Žmonių, kurie bent kartą per savaitę valgo orkaitėje troškintą ar virtą žuvį (bet ne keptą), smegenų srityse, kurios gali būti susijusios su Alzheimerio liga, yra daugiau pilkosios smegenų medžiagos.
Geresni rodikliai – valgančių žuvį
Mokslininkai taip pat padarė išvadą, kad šių žmonių kognityvinių (pažinimo) funkcijų rodikliai buvo geresni.
Dr. Raji vadovaujamos grupės mokslininkai stebėjo 260 pacientų, kurių amžiaus vidurkis 71 metai. Į tyrimą jie buvo įtraukti 1989-1990 metais.
163 iš jų teigė, kad vartojo žuvį bent vieną kartą per savaitę.
Po 10 metų jiems buvo atliktas galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimas, taip pat įvertintos kognityvinės funkcijos.
Pastebėta, kad valgančiųjų žuvį bent vieną kartą per savaitę smegenų tūris buvo didesnis frontalinėse ir smilkininėse dalyse, tarp jų ir Amonio rago vingio (hippocampus) bei juostinio vingio užpakalinėje (posterior cingulate gyrus) dalyse. Būtent visos šios sritys būna ženkliai pakenktos Alzheimerio ligos metu, jos atsakingos už atmintį ir mokymąsi.
Po penkerių metų nuo magnetinio rezonanso tyrimo 3,2 proc. šių žmonių nustatyta demencija, o tų, kurie žuvį valgė retai, - net 30,8 proc.
Taip pat buvo nustatyta, kad po penkerių metų net 47 proc. pacientų, kurie nevalgė žuvies, kognityvinės funkcijos buvo sutrikusios, o tų žmonių, kurie valgė, – 28 proc.
Vienas iš ryškiausių Alzheimerio ligos simptomų – darbinės atminties sutrikimas - taip pat buvo labiau būdingas žmonėms, kurie žuvį valgo retai.
Vienas iš diagnostinių tyrimų Alzheimerio ligai nustatyti– galvos smegenų pozitronų emisinė tomografija.
Tyrimo autoriai mano, kad žuvyje esančios omega-3 riebiosios rūgštys pagerina smegenų kraujotaką ir mažina uždegimo požymius. Manoma, kad omega -3 rūgštys taip pat mažina amiloido susikaupimą smegenyse. Amiloido kaupimasis smegenyse yra vienas iš pagrindinių Alzheimerio ligos mechanizmų.
Neuroprotekcinis poveikis
Gydytojas neurochirurgas Kęstutis Jacikevičius portalui VLMEDICINA.Lt sakė, jog šis tyrimas dar kartą įrodo, kad žuvies produktuose esančios riebiosios rūgštys savo antioksidantinėmis savybėmis apsaugo smegenis, tai yra turi neuroprotekcinį poveikį. Žuvies produktų riebiųjų rūgščių savybės žinomos gana seniai ir šis tyrimas atskleidė jų efektyvumą saugant nuo Alzheimerio ligos, kurios metu ląstelėse kaupiasi patologinis amiloidinis baltymas.
„Pozitronų emisijos tomografinis tyrimas (žr. nuotrauką) parodo metabolinį smegenų skirtingų sričių aktyvumą. Kuo aktyviau dirba tam tikra smegenų sritis, tuo intensyviau vyksta tos srities medžiagų apykaita bei sunaudojama deguonies. Pateiktosios nuotraukos greičiausiai yra žmogaus, sergančio Alzhaimerio liga, kadangi matome labai ryškiai sumažėjusį smegenų audinio kiekį, bei daugelio sričių sumažėjusią medžiagų apykaitą“, - paaiškino specialistas.
Rekomenduos valgyti profilaktiškai
„Dabar savo pacientams tikrai rekomenduosiu profilaktiškai kartą per savaitę valgyti žuvį“, - šypsojosi gydytojas neurologas Viktoras Rimas Geraskinas ir prisiminė apie gerą sovietinę tradiciją ketvirtadieniais valgyti žuvį. Tik, atkreipė dėmesį gydytojas, dar svarbu, kad žuvis būtų sugauta švariuose vandenyse. Jo manymu, tai, kad žuvis taip teigiamai veikia, gali lemti tai, jog joje yra ir fosforo, kuris svarbus protavimo procesui.
Nors Alzheimerio ligos kilmę dar tebegaubia paslaptis, V. R. Geraskinas mano, kad įtakos jai atsirasti turi ydinga aplinka: bloga maisto kokybė, žalingi įpročiai, lėtinis stresas, kuris itin būdinga Lietuvai, per gausus mėsos produktų vartojimas, genetiškai modifikuoti produktai, radiacija, prastas psichologinis klimatas ir pan.
Neurologas pažymi, kad Alzheimerio liga, pažeidžianti smegenis, nuo kitų silpnaprotystės formų skiriasi tuo, jog ištrina iš atminties ištisus gyvenimo etapus Nors yra jai gydyti skirtų vaistų, bet jie veiksmingi tik ligos pradžioje ir gali pristabdyti jos progresavimą. Todėl labai svarbu šią ligą diagnozuoti ankstyvos stadijos.
Šaltinis
Raji C, et al "Fish consumption, brain structure, and risk of Alzheimer`s disease" RSNA 2011.