Pirmadienis, 2025.06.16
Reklama

Žuvis, valgoma du kartus per savaitę, sumažina širdies ligų riziką

vlmedicina.lt | 2012-12-24 00:04:58

Neseniai Europos širdies žurnale pasirodžiusiose rekomendacijose kardiologai siūlo širdies ligų profilaktikai valgyti žuvį.

Akvariumas
Genovaitės Privedienės nuotr.

Kuo mažiau omega-3 riebiųjų rūgščių, tuo didesnė rizika

Mažiausiai dvi porcijos riebios jūros žuvies per savaitę ženkliai sumažina miokardo infarkto ir kitų kraujagyslių ligų riziką. Porcija rekomendacijose apibrėžiama kaip 300 g žuvies, ypač siūloma lašiša, sardinės, menkė. Rekomendacijose pabrėžiama, jog žuvį valgyti sveika ir dėl kitų priežasčių: didelio jodo, seleno, vitamino D kiekio.

Neseniai Danijoje atliktas kohortinis tyrimas nagrinėjo, kaip omega-3 riebalų rūgščių kiekis žmogaus audiniuose susijęs su rizika susirgti miokardo infarktu. Daugiau nei 57 tūkst. asmenų iš sėdmenų ištirti paimti nedideli audinių mėginiai. Pasirodė, kad omega-3 riebalų rūgščių kiekis tiesiogiai nulemia riziką susirgti miokardo infarktu. Kuo šis rodiklis buvo mažesnis, tuo didesnė ligos rizika.

Dietologės Žanos Antonovos duomenimis, omega-3 riebiosios rūgštys mažina trombų formavimąsi, šiek tiek – arterinį kraujospūdį, modifikuoja širdies raumens energinį aktyvumą ir tuo būdu slopina polinkį į aritmiją.

Kokią žuvį naudingiausia valgyti?

Deja, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies valgo nepakankamai, - pažymėjo dietologė Ž. Antonova. O jos reikėtų valgyti 2-3 kartus per savaitę.

„Žuvį naudingiausia valgyti šviežią, ką tik pagautą, bet puikiai maistinę vertę išlaiko ir šaldyta žuvis, svarbu, kad ji nebūtų kelis kartus atšildyta ir vėl užšaldyta. Tinkamiausias kulinarinis apdorojimas – paruošimas garuose arba orkaitėje, tinka žuvį virti. Kepta su riebalais ir rūkyta žuvis ne tokia naudinga. Rūkyta gali turėti kancerogeninių medžiagų, ji sunkiau virškinama, o kepta žuvis prisigėrusi nenaudingų riebalų. Taip pat mažiau naudinga ir kepta žuvis, apvoliota miltuose, tešloje,  džiūvėsiuose“, – paaiškino gydytoja dietologė.

Ji rekomenduoja nevengti ir sūdytos silkės, prieš tai išmirkytos piene, kad sumažėtų druskos. Silkė, kaip ir kita vandenynų žuvis – puikus omega-3 rūgščių šaltinis.

Mažiau negu žuvyje, omega-3 rūgščių yra žaliuose augaluose, graikinių riešutų, linų sėmenų aliejuje.

vlmedicina.lt

Šaltiniai

 EHJ 2012, doi: 10.1093

Circulation 2011, 124, 1232

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
 Šaltai "užplikyta“ kava:  gurmaniški receptai vasarai
Garuojantis puodelis karšto kvapnaus gėrimo – tai bene dažniausia asociacija, iškylanti pagalvojus apie kavą. Tači...
Psichologė: vaikas nepasirenka būti jautrus
„Nekreipk dėmesio“, „neverkšlenk dėl niekų“, „susirask draugų ir žaisk su jais“, &bd...
Pavėžėjimo paslauga į organų transplantacijas ir po jų teikiama be pokyčių
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NTB) primena: organų transplan...
Negalėjusiam pačiam kvėpuoti ir maitintis 4 dienų kūdikiui – inovatyvi operacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose keturių dienų naujagimiui, gimusiam su reta ir gyvybei pavojinga kvėp...
Pornografija veržiasi į vaikų pasaulį
Kol suaugusieji ginčijasi dėl lytinio švietimo būtinybės mokyklose, vaikai kasdien susiduria su turiniu, formuojančiu jų...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų