Spausdinti

Garšva – ir maistui, ir sveikatai (13)

 Garšva  (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų.  Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.

Žilvino Užkuraičio nuotr.

Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.

Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai.  Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną.

Maistui nebetinkama jau pražydusi garšva. Kuo jaunesni lapeliai, tuo jie skanesni.

Rinkti jaunus garšvų lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir vasarą.

 Garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.

Sveikatinančios savybės

Garšva -  vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų.  Garšvos lapuose yra daug vitamino A ir C, kalcio, kalio, geležies, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse – eterinių aliejų.

Garšva mobilizuoja ir labai stiprina imuninę sistemą. Jos sultys pasižymi raminančiomis savybėmis.

Švieži garšvų lapai -  puikūs nuskausminamieji esant reumatui, podagrai.

Garšvų arbata varo šlapimą, padeda gydant podagrą, reumatą, artritą, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimus.

Švieži susmulkinti lapai ar nuoviro kompresai ramina ir gydo odos pažeidimus, vabzdžių įgėlimus, nudegimus, karšti kompresai dedami ant skaudamų sąnarių.

Garšvos mažina kraujospūdį.

Šutintų garšvų lapų bei šaknų kompresas veiksmingas gydant sėdimojo nervo uždegimą. Tokiu atveju kompresas keičiamas nuolatos.

Garšvų sultis naudinga gerti esant  tulžies, žarnyno, kepenų, šlapimo pūslės, kvėpavimo takų ligoms, esant galvos svaigimui.

Garšva išskiria fungicidus, kurie naikina grybelius, todėl puikia tinka esant  ilgai negyjančioms žaizdoms. Garšva gerina dantų, nagų ir plaukų būklę.

Garšvų cheminė sudėtis labai artima kraujo sudėčiai, tad ją galima vartoti labai ilga laiką, ji neturi jokio šalutinio poveikio.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Kategorija: Augalais, Kaip gydyti, Sveika mityba, Sveikatos žemėlapis, Sveiki be vaistų
Žymos: Komentarų: 13

Komentarai

Facebook komentarai

Palikite atsiliepimą

Skaityti visus komentarus

2013-07-02 12:33:01

O tai ir aš kovoju su ta žole kaip su piktžole.Pasirodo ir vaistas esą.Virsiu nuovirą šiandien pat.Gal kokias tris dienas tos arbatos duosiu uošvienei, dėl visa ko.....

2013-06-23 22:41:06

Na tu matai- naudingas augalas, o as maniau, kad nuodingas, net triusiams bijojau serti. As jos atsiginti negaliu, pilni patvoriai. Rytoj pat isbandysiu jos gerasias savybes, jei ne ant saves, tai bent ant triusiu.

2013-05-23 21:24:08

nu viriau as tas garsvas bet skonis toli grazu ne kopustu jos turi kartoka skoni

Susiję straipsniai

Naujausi straipsniai

  • Mūsų konsultantai

    Vilma Bilinskienė-MilkovičienėZofija TikuišienėMarija TurlinskienėIndrė BūtienėDainius GuzevičiusJudita Daratienė
    71
    Aukštos kvalifikacijos specialistai atsakys į Jūsų klausimus
    Klausti dabar
  • Naujausi straipsniai

    • Nemalonus kvapas tarpkojyje

      Klausimas. Kamuoja nemalonus kvapas iš tarpkojo. Esu prisižiūrinti mergina, bet ši problema manęs nepalieka. Gal yra išeitis nuo nemalonaus kvapo? Vos nusiprausus nieko nebūna, tačiau...

    • Po gydymosi antibiotikais – temperatūra nenukrito

      Klausimas. Antibiotikais gydžiausi įtariamą vis pasikartojantį cistitą, tačiau temperatūra (apie 37,3) per tas penkias dienas nenukrito. Per kiek laiko, jei antibiotikas parinktas tinkamai,...

    • Plaučių vėžys kaitina orą

      ... Ir tai tiesiogine prasme, - parodė italų mokslininkų atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 82 ligoniai. Paprastas iškvepiamo oro temperatūros matavimas gali padėti nustatyti plaučių...

  • Aštrus pjūvis

    • Neurochirurgijai Klaipėdoje – giljotina. Kas toliau? (5)

      Visiškas abejingumas pacientų poreikiams, autoritetingų medikų nuomonės ignoravimas ir grėsmingas signalas ateičiai – taip vertinu Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Kolegijos sprendimą dėl neurochirurgijos paslaugų optimizavimo...

    • Pokalbis su geru žmogumi

      Šiandien po susitikimo skubu namo ir man kelią pastoja toks vyresnio amžiaus vyras. Tie tokie visokie pastojimai su gražia įžanga „laba diena“ man visuomet kelia įtarimą. 99 proc. jų baigiasi pasiūlymu įsigyti kokių indų plovimo...

    • Kiek kainuoja alkoholikai?

      Europos priklausomybių ir psichinės sveikatos centras pateikė ataskaitą, kurioje suskaičiuota, kiek pagal socialines sąnaudas kainuoja alkoholio vartojimas ES. Jis 2010 m. buvo įvertintas 155,8 mlrd. eurų. Didžiąją dalį šios...

  • Renginių kalendorius

  • Paspaudę ant norimos kalendoriaus dienos, galite pranešti apie vyksiantį renginį

  • Klausimai ir atsakymai

    • Nemalonus kvapas tarpkojyje

      Klausimas. Kamuoja nemalonus kvapas iš tarpkojo. Esu prisižiūrinti mergina, bet ši problema manęs nepalieka. Gal yra išeitis nuo nemalonaus kvapo? Vos nusiprausus nieko nebūna, tačiau po poros valandų...

    • Po gydymosi antibiotikais – temperatūra nenukrito

      Klausimas. Antibiotikais gydžiausi įtariamą vis pasikartojantį cistitą, tačiau temperatūra (apie 37,3) per tas penkias dienas nenukrito. Per kiek laiko, jei antibiotikas parinktas tinkamai, turėtų pasijusti...

    • Tinsta kojos, skauda krūtinę. Ar gali būti trombas?

      Klausimas. Esu turėjęs aritmiją, problemų dėl kraujospūdžio bei buvo atliktas vadinamasis „prideginimas“. Po to dar kurį laiką gėriau vaistus ir jau daugiau nei pusę metų viskas gerai, aritmijos...

    • Makštyje – gardnerelos ir kokai

      Klausimas. Man atliko makšties tepinėlio tyrimą ir nustatė gardnerelas ir kokus. Ar tai perduodama lytinių santykių metu? Kokia šios infekcijos priežastis? Ar galėjo šiuos parazitus perduoti partneris?...

    • Nuovargis, kosulys, temperatūra, prakaitavimas

      Klausimas. Kiekvieną dieną jaučiu nuovargį, vos galiu atsikelti iš lovos, jei daugiau vaikštau, jaučiu alpimo būseną, skauda ryjant seiles, sausai kosėju, laikosi pastovi paaukštinta temperatūra, skauda...

  • Retro

  • Vegetarų virtuvė

    • Trinta cukinijų ir bulvių sriuba

      6 porcijoms reikės: 500 g paruoštos cukinijos, 250 g paruoštų bulvių, 5 v. š. alyvuogių aliejaus, 800 g vandens, pagardinimui - smulkiai tarkuoto kietojo sūrio ir 35 proc. riebumo grietinėlės. Prieskoniai: 1 a.š. juodgrūdės,...