Sekmadienis, 2024.09.01
Reklama

Žolinių proga – išskirtinis varškės pyragas: pagaminti sugebės kiekvienas

Šaltinis: vlmedicina | 2023-08-15 00:58:55

Varškė – vienas mėgstamiausių lietuvių pieno produktų, savyje turintis daug naudingųjų medžiagų. Varškės panaudojimo variantų gausybė: vieni mėgsta iš jos gaminti varškėčius, kiti renkasi ją valgyti su vaisiais ar uogiene. Dėl didelio baltymų kiekio varškę ypač mėgsta profesionalūs sportininkai, o jos produktų nevengia ne tik fizinį, bet ir protinį darbą dirbantys žmonės.

Nekeptas varškės pyragas
Nekeptas varškės pyragas / Pranešimo autorių nuotr.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kelis kartus per savaitę varškė turėtų tapti ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų užkandžiu, nes joje esantys vitaminai prisideda prie augančio organizmo formavimosi. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia varškę naudoti ne tik įvairiems valgiams, bet ir desertams, o Žolinių proga siūlo pasigaminti išskirtinį, nekeptą varškės pyragą.

Kviečia rinktis liesesnę varškę

Varškė yra išskirtinis, jau šimtus metų vartojamas produktas. Nors užsienyje ji vadinama sūriu ir receptuose naudojama gana retai, Lietuvoje ji savo gerbėjų turi kiekvienoje šeimoje. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis produktas svarbus žmogaus organizmui, nes jame daug aminorūgščių ir kitų naudingųjų medžiagų. „Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, taip pat B grupės vitaminų. Tai labai maistingas produktas, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“, – teigia gydytoja dietologė.

Parduotuvėse pirkėjus dažnai pasitinka daugybė varškės rūšių: vienos yra riebesnės, kitos – liesesnės. Vis dėl to, gydytoja dietologė teigia, kad pasirinkti tinkamiausią rūšį nėra sudėtinga, nes siekiantiems išvengti papildomų riebalų ir gyventi sveikatai palankiau labiausiai tiks liesa varškė. „Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Jų neturi būti gausu mitybos racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų rekomenduojama su maistu gauti kuo mažiau. Todėl pirmenybė – liesesnei varškei, o riebesnę reikėtų vartoti saikingai“, – atkreipia dėmesį mitybos ekspertė.

Gaminantiems patiekalus su varške svarbu prisiminti, kad jie bus sveikatai palankesni tuomet, kai į juos dedama kuo mažiau priedų. „Jeigu ruošiamas patiekalas iš varškės, kuriame dedami aukščiausios rūšies miltai arba didelis cukraus kiekis, toks gaminys bus mažiau naudingas sveikatai. Tad varškė gali būti įvairiame pavidale: tiek termiškai apruošta, tiek neapruošta, bet svarbūs kiti komponentai, kurie prie jos dedami“, – sako gydytoja dietologė.

Varškę rekomenduoja laikyti tik šaldytuve

Nusipirkus varškę prekybos centre, svarbu ją tinkamai laikyti, kad ji neprarastų savo šviežumo ir naudingųjų savybių. Nors laikymo taisyklių nėra daug, anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, jas žinoti svarbu kiekvienam.

„Išsirinkus varškę parduotuvėje, derėtų ją kuo greičiau parsivežti namo. Jei kelionės metu ruošiatės sustoti keliuose taškuose, pirkite ją paskutiniame. Vos tik sugrįžus į namus, svarbu varškę iškart įdėti į šaldytuvą. Pasistenkite ją laikyti šalčiausiame šaldytuvo skyriuje ir iš pakuotės išimkite tik prieš vartojimą. Varškė, kaip ir kiti pieno produktai, gali prisigerti kvapų, kurie pakeis tiek varškės skonį, tiek aromatą, tad jei pakuotę atidarėte, tačiau jos visos nesunaudojote gaminimo metu, įdėkite ją į atskirą, sandarią dėžutę.“

Atplėšus varškės pakelį jos galiojimo laikas smarkiai sutrumpėja. Dėl šios priežasties varškės ilgai šaldytuve laikyti negalima: „Vos tik atidarote varškės pakelį, pradedamas skaičiuoti laikas iki jos sugedimo. Paprastai varškė tokiu atveju išlieka vartojama nuo 3 iki 7 dienų. Dėl šios priežasties, prieš atidarydami pakelį, apmąstykite, ar turėsite, kur jį sunaudoti visą per ateinančias keletą dienų. Jei į šį klausimą atsakymo neturite, geriausia varškę palikti savo pakelyje, nes taip ji išlaikys šviežumą ilgesnį laiką.“

Žolinių proga kviečiame pasigaminti vasarišką varškės pyragą, kurį pasigaminsite itin greitai, nes nereikės laukti, kol šis iškeps.

Nekeptas varškės pyragas

150 g. sausainių;

85 g. sviesto;

25 g. cukraus;

450 g. nusausintos varškės;

120 g. sutrinto cukraus;

5 g. vanilės ekstrakto;

240 g. riebios grietinėlės, išplaktos iki standžių putų;

Šviežių uogų papuošimui (tinka braškės, šilauogės, avietės).

Pyrago pado gaminimo eiga

Sutrinkite krekerius į smulkius trupinius naudodami virtuvinį kombainą arba įdėdami juos į užtrauktuku uždaromą maišelį ir sutrinkite kočėlu;

Dubenyje sumaišykite krekerių trupinius, ištirpintą sviestą ir cukrų. Maišykite, kol trupiniai tolygiai pasidengs sviestu ir masė taps panaši į šlapią smėlį;

Mišinį tvirtai ir tolygiai įspauskite į pyrago indo dugną ir šonus, suformuodami pagrindą.

Įdaro gaminimo eiga:

Dideliame dubenyje sumaišykite gerai nusausintą varškę, miltelinį cukrų ir vanilės ekstraktą. Maišykite, kol masė taps vientisa ir gerai susimaišys;

Atskirame dubenyje plakite grietinėlę, kol susidarys standžios putos. Švelniai sudėkite plaktą grietinėlę į varškės masę, kol ji visiškai susimaišys, kad gautųsi lengvas ir purus įdaras.

Pyrago gaminimo eiga:

Supilkite varškės įdarą ant paruošto pagrindo pyrago inde;

Uždėkite ant viršaus maisto plėvelę ir laikykite šaldytuve 2 valandas arba per naktį;

Prieš patiekiant papuoškite pasirinktomis uogomis.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokių profesijų atstovai dažniausiai serga alerginiu kontaktiniu dermatitu?
Alerginis kontaktinis dermatitas – tai odos uždegimas, pasireiškiantis po kontakto su dirginančiomis medžiagomis,...
Vasaros pramogos gali tapti ausų, gerklės, nosies ligų priežastimi
Vasara – tinkamas laikas mėgautis šiluma, poilsiu gamtoje, prie vandens telkinių, tačiau neretai šiuos džiaug...
Jeigu pirmakursiai visai nejaučia nerimo, jau verta susirūpinti?
Rugsėjo 1-oji – naujos pradžios, kito gyvenimo etapo atskaitos taškas, kai pirmakursiai pradeda akademinį gyvenimą...
Empatijos robotai neišmoks: kaip ugdyti ateities slaugos specialistus?
Technologijos vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus, įskaitant ir sveikatos priežiūrą. Robotikos ir dirbtinio intelekto...
Vienos pavojingos, o kitos - įkyrios: širšės ir vaisinės muselės
Nuo senų laikų širšių dažnai bijoma – ir tam yra priežastis. Širšės, nors ir svarbios ekosistemai, žmogui gali kel...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų