Spausdinti

Garšva – ir maistui, ir sveikatai (14)

 Garšva  (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų.  Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.

Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai.  Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną.

Maistui nebetinkama jau pražydusi garšva. Kuo jaunesni lapeliai, tuo jie skanesni.

Rinkti jaunus garšvų lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir vasarą.

 Garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.

Sveikatinančios savybės

Garšva -  vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.  Garšvos lapuose yra daug vitamino A ir C, kalcio, kalio, geležies, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse – eterinių aliejų.

Garšva mobilizuoja ir labai stiprina imuninę sistemą. Jos sultys pasižymi raminančiomis savybėmis.

Švieži garšvų lapai -  puikūs nuskausminamieji esant reumatui, podagrai.

Garšvų arbata varo šlapimą, padeda gydant podagrą, reumatą, artritą, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimus.

Švieži susmulkinti lapai ar nuoviro kompresai ramina ir gydo odos pažeidimus, vabzdžių įgėlimus, nudegimus, karšti kompresai dedami ant skaudamų sąnarių.

Garšvos mažina kraujospūdį.

Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos.

Garšvų sultis naudinga gerti esant  tulžies, žarnyno, kepenų, šlapimo pūslės, kvėpavimo takų ligoms, esant galvos svaigimui.

Garšva išskiria fungicidus, kurie naikina grybelius, todėl puikia tinka esant  ilgai negyjančioms žaizdoms. Garšva gerina dantų, nagų ir plaukų būklę.

Garšvų cheminė sudėtis labai artima kraujo sudėčiai, tad ją galima vartoti labai ilga laiką, ji neturi jokio šalutinio poveikio.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: Komentarų: 14

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2014-12-29 19:38:57

Ypatingai skanus garsvos lapeliai pavasari, kai vos vos pradeda augti.Tai as ju prisirenku pora sauju, uzmetu ant keptuves su trupuciu alyvuogiu aliejumi, tik nereikia sudyti, nes jos is saves truputi lyg ir turi suroka skoni. Pakepinti tik truputuka ir valgyti. SKANUMELIS NEISPASAKYTAS. vERDU SRIUBAS KAIP IR IS RUGSTYNIU AR SPINATU, labai skanu ir sveika. Ir salotos skanios. Zodziu ismeginau visus variantus, eksperimentuoju pati ir tuo paciu gydausi nuo ivairiausiu ligu ligeliu. Ziemai uzsikonservuoju. SKANAUS!!!

2013-07-02 12:33:01

O tai ir aš kovoju su ta žole kaip su piktžole.Pasirodo ir vaistas esą.Virsiu nuovirą šiandien pat.Gal kokias tris dienas tos arbatos duosiu uošvienei, dėl visa ko.....

2013-06-23 22:41:06

Na tu matai- naudingas augalas, o as maniau, kad nuodingas, net triusiams bijojau serti. As jos atsiginti negaliu, pilni patvoriai. Rytoj pat isbandysiu jos gerasias savybes, jei ne ant saves, tai bent ant triusiu.

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Virgilijus GriniusMarius LasinskasRita BanevičienėBirutė JankuvienėArvydas DargevičiusKęstutis Jacikevičius
    78
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

  • Aštrus pjūvis

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai


    • Įtrūkimai išeinamojoje angoje, skausmas, vidurių pūtimas

      Klausimas. Skundžiuosi žarnyno sutrikimais: vis jaučiu smelkiantį skausmą šiek tiek virš kirkšnies dešinėje pusėje, skausmas atrodo pereinantis į išeinamąją angą. Taip pat vargina vidurių pūtimas, gurguliavimas, retkarčiais pasireiškiantys tuštinimosi sutrikimai....

    • Fermentiniame sūryje - šliužo fermentas. Kas tai?(1)

      Klausimas. Į kai kurių fermentinių sūrių sudėtį įeina šliužo fermentas. Kas tai per fermentas, kaip išgaunamas? Ar šių sūrių kokybė prastesnė nei kitų? Matas. Atsako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė Tai fermentas, kuris išgaunamas iš...

  • Retro

    • Gydytojų seksualumas: fantazijos ir realybė

      Vokietijos pažinčių portalas „Elite Partner“ neseniai atliko apklausą ir paskelbė jos rezultatus, iš kurių paaiškėjo, kad daugelis vyrų mano, jog seksualiausia moters profesija yra gydytojos. Slaugytojos atsidūrė trečioje vietoje. Iš tiesų ne vienas yra matęs...

  • Vegetarų virtuvė

    • Keptų obuolių, migdolų ir duonos skrebučių salotos

      2 porcijoms reikės: 200 g salotų mišinio, 1 didelio obuolio, 50 g duonos skrebučių (galima pirkti jau pagamintus arba pasigaminti orkaitėje skrudinant baguette duoną), 40 g skrudintų migdolų (be odelės, gali būti skaldyti), 1 v.š. sviesto...