Trečiadienis, 2023.10.04
Reklama

Vitaminų sezonas: ką ir kodėl verta valgyti būtent dabar?

Šaltinis: vlmedicina | 2017-05-02 15:50:15

Šiandien parduotuvių asortimentas gausus visais metų laikais, todėl sezonų kaitos beveik nejaučiame. Vis dėlto, sezoninių maisto produktų privalumus išnaudoti verta. Ne veltui tradicinė lietuvių virtuvė taip pat buvo sezoninė – nors kokybiški, tinkamai paruošti vaisiai ir daržovės visus metus yra naudingi sveikatai, švieži produktai turi savų privalumų, pastebi gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

„Integrity PR“ išplatinta nuotr.

Svarbus ne tik sezonas

Šviežiuose sezoniniuose vaisiuose ir daržovėse yra daugiausia vertingų medžiagų, tačiau svarbu, kad jie būtų kokybiški. „Renkantis sezoninius vaisius ir daržoves, visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: įvertinti, ar nėra supuvę, įtrūkę, apipeliję. Beje, kuo labiau sunokęs vaisius ir kuo intensyvesnė jo spalva, tuo jame daugiau vertingų maistinių medžiagų“, – sako gydytoja dietologė L.Romeraitė-Kuklierienė.

Šviežios daržovės, žalumynai bei vaisiai yra puikus vitaminų, mineralų, biologiškai veiklių medžiagų šaltinis. Be to, juose didelis kiekis skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį organizme, teigiamai veikia virškinimo sistemą, saugo nuo vidurių užkietėjimo. Daržovės ir žalumynai puikus valgis norintiems sulieknėti, nes yra visai nekaloringos, bet suteikia sotumo pojūtį, todėl tai labai geras pasirinkimas vakarienei.

„Patariu pirmenybę teikti mūsų krašte užaugintiems sezoniniams vaisiams ir daržovėms bei uogoms arba atvežtiems iš artimiausių kaimyninių Europos Sąjungos šalių, nes mums artimo klimato sąlygomis augančias ir nokstančias gėrybes mūsų organizmas geriau pasisavina. Taip pat tai leidžia būti tikriems, kad iš šių valstybių atgabenti produktai atitinka visus kokybės reikalavimus, o svarbiausia, kad jų šviežumui išsaugoti naudojama mažiau cheminių medžiagų, nes iki prekystalių šie keliauja trumpesnį laiką“, – pažymi gydytoja dietologė.

Vitaminai – ir ant palangės

Atšilus orams prekyboje pasirodė pirmieji žalumynai, daržovės. Dažnas jų užsiaugina ir pats, pavyzdžiui – tiesiog ant palangės. Kai kurios šiuo metu esančios šviežios daržo gėrybės turi itin daug vitaminų.

„Svogūnų laiškai pavasarį ypač naudingi, nes juose gausu vitamino C – 100 g svogūnų laiškų turi net 30 mg vitamino C – kuris padeda atsigauti po persirgtų infekcinių ligų. Be to, svogūnų laiškai padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu. Juose esanti folio rūgštis ir geležis padeda įveikti pavasarinį nuovargį, o cinkas labai naudingas žiemą nualintų plaukų, nagų ir odos grožiui grąžinti. Krapuose gausu ne tik vitamino C, bet ir karotino, B grupės vitaminų, vitamino P ir flavonoidų, svarbių širdies-kraujagyslių sistemos sveikatai, taip pat mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kt.“, – sako dietologė.

Salotų lapuose daug vitaminų A ir C, chlorofilo, kalio, geležies, silicio ir kitųbiologiškaiveiklių medžiagų. Salotos gerina virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą, saugo organizmą nuo aterosklerozės, jų lapuose daugrutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles. Ridikėliuose gausu vitaminų C, E, mineralų: kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro, todėl ridikėliai gali būti naudojami kaip druskos pakaitalas.

Daržovės ir vaisiai gali būti greitas ir sveikas užkandis. Norintiems pagerinti inkstų veiklą gydytoja dietologėsiūlo gerti kokteilius su špinatais, obuoliais, imbieru, o pageidaujantiems papildyti organizmo geležies atsargas – su burokėliais, juodaisiais serbentais, bananais, morkomis.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Garsai atrodo išblukę? Pasitikrinkite klausą
Viena iš pagyvenusių žmonių amžiaus problemų – nusilpusi klausa, kurios nesprendžiant ima lydėti įvairios fizinės...
Ar tikrai elektrinis šepetėlis valo dantis geriau už tradicinį?
Šiais laikais elektrinių dantų šepetėlių galima rasti turbūt kiekviename didesniame prekybos centre, o atsiliepimų apie...
„Rožinę savaitę“ moteris kvies pasitikrinti krūtis
Kasmet krūtų vėžys nusineša beveik pusės tūkstančio Lietuvos moterų gyvybes, o krūties vėžio diagnozę išgirsta daugiau k...
Kompensuoti negalima numirti: kablelį vis dar dedame onkologinių pacientų nenaudai
Įsivaizduokite, jums reikalingi inovatyvūs onkologiniai vaistai, tačiau Lietuvoje jie nėra kompensuojami. Turite tokius...
COVID-19 grėsmė niekur nedingo: kaip elgtis pajutus simptomus?
Lietuvoje daugėjant susirgimų COVID-19 infekcija, daliai gyventojų ji nebeatrodo tokia pavojinga kaip ankstesniais metai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų