Ketvirtadienis, 2024.04.25
Reklama

Vietinė ar importuota mėsa – kurią rinktis?

Pranešimas spaudai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-06-08 11:50:55

Vienos stabiliausių Lietuvos žemės ūkio šakų, paukštininkystės, produkcijos suvartojimas jau kelerius metus tendencingai auga – šiais metais ekspertai prognozuoja maždaug 5 proc. vartojimo augimą. Pasak mitybos specialisto Artūro Sujetos, augantis liesos, organizmo lengviau įsisavinamos mėsos vartojimo tempas liudija apie šalies gyventojų gyvenimo būdo pokyčius – jie vis atidžiau renkasi maisto produktus, didelį dėmesį skirdami kokybei bei gamintojams.

Paukštiena. Shuterstock nuotr.

Pastebima, kad, nepaisant didelės pasirinkimo įvairovės prekybos centruose, tautiečiai labiau linkę rinktis vietinę produkciją.

„Tyrimai ir praktika rodo, kad žmogus geriausiai jaučiasi vartodamas produktus, užaugintus toje geografinėje zonoje, kurioje gyvena, – sako Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas habil. dr. Vytautas Tėvelis. – Vietinės produkcijos vartojimas pagrįstas ne tik emocijomis – žmonėms svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, mėsai auginami gyvuliai ir paukščiai šeriami šalyje užaugintomis žaliavomis.” Pasak asociacijos prezidento, vartotojai linkę rinktis vietos gaminius dar ir dėl to, kad jie į parduotuvių lentynas patenka greičiau, vadinasi, šviežesni. Be to, visą produkto auginimo, gamybos bei tiekimo grandinę griežtai prižiūri vietos atsakingos tarnybos.

Komentuodamas ilgo kelio nuo gamintojo iki vartotojo lėkštės įtaką produktų skoniui, mitybos specialistas A. Sujeta pastebi, jog iš svetur atvežtos vištienos ar kitos šviežios mėsos skonis, ją pagaminus, tikrai gali skirtis nuo vietinės. „Kuo daugiau priedų ir galiojimo laiką prailginančių medžiagų, tuo dažniau galima tikėtis prastesnio skonio. Lietuviška produkcija lenkia daugelį importuojamų mėsos produktų vien dėl savo šviežumo, kuris yra būtinas, norint pagaminti skanų patiekalą“, – sako A. Sujeta. Mitybos specialistas neskatina ignoruoti importuotos produkcijos, tačiau pataria visada žvilgtelėti į jos pagaminimo datą.

Kitas svarbus dalykas, į kurį atkreipia dėmesį A. Sujeta – vieta, kurioje perkama mėsa. Žmonės dažnai galvoja, kad patikimiau paukštieną ar kitą mėsą pirkti turguje, tačiau, pažymi mitybos specialistas, remiantis oficialiais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimais, turguose pernelyg dažnai randama vartoti netinkamos mėsos. Taip dažniausiai nutinka dėl galimai prastesnių produkcijos laikymo sąlygų, už kurias atsako ne gamintojas, o pardavėjas. Todėl mitybos specialistas, besirenkantiems mėsą pataria įsitikinti, ar gaminio pakuotė nepažeista, ar pagaminimo data artima pirkimo datai, ir ar mėsa nėra pakeitusi įprastos spalvos arba kvapo.

Ekspertų teigimu, tiek perkant vietinę, tiek importuotą mėsą, derėtų įsitikinti jos šviežumu, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas. Tai ypač svarbu vasarą – kad nuo parduotuvės iki namų mėsa atkeliautų kaip įmanoma greičiau. Tik švieži bei kokybiški gaminiai pateisins skonio lūkesčius ir nesukels nemalonių padarinių sveikatai

Pasak ekspertų, atsižvelgiant į tendencijas, numatoma, jog paukštienos vartojimas Lietuvoje kasmet augs bent 2 – 3 proc., o apie 2030 m. ši mėsa turėtų užimti pirmą vietą pagal gamybą ir vartojimą. Tam įtakos turi ne viena priežastis: gamybos augimą skatina palankios rinkos sąlygos, ES parama ūkių plėtrai, besikeičiantis žmonių darbo ir gyvenimo pobūdis, palankios paukštienos kainos. Nemažos įtakos turi ir auganti paklausa – mitybos specialistai lietuviams, dėl itin didelio širdies ligų protrūkio, rekomenduoja valgyti mažiau riebaus maisto, į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių, liesos mėsos. Tarp rekomenduotinos mėsos – paukštiena, triušiena, elniena. Paukštiena – ne tik lengvai virškinama, bet ir greitai įsisavinama mėsa, kurią A. Sujeta rekomenduoja dažniau vartoti, jei sumažėjo fizinis krūvis arba, jei dirbama daugiau protinio darbo.

Mitybos specialisto Artūro Sujetos šviežios vištienos receptas: šviežią viščiuką įdarykite 1 citrina, sauja džiovintų slyvų ir lydytu (ghi) sviestu. Norint išlaikyti kuo natūralesnį skonį, nepersistenkite su prieskoniais – pakaks kelių žiupsnelių druskos ir pipirų. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, nuolat apšlakstydami vištieną ištekėjusiomis mėsos sultimis, kol vidus bus visiškai iškepęs, o išorė – švelniai apskrudusi. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkinio encefalito vakcina jau nupirkta: nemokamai skiepytis bus galima nuo rugsėjo
Ligonių kasos gera žinia pasitiko Europos imunizacijos savaitę – Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos m...
Ligonių kasos: gydymo įstaigose nustatytų pažeidimų nemažėja
Pernai teritorinių ligonių kasų (TLK) ekspertų atliktų patikrinimų metu nustatyta, kad gydymo įstaigos iš Privalomojo sv...
Priešpienis –  svarbus raktas į vaikų sveikatą
Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių...
Kokie maisto papildai gali būti naudingi artėjant šiltajam sezonui?
Šiltasis metų laikas neabejotinai džiugina visus su saule ir šiluma, tačiau su šiais malonumais ateina ir nauji iššūkiai...
Anksti nustatytas imunodeficitas – išgelbėtos gyvybės
Naujagimiams atliekamas imunodeficito tyrimas galėtų vieniems vaikams išgelbėti gyvybę, kitiems – anksti skirti gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų