Tamarindas (lot. Tamarindus indica, sanskritu Amlaka) – pupinių šeimos lapuotis, vienintelis šios rūšies medis.
Iš tamarindų gaminami sirupai, ledai, uogienės. Minkštimas taip pat tinka prieskonių mišiniams, troškiniams. Tamarindai valgomi su sultimis, medumi, ledais ar kitais vaisiais.
Ypač naudingos obuolių sultys su tamarindo minkštimu.
Tamarindo vaisių pastos dedame į kepinius, džemus, saldumynus, ledus, saldainius. Nuostabiai dera su bananais ar vaisių sultimis. Tamarindu aromatizuojame sriubas ir desertus.
Tamarindas labai rekomenduojamas žaliai mitybai.
Tamarindas Ajurvedoje
Skonis (rasa): rūgštus, saldus. Subalansuoja vata ir kapha došas. Saldus tarmarindas sumažina pita.
Dėl savo gydomųjų savybių tamarindas naudojamas ajurvediniuose mišiniuose virškinimo ligoms gydyti. Iš lapų pagaminta arbata mažina maliarijos karščiavimą.
Tamarindas turi daug naudingų medžiagų, nemažai vitaminų, ypač C.
Sunokusių vaisių minkštimas yra naudojamas ūmiems vidurių užkietėjimams ir kepenų sutrikimams, pavyzdžiui, geltai gydyti.
Tamarindas didina spermos kokybę, mažina skrandžio rūgštingumą, virškinimo sutrikimus, dizenteriją, artritą, ir visas skausmo rūšis.
Prinokusių tamarindų vaisių minkštimas yra labai naudingas ištikus saulės smūgiui, insultui, tulžies karštligei, alkoholio intoksikacijai, apsinuodijimui, vėmimui kelionėse.
Tamarindo sėklų milteliai, kmynų sėklos ir palmių cukrus arba medus sustabo lėtinį viduriavimą ir dizenteriją.
Tamarindas veikia kaip apetito stimuliatorius, virškinimo sistemos valiklis, švelnus vidurius paleidžiantis vaistas.
Veikia kaip priešnuodis opijaus vartotojams.
Mažina vėmimą dėl padidėjusio rūgštingumo.
Tamarindo sėklų milteliai, sumaišyti su ciberžole, yra naudojama tymams ir vėjaraupiams gydyti.
Tamarindo vaisių pasta yra puikus priešnuodis skorpiono įkandimams.
Manoma, kad nešiojantis su savimi tamarindo sėklų, apsisaugoma nuo šautinių ir pjautinių sužeidimų.