Antradienis, 2024.06.18
Reklama

Ir maistas, ir vaistas: salierai padės detoksikuotis pavasarį

Šaltinis: vlmedicina | 2024-04-26 11:16:05

Salierai auginami jau tūkstančius metų: jų ištakos siekia Viduržemio jūros regioną, kur senovės Graikijoje ir Romoje salierai buvo vartojami ir kaip maistas, ir kaip vaistas. Šiais laikais šios daržovės paplitusios visame pasaulyje ir naudojamos įvairiuose patiekaluose: nuo sriubų iki troškinių ar paprastų pigių užkandžių.

Salierų glotnutis / Pranešimo autorių nuotr.

Sveika širdis, imuninė sistema, virškinimas ir oda

Salierai – daug maistinių medžiagų turinti sveikatai palanki ir pigi daržovė. Ją, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, galima vartoti žalius kaip traškų užkandį, dėti į salotas, sriubas ar mišraines arba iš jų išspausti maistingas ir gaivias sultis.

„Salierai yra geras maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Pluoštinės skaidulos labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai, jos padeda palaikyti širdies sveikatą, nes mažina cholesterolio kiekį ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. O salieruose esantys vitaminai – C ir K – palaiko imuninę sistemą bei gerina odos sveikatą. Be to, vandenyje tirpaus vitamino folio rūgšties atitikmuo augaluose – folatai – svarbūs DNR sintezei ir ląstelių augimui ”, – pranešime žiniasklaidai vardija gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad salieruose taip pat daug mineralų, įskaitant kalį bei manganą. „Kalis būtinas sveikam kraujospūdžiui ir elektrolitų pusiausvyrai palaikyti. Dar manganas yra kelių fermentų, dalyvaujančių energijos apykaitoje ir antioksidacinėje apsaugoje, kofaktorius.“

Gydytoja dietologė taip pat perspėja, kad nors alergija salierams yra palyginti reta, tačiau kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų: simptomai galėtų būti niežulys, patinimas, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas, o sunkiais atvejais – anafilaksija.

Nuo užkandžių iki troškinių ir sriubų

Salierus įprasta vartoti kaip užkandį, supjausčius juos smulkesnėmis juostelėmis ir valgant kartu su mėgstama, namų gamybos pigesne užtepėle ar padažu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vieni populiariausių pagardų prie salierų – tai humusas, riešutų sviestas bei tzatziki padažas.

„Tzatziki – tai graikiško jogurto pagrindo pigesnis padažas, pagardintas agurkais, česnakais, citrinų sultimis ir žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar mėtomis. Traški tekstūra ir šiek tiek kartokas salierų skonis gerai kontrastuoja su kreminiu ir aštriu tzatziki. O humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, sumaišytų su sezamų pasta, citrinų sultimis, česnakais ir alyvuogių aliejumi, tad šie skoniai irgi puikiai dera su salierais. Be to, nors salierų ir žemės riešutų mišinys gali pasirodyti keistas iš pirmo žvilgsnio, tačiau jų skoniai ir ypač – tekstūros puikiai dera tarpusavyje: salierų traškumas kontrastuoja su žemės riešutų sviesto švelnumu ir sukuria išties gerą užkandžio tekstūrinę pusiausvyrą“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.

O. Suchočeva priduria, kad ši daržovė taip pat yra pagrindinis daugelio sriubų, troškinių ir sultinių ingredientas. „Norėdami salierus panaudoti šių patiekalų gamyboje, tiesiog gerai juos nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į puodą kartu su kitomis daržovėmis. Ši daržovė išties padeda sukurti pikantišką pagrindą įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, vištienos makaronų sriubai, jautienos troškiniui ar daržovių sultiniui.“

Kaip ilgiau pasimėgauti šviežiais salierais?

Prekybos tinklo ekspertė sako, kad norint ilgiau išlaikyti pigiau įsigytus salierus šviežius, reikėtų juos apsaugoti nuo perteklinės drėgmės, mat ji gali pagreitinti gedimo procesą, tačiau taip pat nereikėtų salierų laikyti visiškai sausai, kad jie išliktų traškūs ir gaivūs.

„Veiksmingiausias būdas išlaikyti salierus šviežius – tai laikyti juos šaldytuve. Prieš tai išpakuokite juos ir tuomet suvyniokite į aliuminio foliją arba įdėkite į perforuotą maišelį, kad išlaikytumėte drėgmę ir kartu užtikrintumėte oro cirkuliaciją. Prieš dėdami salierus į maišelį, galite juos suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį. Salierus laikykite šaldytuvo stalčiuje, kur temperatūra yra šiek tiek žemesnė ir stabilesnė, geriausiai apie 0–4 °C“, – pataria O. Suchočeva.

Be to, ekspertė sako, kad prieš padedant salierus į šaldytuvą, svarbu juos tinkamai paruošti: pašalinti sudžiūvusius išorinius stiebus, nupjauti šaknies galą. „Taip pat galite salierus švelniai nušveisti su daržovių šepetėliu.“

„Žinoma, salierus dar galima laikyti pamerktus šaldytuve: tiesiog įstatykite juos į šalto vandens pripildytą indą ar stiklinę. Taip pat žiūrėkite, kad vanduo apsemtų nupjautus salierų galus, bet neužlietų viso stiebo. Kas kelias dienas keiskite vandenį, jog jie išliktų švieži ir būtų užkirstas kelias bakterijų dauginimuisi. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad vandenyje laikomi salierai laikui bėgant gali prarasti šiek tiek skonio, todėl geriausia juos sunaudoti per savaitę“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Klaipėdos universiteto ligoninė pertvarko skubios pagalbos paslaugas
Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) nuosekliai įgyvendina struktūrinius pokyčius, kurie lems kokybiškesnes ir pacienta...
Miastenija – kokia tai liga ir kaip ją atpažinti?
Dažnas žmogus gali pajusti raumenų silpnumą, tačiau kartais tai gali būti pirmieji miastenijos simptomai. Miastenija &nd...
Pavartojote per daug alkoholio? Kokias klaidas darome norėdami pasveikti
Bandydami sumažinti išgerto alkoholio sukeltus negalavimus, žmonės neretai griebiasi savijautą po vakarėlio ne...
Santaros klinikų vadovas prof. Tomas Jovaiša: „Pokytis – tai nuolatinė būsena“
2024 m. birželio 11 d., laimėjęs konkursą į generalinio direktoriaus pareigas, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros...
Nuo 2023 m. pradžios pacientams pradėti kompensuoti beveik 40 naujų vaistų
Kompensuojamųjų vaistų sąrašus kasmet papildo dešimtys naujų vaistinių preparatų, kurie padeda užtikrinti Lietuvos pacie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų