Penktadienis, 2023.06.09
Reklama

Mitybos mados: lėkštėje - daugiau spalvų ir riešutų

vlmedicina.lt | 2015-10-29 10:48:39

Šakninės daržovės, riešutai ir džiovinti vaisiai - jie turėtų dominuoti jūsų lėkštėje, jeigu nenorite atsilikti nuo šio sezono kulinarinės mados tendencijų. Kiekvieną sezoną šefai iš viso pasaulio atiduoda duoklę vienam ar kitam maisto produktui, maisto gaminimo technologijai. Atrasti nauji produktų deriniai, naujos maisto ruošimo technologijos, gyvenimo būdo mados, derlius - visa tai diktuoja, ką dėsime į puodą ir kuo nustebinsime draugus ir artimuosius.

Daržovių troškinys
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų prizininkė, virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šį sezoną dominuoja daržovės, galinčios visiškai pakeisti bulves.

„Šį rudens/žiemos sezoną ypač madingos visos šakninės daržovės: nuo morkų ir burokėlių iki pastarnokų, kaliaropių, saldžių bulvių ir petražolių šaknų. Lietuviams tai ypač palanku, nes ne taip seniai nuėmėme gausų daržovių derlių“, - teigia L. Makovska.

Sveikiau pagamintas ir sveikesnis maistas

Jau kurį laiką kulinarines madas diktuoja išpopuliarėjęs sveikas gyvenimo būdas. Šis šaltasis sezonas - ne išimtis. Kulinarai ne tik kviečia lėkštės turinį papildyti kuo daugiau ir įvairesnių daržovių, bet ir rinktis sveikesnį jų gaminimo būdą. Pasak virtuvės šefės, šiuo metu vienas populiariausių daržovių paruošimo būdų - kepimas orkaitėje.

„Tai kur kas sveikesnis ir vertingesnis maisto paruošimo būdas. Daržovės išlaiko visas naudingąsias medžiagas, neprisigeria riebalų. Orkaitėje keptos daržovės skanios ir šiltos, ir šaltos“, - sako šefė.

Orkaitėje keptas įvairias šaknines daržoves galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, iš jų pagaminti padažą arba salotas. Iš šakninių daržovių galima paruošti ir pagrindinį patiekalą, kuris bus sveikas ir maistingas.

Majonezą keičia riešutinis padažas

Be daržovių, kulinarinėse improvizcijose šį sezoną rekomenduojama naudoti kuo daugiau įvairių riešutų ir džiovintų vaisių. Jie puikiai dera salotose, jais galima paskaninti sriubas, karštuosius ar šaltuosius patiekalus, pagrindinį patiekalą ar desertą.

„Iš riešutų galima paruošti tiek salotoms, tiek desertams tinkantį gardų padažą. Jis puikiai gali pakeisti riebų ir maistinės vertės neturintį majonezą. Tereikia riešutus pamirkyti, kad suminkštėtų, sutrinti, pagardinti druska, prieskoninėmis žolelėmis (jeigu padažas ruošiamas salotoms) arba džiovintais vaisiais (jeigu padažas ruošiamas saldiems patiekalams)“, - pataria virtuvės šefė.

L. Makovska teigia, kad pasaulio šefų dėmesys riešutams ir džiovintiems vaisiams atgaivina anksčiau populiarius, o dabar kiek primirštus patiekalus. Visiems gerai žinomas jautienos ir džiovintų slyvų derinys, pagardintas sezamo sėklomis ir riešutais, vėl gali pradžiuginti šeimą ir draugus.

Kiekvienas gali gaminti madingai

Pasak šefės, norint sukurti skanų ir pasaulines kulinarines tendencijas atitinkantį patiekalą, visai nebūtina ieškoti įmantrių receptų, retų ir egzotiškų produktų. Šis sezonas palankus kiekvienam virtuvėje karts nuo karto besisukiojančiam šefui-mėgėjui. Daržovių ir riešutų galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje ar turgelyje, o kaip juos panaudoti - tai kiekvieno fantazija. Riešutais pagardintos mėgstamos salotos ir orkaitėje keptos margaspalvės daržovės vietoj bulvių - ir ant stalo padėsite naujai atgimusį šeimos mėgstamą patiekalą. Sveika, sotu, maistinga ir madinga.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Tobulėjantys krūties vėžio diagnostikos bei gydymo metodai – užkarda klastingai ligai
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kaip ir visose šalies ar Europos gydymo įstaigose, kuriose gydomi krūties vėžiu serga...
Kiek fluorido iš tikrųjų turėtų būti dantų pastoje?
Ieškantiems dantų pastos nuolat kyla klausimas, kiek fluorido turėtų joje būti, kad ši nekenktų sveikatai, tačiau ir gal...
Kraujo vėžio gydymo galimybės vyresnio amžiaus pacientams
74 metų Veronika – viena vyriausių Kauno klinikų pacienčių, įveikusių klastingą onkologinę ligą – ūminę miel...
Nusilpę dubens dugno raumenys – ne tik moterų problema
Visuomenės sveikatos specialistai nuolat ragina būti fiziškai aktyviems bei reguliariai sportuoti. Tačiau garsiai kalbėt...
Kada metus rūkyti dar galima susigrąžinti sveikatą: kūnas atsigauna po pirmų savaičių
Nors rūkymo pasekmėmis dažnai tampa vėžys, bronchitas, kitos lėtinės ligos ir net mirtis, nuo šios priklausomybės kasdie...
DIENOS KLAUSIMAS
Ar naudojate odos apsaugą nuo saulės?
Taip, naudoju kremą su SPF 50
Taip, naudoju įvairius kremus
Ne, nes noriu kuo daugiau įdegti
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų