Antradienis, 2024.05.21
Reklama

Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką

Šaltinis: vlmedicina | 2024-03-05 11:46:10

Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų.

Batatų ir morkų sriuba / Pranešimo autorių nuotr.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai pažymi, kad batatai yra itin maistinga daržovė: joje daug skaidulų, mikroelementų, vitaminų C ir D, taip pat itin daug vitamino A, kuris ypač naudingas regėjimui, imunitetui ir odai.

Rekomenduojami ir sunkių ligų varginamiems, ir sveikiems

Savo skoniu batatai artimesni ne bulvėms, bet morkoms, todėl patiekaluose su jomis itin dera. Tiek tradicinės bulvės, tiek batatai, dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis turi daug panašumų, bet kai kuriais aspektais skiriasi.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad batatų maistine verte domimasi jau seniai ir yra nemažai jų naudą sveikatai nagrinėjančių tyrimų: „Japonijai priklausančioje Okinavos saloje, kurioje fiksuojama ilgiausia gyventojų gyvenimo trukmė pasaulyje, buvo atlikti tyrimai, siekiant išsiaiškinti to priežastį. Įdomu tai, kad analizuojant šios salos gyventojų gyvensenos ypatumus, buvo atkreiptas dėmesys į jų mitybos racioną: pastebėta, kad jame vyrauja būtent batatai. Nors batatų nereikėtų laikyti stebuklinga daržove, tačiau juose išties gausu žmogaus organizmui būtinų medžiagų.“

Ekspertė pasakoja, jog batatai nuo savo giminaičių bulvių skiriasi gerokai didesniu betakarotenų kiekiu: „Batatuose randama betakarotenų – rausvai oranžinių pigmentų – suteikiančių šiai daržovei ne tik nuostabią spalvą, bet ir vitaminą A, reikalingą ląstelių augimui bei regai. Batatuose yra ir antioksidantų, skaidulų bei angliavandenių. Dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų šiose daržovėse, jas patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms. Batatai taip pat įvardijami ir kaip puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Tai – išties maistingas ir vertingas produktas, kuris turėtų rasti savo vietą mūsų mityboje.“

Nuo garnyro iki deserto

Batatai tokie universalūs, kad juos galime naudoti ne tik kaip priedą prie mėsos ar žuvies, dėti į troškinius ir sriubas, bet ir gardinti jais įvairius desertus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad per akciją pigiau nusipirkus batatų ir išsikepus orkaitėje arba išsivirus, juos galima iki tyrės konsistencijos sutrinti ir porcijomis užšaldyti, o vėliau panaudoti įvairių patiekalų gamybai: „Pats paprasčiausias desertas su batatais būtų visų mėgstamas braunis – tereikia į virtų batatų tyrę įmaišyti šiek tiek kakavos ir tirpinto šokolado, supilti masę į formą ir pašaldyti šaldytuve.“

Batatų ir morkų sriuba

Patiekalui reikės:

500 g supjaustytų batatų;

300 g morkų, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais;

100 ml grietinėlės;

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

2 vnt. smulkiai supjaustytų svogūnų;

2 vnt. sutrintų česnako skiltelių;

1 l daržovių sultinio;

druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių – pagal skonį.

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 200C/220 C su ventiliatoriumi ir į didelę kepimo skardą sudėkite batatus, morkas, apšlakstykite 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus ir gausiai pagardinkite prieskoniais.

Kepkite daržoves orkaitėje 25-30 min. arba kol jos karamelizuosis ir suminkštės.

Tuo tarpu į didelį gilų puodą įpilkite likusį 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus ir ant vidutinio stiprumo ugnies pakepinkite 2 smulkiai supjaustytus svogūnus, kol jie suminkštės.

Tada sudėkite 2 sutrintas česnako skilteles pakepinkite apie 1 minutę ir supilkite daržovių sultinį, pavirkite svogūnus ir česnakus dar 5-10 minučių.

Kai apkeptos daržovės bus paruoštos, palikite jas šiek tiek atvėsti, tada sudėkite į puodą ir trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite 100 ml grietinėlės, įberkite dar šiek tiek prieskonių ir pašildykite.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Uostamiestį aplankė vėžio „konsultacijų kabinetas“: ankstyva diagnostika – itin svarbi
Lietuvoje kasmet nustatoma apie 18 tūkst. naujų vėžio atvejų. Prognozuojama, kad susirgimų skaičius per 10 metų dar išau...
Pagal inovatyvių vaistų prieinamumą – vis dar dugne: ieškojo sprendimų, kaip iš jo pakilti
Lietuva pagal inovatyvių vaistų prieinamumą užima vieną paskutiniųjų pozicijų visoje Europoje. Sveikatos apsaugos sistem...
Depresija atima gyvenimo džiaugsmą? Ieškokime pagalbos
Kankina liūdesys, nuolat jaučiamės pavargę, nėra energijos, niekas nebedomina ir nebedžiugina. Tai tęsiasi savaites, mėn...
Bazalinių ląstelių karcinoma: naujos gydymo galimybės
Pastebima, kad daugėja pacientų, kuriems diagnozuojama bazalinių ląstelių karcinoma. Šis augimas siejamas su geresn...
Kompensuojamos medicinos pagalbos priemonės žaizdų priežiūrai ir prevencijai
Esant žaizdų po onkologinių ligų gydymo, trofinių opų, pragulų, stomos ir kitais panašiais atvejais žmonėms prireikia ta...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų