Sekmadienis, 2025.06.15
Reklama

Veganiška želatina, neturinti nė vienos kalorijos

Žilvinas Užkuraitis | Šaltinis: vlmedicina | 2011-09-14 21:19:06

Agaras — natūralus augalinis želatinas,  polisacharidų agarozės ir agaropektino mišinys, kuris vandens tirpale sukuria labai tvirtą želė.

Agaras gaunamas ekstrahuojant raudonuosius ir ruduosius dumblius, augančius Ramiajame vandenyne ir Baltojoje jūroje.

Drebučiai iš agaro. Žilvino Užkuraičio nuotr.

Visiškai veganiškas agaras yra naudojamas virtuvėje vietoje želatinos. Agaras naudojamas marmeladams, vaisiniams tortams, želė, padažams, ledams, “Paukščių pieno” saldainiams gaminti.

Jis netirpus šaltame vandenyje - visiškai ištirpsta tik esant 90 – 100 laipsnių C temperatūrai. Vėsinant (pasiekus 35 – 40 laipsnių) jis tampa skaidria tvirta želė. Kaitinant vėl skystėja. Agaro dozavimas  priklauso nuo skysčio rūgštingumo: 2 – 4 šaukšteliai  0,5 litro vandens.

Agaras maistinių priedų klasifikatoriuje žymimas E 406.

Agaras neturi skonio, kvapo, spalvos ir nė vienos kalorijos. 

Valo organizmą

Išbrinkusi agaro substancija nesuyra žarnyne, kadangi labai greita pereina per jį ir visiškai pašalinamas. Jis sukuria lengvą laisvinantį efektą, kadangi išbrinkytas užima daug erdvės žarnyne ir taip stimuliuoja peristaltiką.

Agaras pašalina iš organizmo  toksinus, šlakus, kenksmingas medžiagas iš kepenų, gerindamas jų veiklą.

Kadangi agaras mažina cholesterolio kiekį kraujuje, gerina žarnyno veiklą, virškinimą ir valo kūną,  jį patartina vartoti žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą bei problemų dėl širdies.

Marmeladas iš agaro

1 šaukštelis agaro,

500 ml vandens, pieno, vaisių  ar daržovių sulčių,

100 g medaus, palmių ar rudojo cukraus.

Geltoną spalvą suteiks žiupsnelis ciberžolės, raudoną -  pusė šaukštelio raudonų burokėlių sulčių, žalią -  šaukštelis dilgėlių sulčių.

Į  250 ml šalto vandens įmaišome agarą ir užviriname.

Likusiame vandenyje ištirpiname medų ar cukrų ir supilame į verdantį agarą. Pakaitiname iki užvirimo ir supilstome į formeles.

Atvėsiname.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 5 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Žymos: agaras, želatina
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
 Šaltai "užplikyta“ kava:  gurmaniški receptai vasarai
Garuojantis puodelis karšto kvapnaus gėrimo – tai bene dažniausia asociacija, iškylanti pagalvojus apie kavą. Tači...
Psichologė: vaikas nepasirenka būti jautrus
„Nekreipk dėmesio“, „neverkšlenk dėl niekų“, „susirask draugų ir žaisk su jais“, &bd...
Pavėžėjimo paslauga į organų transplantacijas ir po jų teikiama be pokyčių
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NTB) primena: organų transplan...
Negalėjusiam pačiam kvėpuoti ir maitintis 4 dienų kūdikiui – inovatyvi operacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose keturių dienų naujagimiui, gimusiam su reta ir gyvybei pavojinga kvėp...
Pornografija veržiasi į vaikų pasaulį
Kol suaugusieji ginčijasi dėl lytinio švietimo būtinybės mokyklose, vaikai kasdien susiduria su turiniu, formuojančiu jų...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų