Penktadienis, 2025.06.20
Reklama

Mitybos mados: lėkštėje - daugiau spalvų ir riešutų

vlmedicina.lt | 2015-10-29 10:48:39

Šakninės daržovės, riešutai ir džiovinti vaisiai - jie turėtų dominuoti jūsų lėkštėje, jeigu nenorite atsilikti nuo šio sezono kulinarinės mados tendencijų. Kiekvieną sezoną šefai iš viso pasaulio atiduoda duoklę vienam ar kitam maisto produktui, maisto gaminimo technologijai. Atrasti nauji produktų deriniai, naujos maisto ruošimo technologijos, gyvenimo būdo mados, derlius - visa tai diktuoja, ką dėsime į puodą ir kuo nustebinsime draugus ir artimuosius.

Daržovių troškinys
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų prizininkė, virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šį sezoną dominuoja daržovės, galinčios visiškai pakeisti bulves.

„Šį rudens/žiemos sezoną ypač madingos visos šakninės daržovės: nuo morkų ir burokėlių iki pastarnokų, kaliaropių, saldžių bulvių ir petražolių šaknų. Lietuviams tai ypač palanku, nes ne taip seniai nuėmėme gausų daržovių derlių“, - teigia L. Makovska.

Sveikiau pagamintas ir sveikesnis maistas

Jau kurį laiką kulinarines madas diktuoja išpopuliarėjęs sveikas gyvenimo būdas. Šis šaltasis sezonas - ne išimtis. Kulinarai ne tik kviečia lėkštės turinį papildyti kuo daugiau ir įvairesnių daržovių, bet ir rinktis sveikesnį jų gaminimo būdą. Pasak virtuvės šefės, šiuo metu vienas populiariausių daržovių paruošimo būdų - kepimas orkaitėje.

„Tai kur kas sveikesnis ir vertingesnis maisto paruošimo būdas. Daržovės išlaiko visas naudingąsias medžiagas, neprisigeria riebalų. Orkaitėje keptos daržovės skanios ir šiltos, ir šaltos“, - sako šefė.

Orkaitėje keptas įvairias šaknines daržoves galima naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, iš jų pagaminti padažą arba salotas. Iš šakninių daržovių galima paruošti ir pagrindinį patiekalą, kuris bus sveikas ir maistingas.

Majonezą keičia riešutinis padažas

Be daržovių, kulinarinėse improvizcijose šį sezoną rekomenduojama naudoti kuo daugiau įvairių riešutų ir džiovintų vaisių. Jie puikiai dera salotose, jais galima paskaninti sriubas, karštuosius ar šaltuosius patiekalus, pagrindinį patiekalą ar desertą.

„Iš riešutų galima paruošti tiek salotoms, tiek desertams tinkantį gardų padažą. Jis puikiai gali pakeisti riebų ir maistinės vertės neturintį majonezą. Tereikia riešutus pamirkyti, kad suminkštėtų, sutrinti, pagardinti druska, prieskoninėmis žolelėmis (jeigu padažas ruošiamas salotoms) arba džiovintais vaisiais (jeigu padažas ruošiamas saldiems patiekalams)“, - pataria virtuvės šefė.

L. Makovska teigia, kad pasaulio šefų dėmesys riešutams ir džiovintiems vaisiams atgaivina anksčiau populiarius, o dabar kiek primirštus patiekalus. Visiems gerai žinomas jautienos ir džiovintų slyvų derinys, pagardintas sezamo sėklomis ir riešutais, vėl gali pradžiuginti šeimą ir draugus.

Kiekvienas gali gaminti madingai

Pasak šefės, norint sukurti skanų ir pasaulines kulinarines tendencijas atitinkantį patiekalą, visai nebūtina ieškoti įmantrių receptų, retų ir egzotiškų produktų. Šis sezonas palankus kiekvienam virtuvėje karts nuo karto besisukiojančiam šefui-mėgėjui. Daržovių ir riešutų galima įsigyti bet kurioje parduotuvėje ar turgelyje, o kaip juos panaudoti - tai kiekvieno fantazija. Riešutais pagardintos mėgstamos salotos ir orkaitėje keptos margaspalvės daržovės vietoj bulvių - ir ant stalo padėsite naujai atgimusį šeimos mėgstamą patiekalą. Sveika, sotu, maistinga ir madinga.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Liga, keičianti gyvenimą: apie šoninę amiotrofinę sklerozę ir visapusišką pagalbą pacientui
Šoninė amiotrofinė sklerozė (ŠAS) – reta, tačiau viena sunkiausių neurodegeneracinių ligų, kuri paveikia motoriniu...
Jonines švęskite saugiai: ką alkoholis daro kūnui ir protui?
Statistika rodo, jog vasarą alkoholinių gėrimų vartojimas ženkliai ūgteli, o didysis pikas stebimas paskutinėmis birželi...
Laimo liga: nediagnozavus laiku, pasekmių gali likti visam gyvenimui
Kasmet Lietuvoje fiksuojamas vis didesnis Laimo ligos atvejų skaičius – nuo beveik 3 tūkstančių susirgimų 2023-iai...
Siūloma suteikti daugiau teisių slaugytojų padėjėjams
Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtiems įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama gerinti slau...
Kai nosis ima kraujuoti: neignoruokite signalo, kuris gali išgelbėti gyvybę
Daugeliui kraujas iš nosies – tik nepatogus, bet laikinas reiškinys. Dažnai pasitaikantis žiemą, kai oras sausas,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų