Šiltais kepiniais, burnoje tirpstančiais pyragais ar kitais pigiais desertais labiausiai norisi pasilepinti žiemą, kai lauke trūksta saulės šilumos, o organizmui ima stigti ir kai kurių vitaminų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė desertus visuomet pataria skanauti saikingai, o dar geriau būtų, jei vietoje jų pirmenybę kasdien suteiktume saujai šviežių uogų.
Gydytoja dietologė pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį į šilauoges ir jų naudą, nes tai – vienos maistingiausių uogų, kurių nesunku įsigyti net žiemą ir jomis organizmui suteikti nemažai naudų.
„Šilauogėse yra C, E, A ir B grupės vitaminų, taip pat betakarotenų (ypatingai tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) bei antioksidantų. Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Šilauogės įvardijamos ir kaip seleno, cinko, mangano bei geležies šaltinis. Todėl šios uogos žmogaus organizmui yra tikras „supermaistas“ ir jas į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus ir kt., reikėtų įtraukti kuo dažniau“, – šilauogių naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.
Šilauogės pasižymi ir dar viena savybe – jos gerina nuotaiką. „Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną. Todėl suvalgius bent po saują šių uogų kasdien tikrai jausimės ir geriau, ir organizmą aprūpinsime skirtingomis maistinėmis medžiagomis, – teigia gydytoja dietologė. – Tiesa, persivalgytų net ir šių uogų nereikia, vertėtų neviršyti 200–300 gramų per dieną normos.“
Tartalelės su šilauogių ir varškės įdaru
Kepiniui reikės:
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos;
2 vnt. kiaušinių;
300 g varškės (9 proc. riebumo);
400 g šviežių šilauogių;
Rudojo cukraus (pagal skonį).
Gaminimo eiga:
Sluoksniuotą tešlą apie 20 minučių palikite kambario temperatūroje, kad atitirptų.
Į turimas kepimo formeles įklokite sluoksniuotą tešlą ir apipjaukite jos kraštelius, pagal formelių dydį.
Įmuškite kiaušinius į varškę ir gerai išmaišykite. Tuomet į gautą masę suberkite cukrų, dar kartą permaišykite.
Varškės masę paskirstyti ant sluoksniuotos tešlos pagrindo. Ant varškės suberkite šviežias šilauoges.
Kepkite tartaletes 180 °C temperatūroje apie 20–25 min.