Agaras — natūralus augalinis želatinas, polisacharidų agarozės ir agaropektino mišinys, kuris vandens tirpale sukuria labai tvirtą želė.
Agaras gaunamas ekstrahuojant raudonuosius ir ruduosius dumblius, augančius Ramiajame vandenyne ir Baltojoje jūroje.
Visiškai veganiškas agaras yra naudojamas virtuvėje vietoje želatinos. Agaras naudojamas marmeladams, vaisiniams tortams, želė, padažams, ledams, “Paukščių pieno” saldainiams gaminti.
Jis netirpus šaltame vandenyje - visiškai ištirpsta tik esant 90 – 100 laipsnių C temperatūrai. Vėsinant (pasiekus 35 – 40 laipsnių) jis tampa skaidria tvirta želė. Kaitinant vėl skystėja. Agaro dozavimas priklauso nuo skysčio rūgštingumo: 2 – 4 šaukšteliai 0,5 litro vandens.
Agaras maistinių priedų klasifikatoriuje žymimas E 406.
Agaras neturi skonio, kvapo, spalvos ir nė vienos kalorijos.
Valo organizmą
Išbrinkusi agaro substancija nesuyra žarnyne, kadangi labai greita pereina per jį ir visiškai pašalinamas. Jis sukuria lengvą laisvinantį efektą, kadangi išbrinkytas užima daug erdvės žarnyne ir taip stimuliuoja peristaltiką.
Agaras pašalina iš organizmo toksinus, šlakus, kenksmingas medžiagas iš kepenų, gerindamas jų veiklą.
Kadangi agaras mažina cholesterolio kiekį kraujuje, gerina žarnyno veiklą, virškinimą ir valo kūną, jį patartina vartoti žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą bei problemų dėl širdies.
Marmeladas iš agaro
1 šaukštelis agaro,
500 ml vandens, pieno, vaisių ar daržovių sulčių,
100 g medaus, palmių ar rudojo cukraus.
Geltoną spalvą suteiks žiupsnelis ciberžolės, raudoną - pusė šaukštelio raudonų burokėlių sulčių, žalią - šaukštelis dilgėlių sulčių.
Į 250 ml šalto vandens įmaišome agarą ir užviriname.
Likusiame vandenyje ištirpiname medų ar cukrų ir supilame į verdantį agarą. Pakaitiname iki užvirimo ir supilstome į formeles.
Atvėsiname.