Klausimas. Neseniai tapau vegetare, tad būčiau dėkinga, jei galėtumėte pasakyti, kokie maisto produktai galėtų bent iš dalies pakeisti mėsoje esantį maisto medžiagų kiekį? Ko turėčiau valgyti daugiau, kad išlaikyčiau gerą savijautą ir nesilpninčiau imuninės sistemos? Greta, 21 m.
Atsako gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Tapus vegetare visiškai vienu maisto produktu mėsos nepavyks pakeisti. Kasdien į racioną įtraukite ankštinių (žirniai, pupelės, pupos, lęšiai), sojų, riešutų, sėklų. Jei nevalgote tik mėsos, ją galite keisti į žuvį ar paukštieną, kiaušinį. Kiekvieno valgymo metu tiktų grūdiniai produktai (duona, košės, bulvės, makaronai (viso grūdo), daržovės, ypač ankštinės, soja, vaisiai, džiovinti vaisiai, riešutai, sėklos. Kiekvieno organizmas individualus, tad sunku konkrečiai dabar įvertinti, koks turėtų būti aukščiau išvardintų maisto produktų kiekis. Būtinai bent kartą per metus atlikite bendrą kraujo ir šlapimo tyrimą, gliukozės tyrimą, išmatuoti baltymo, geležies, kalcio kiekį kraujyje. Jei atsiras sveikatos negalavimų, turėtumėte tyrimus atlikti ir dažniau.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.