Penktadienis, 2025.06.06
Reklama

Jei atsivalgėte šaltibarščių – metas kopūstienei: sotu, maistinga ir pigiai paruošiama

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2025-06-04 11:22:07

Rožinei šaltibarščių bangai pamažu atslūgstant, puikus laikas atsigręžti į patiekalą, kuris nuo seno laikomas lietuviškos virtuvės ramsčiu – kopūstienę. Ypač, kai jo pagrindas – šviežias baltagūžis kopūstas – sveikatai naudinga, maistinga bei piniginei draugiška daržovė. O kad kopūstienę išsivirtumėte nieko per daug negalvodami, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė dalinasi dviem skirtingais šios sriubos receptais, kuriems reikalingi ingredientai ir gaminimo eiga – ypač paprasti.

Lengva kopūstienė
Lengva kopūstienė / Pranešimo autorių nuotr.

Pigiai, sočiai ir maistingai – kopūstienė

Vaida Kurpienė sako, kad kopūstienė – puikus pasirinkimas norintiems į savo valgiaraštį įtraukti daugiau skaidulų, naudingųjų medžiagų, antioksidantų ir vitaminų C, K ar B, kurių taip gausu kopūstuose.

„Jeigu norite pavalgyti sveikai, sočiai ir pigiai – patiekalai iš kopūstų yra puikus pasirinkimas. Tačiau svarbu kopūstų nepervirti – užtenka pavirti tol, kol šiek tiek suminkštės. Priešingu atveju, sumažės ne tik skaidulų, bet ir kitų vertingų maistinių medžiagų, įtraukiant vitaminus, kiekis“, – pataria V. Kurpienė.

Be to, anot dietistės, kartu su kopūstiene galima gauti ir baltymų – tereikia sriubą papildomai pagardinti liesa mėsa, pupelėmis, avinžirniais ar lęšiais. „Kai į sriubą įdedame liesos mėsos gabalėlių ar net augalinių baltymų, ji tampa daug sotesne – baltymai ir skaidulos padeda ilgiau jaustis sotiems, tad tai gali būti puikus pagrindinis patiekalas pietums ar vakarienei“, – pataria V. Kurpienė ir dalijasi dviem kopūstienės receptais.

Lengva kopūstienė

Nebrangiai pagaminama, soti ir mažai kaloringa kopūstų sriuba. V. Kurpienė dalinasi, kad šios lengvai paruošiamos kopūstienės versija – jos tėčio receptas, kuriuo ji visada vadovaujasi, kai grįžus po ilgų pasivaikščiojimų vakarais norisi suvalgyti kažko jaukaus. Kopūstienei paruošti reikės:

  • 0,5kgšviežio baltagūžio kopūsto;
  • 0,5lkefyro;
  • saldžiosios ir rūkytos paprikos miltelių(pagal skonį);
  • ciberžolės,druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • 2 vnt.lauro lapų;
  • krapų pabarstymui;
  • vandens(pagal poreikį).

Gaminimas. Kopūstą sutarkuokite ir sudėkite į puodą, užpilkite kefyro ir permaišykite, kad visas kopūstas pasidengtų kefyru. Palaikykite 10–15 minučių. Suberkite prieskonius: saldžią ir rūkytą papriką. Dėl spalvos berkite ciberžolę, dėl skonio – druską ir pipirus, o dėl kvapo – lauro lapus.

Užpilkite vandeniu – jei norite tirštesnės sriubos, pilkite mažiau vandens, jei skystesnės – daugiau. Virkite 15–20 minučių. Jei kopūstas kietokas – 20 minučių, o jei šviežias, gali pakakti ir 10 minučių. Išvirusią sriubą pilkite į lėkštę, papildomai galima įsidėti grietinės ir pabarstyti krapais.

Troškinti kopūstai su ciberžole ir kmynais

Taip troškinti kopūstai yra puikus kopūstienės pagrindas, kurį galėsite vėliau paversti kuo tik norite, priklausomai nuo to, kokių priedų pridėsite. Šiam patiekalui reikės:

  • 1 kg šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. kmynų;
  • 1 a. š. ciberžolės;
  • vandens (pagal poreikį);
  • druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Sutarkuokite ar smulkiai supjaustykite kopūstą. Aliejų įpilkite į keptuvę ir jam sušilus suberkite kmynus bei ciberžolę, kad atsiskleistų skonis. Netrukus sudėkite ir kopūstą, sumaišykite ir įpilkite karšto vandens, kad nesviltų, nes riebalų – vos keli šaukštai. Troškinkite uždengus 20–30 minučių, kartas nuo karto pamaišant.

Nors tokius troškintus kopūstus galima valgyti ir vienus, jie ypač skanūs patiekti su bulvėmis, taip pat – su raudonos ar baltos mėsos gabaliukais, pupelėmis, žirniais ar avinžirniais. Galima ragauti ir su kietu tofu, supjausčius kubeliais ir jį sudedant kartu kepti su prieskoniais pačioje gaminimo pabaigoje. Mėgaukitės!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Mastitas: ką turi žinoti kiekviena žindyvė
Žindymas – natūralus procesas, tačiau jis ne visuomet vyksta sklandžiai. Vienas iš dažniausių iššūkių, su kuriais...
Kodėl širdies patikra turėtų tapti kelionių planavimo dalimi?
Vis daugiau žmonių renkasi aktyvų laisvalaikį – leidžiasi į fizinės ištvermės reikalaujančius žygius, keliauja dvi...
Pataria gydytojas: kaip diagnozuoti ankstyvos stadijos melanomą
Melanomos susirgimų daugėjant, o pacientams jaunėjant, šių tendencijų sūkuryje esantys sveikatos specialistai atkreipia...
Perfuzininko profesija – mažai žinoma, tačiau gyvybiškai svarbi
Perfuzininkai – pacientų retai matomi specialistai, be kurių nebūtų įmanomos itin sudėtingos atviros širdies opera...
Kai viena procedūra nepadeda: apie gydomųjų procedūrų sinergiją ir pacientų klaidas
Tinkamai parinktos sanatorinio gydymo procedūros gali ženkliai pagerinti gyvenimo kokybę – palengvinti lėtinių lig...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų