Antradienis, 2024.03.19
Reklama

Maisto spalvos: vienos užkerta kelią ligoms, kitos padeda lieknėti

Šaltinis: vlmedicina | 2023-01-23 11:25:57

Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkę spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis sveika oda bei kitais teigiamais organizmo pokyčiais.

Daržovės
Daržovės / Asociatyvioji nuotr.

Ugninė spalva – antioksidantų šaltinis

Dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį į geltonos bei oranžinės spalvos produktus, šioje grupėje išskirdama morkas, moliūgus, kukurūzus, paprikas, apelsinus, abrikosus, persikus, bananus, papajas, mangus, greipfrutus ir kitas šių spalvų gėrybes.

„Tokios spalvos vaisiai ir daržovės savyje turi gana didelį kiekį karotenoidų, kurie organizme virsta vitaminu A. Pastarasis padeda rūpintis mūsų rega, apsaugo nuo senatvinių akių ligų, teigiamai veikia širdį. Be to, geltonos daržovės ir vaisiai dar turi flavonoidų, zeaksantino, kalio ir vitamino C. Jie skatina kolageno gamybą ir taip padeda gerinti odos būklę, mažina cholesterolį, aukštą kraujospūdį, gerina sąnarių būklę ir netgi padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas“, – gerąsias savybes vardija V. Kurpienė.

Pagyrų ji negaili ir raudonai spalvai, kuria pasižymi didžioji dalis uogų, pomidorai, burokėliai, paprikos, obuoliai ir kitos daržo gėrybės: „Raudoną spalvą vaisiams ir daržovėms suteikia likopenas ir antocianinai. Šie produktai padeda mažinti per didelį kraujospūdį bei cholesterolį, gerinti sąnarių audinių būklę sergant artritu. Daugiau raudonos spalvos produktų patariama vartoti ir siekiant rūpintis odos būkle, ypač saugant nuo žalingo aplinkos poveikio, senėjimo“.

Baltų ir mėlynų produktų nauda

Stiprių antioksidacinių savybių turi ir baltos spalvos produktai, pavyzdžiui: svogūnai, žiediniai kopūstai, česnakas, bulvės, pievagrybiai, riešutai ir kt. Pasak V. Kurpienės, jose yra ir alicino, kuris padeda mažinti per aukštą cholesterolį bei kraujospūdį, taip pat užkerta kelią kraujagyslių ir širdies susirgimams. Dar viena baltųjų produktų nauda organizmui – gebėjimas mažinti lėtinių susirgimų riziką, susijusią su hormonų disbalansų.

Tuo metu mėlynos (ir violetinės) spalvos produktai, kuriems priskiriami baklažanai, mėlynosios bulvės, mėlynės ir kiti, maitina nervinę sistemą ir yra tarsi atsvara raudoniems, oranžiniams ir geltoniems produktams. Šios spalvos produktuose esančios maisto skaidulos, luteinas, flavanoidai, vitaminas C ir kitos naudingosios medžiagos padeda apsaugoti akis, mažinti cholesterolį, uždegiminius procesus, gerinti virškinimą, kalcio ir kitų mineralų pasisavinimą.

Žali produktai – svorio kontrolės paslaptis

Bene daugiausiai pagyrų V. Kurpienė žarsto žalia spalva praturtintiems maisto produktams. Ji pasakoja, kad raminantį poveikį turinčios žalios spalvos pigmentą daržovėms ir vaisiams suteikia chlorofilas: kuo tamsesnė spalva, tuo šio pigmento yra daugiau. Žalia spalva turi raminantį ir stresą malšinantį poveikį, o tokios spalvos produktai – daugybę naudingų medžiagų.

„Žaliose daržovėse gausu skaidulų, folatų, kalcio, beta karotinų, B ir C grupės vitaminų. Toks kompleksas ne tik padeda sustiprinti imunitetą, bet ir prisideda prie gero virškinimo bei apsaugo nuo širdies kraujagyslių ligų. Be to, žaliuose vaisiuose ir daržovėse paprastai būna labai mažai kalorjų, tad tai puikus pasirinkimas norint koreguoti svorį“, – pasakoja V. Kurpienė, pabrėždama agurkų, avokadų, įvairių žolelių ir, žinoma, lapinių daržovių bei salotų naudą.

Anot dietistės V. Kurpienės, sekantieji maisto tendencijas jau spėjo pastebėti, kad įvairios lapinės salotos tampa puikia alternatyva duonos paplotėliams ar lavašams. Toks, žalesinis, pasirinkimas ypač populiarus tarp netoleruojančių glitimo, besivadovaujančių Keto ar Paleo mitybos principais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nemiga gali byloti apie galybę sveikatos sutrikimų: į ką atkreipti dėmesį
Visi esame susidūrę su nuovargiu ir žinome, kad ilgainiui jis mažina produktyvumą, blogina trumpalaikę atmintį, trukdo s...
Gydytoja psichiatrė:  kodėl vyresniame amžiuje vienatvė išgyvenama itin skaudžiai
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visišk...
Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama alkoholiu, vaistais ir narkotinėmis medžiagomis
Šiuo metu pasaulyje yra vartojama apie 60 000 cheminių medžiagų ir preparatų, iš kurių apie 6 000 medžiagų turi labai pl...
5 dažniausios regėjimo problemos – kaip jas spręsti?
Žmogaus akis – sudėtingas organas, kuris iš aplinkos priima daugiausiai informacijos. Akių dėka žmogus ne tik mato...
Svarbiausi kokybiško poilsio komponentai: čiužinys, antčiužinis ir patalynė
Visi puikiai žinome, kad kokybiškas poilsis nakties metu užtikrina gerą nuotaiką, darbingumą ir bendrą savijautą. Vis dė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų