos pradeda augti.Tai as ju prisirenku pora sauju, uzmetu ant keptuves su trupuciu alyvuogiu aliejumi, tik nereikia sudyti, nes jos is saves truputi lyg ir turi suroka skoni. Pakepinti tik truputuka ir valgyti. SKANUMELIS NEISPASAKYTAS. vERDU SRIUBAS KAIP IR IS RUGSTYNIU AR SPINATU, labai skanu ir sveika. Ir salotos skanios. Zodziu ismeginau visus variantus, eksperimentuoju pati ir tuo paciu gydausi nuo ivairiausiu ligu ligeliu. Ziemai uzsikonservuoju. SKANAUS!!!

2013-07-02 12:33:01

O tai ir aš kovoju su ta žole kaip su piktžole.Pasirodo ir vaistas esą.Virsiu nuovirą šiandien pat.Gal kokias tris dienas tos arbatos duosiu uošvienei, dėl visa ko.....

2013-06-23 22:41:06

Na tu matai- naudingas augalas, o as maniau, kad nuodingas, net triusiams bijojau serti. As jos atsiginti negaliu, pilni patvoriai. Rytoj pat isbandysiu jos gerasias savybes, jei ne ant saves, tai bent ant triusiu.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Vaiga KovalenkoVytautas ŠimkusViktoras ŠapurovasLinas RovasZofija TikuišienėArūnas Maksvytis
    72
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Po sunkaus darbo vyras nebegali atlenkti pirštų, skauda

      Klausimas. Vyras dirba fizinį darbą, rankoje darbo metu visada laiko šautuvą su didele vandens srove. Ryte atsikėlęs nebegali atlenkti pirštų, skauda. Kas galėtų būti ir kaip reikėtų gydyti? Viktorija, 20 m. Atsako gydytoja reumatologė Vilma...

    • Sirgau gelta. Ar galėsiu būti kraujo donorė?

      Klausimas. Prieš 26 metus mane užkrėtė gelta, sunkia forma, per kraują. Gydytojas pasakė, kad niekada gyvenime negalėsiu duoti kraujo. Jau 10 metų gyvenu Anglijoje, daug kartų teko tirti kraują ir visada sakė, kad kraujo tyrimai geri. Ar įmanoma, kad mano kraujas atsistatė? Ir ar...

  • Retro

    • Australija, Lietuvos pedagogai ir... mentorystė(15)

      Lėktuvas pakilo aukštai. Virš Didžiojo vandenyno. Į ilgą kelionę išsiruošiau ne pirmą sykį. Tačiau pirmą kartą širdyje kažkas labai krebždėjo, nedavė ramybės.  Bandžiau susivokti: kas tai? Juk keliauju ne pirmą kartą. Taip, ne pirmą, tačiau pirmą kartą...

  • Vegetarų virtuvė

    • Paprikų, pomidorų ir pievagrybių padažas

      Sudėtis: 2 raudonosios paprikos, 3 pomidorai, 8 pievagrybiai, 3-4 skiltelės česnako, 1 svogūnas, alyvuogės, bazilikas, petražolės, pipirai. Gaminimas: Svogūnus pakepinti apie 5 min., į keptuvę sudėti pjaustytą papriką ir...

    • Veganinė virta dešra su makaronais(1)

      2 stiklinės žirnių miltų. Stiklinė spiralinių makaronų. 5 stiklinės vandens. 2-3 šaukštai raudonųjų burokėlių sulčių. 2 arbatiniai šaukšteliai maltų kalendros sėklų. Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų. 0,5 muskato riešuto...