Pirmadienis, 2023.09.25
Reklama

Salierai – ne visų mėgstama, tačiau itin maistinga daržovė: kaip juos ilgiau išlaikyti šviežius

Šaltinis: vlmedicina | 2022-01-08 00:21:57

Nors vieni salierais gardina salotas, troškinius, sriubas ar valgo juos žalius, kiti ryškaus šios daržovės skonio tiesiog nemėgsta. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, salierai itin tinkami pošventiniam laikotarpiui, kai norisi lengvesnio maisto – juose gausu vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų, vitaminų bei žmogaus organizmui reikalingų mineralų, o jų panaudojimas kulinarijoje itin universalus: galima valgyti tiek saliero stiebą, tiek jo lapelius bei šakniagumbį.

Salierų stiebai
Salierų stiebai / Pixabay.com

Anot gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors kai kurie nemėgsta salierų skonio, ši daržovė privalo rasti vietą kasdienės mitybos racione. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierai priskiriami sveikiausių daržovių kategorijai.

„Salierai turi būti įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Visų pirma, tai – vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, eterinių aliejų. Šioje daržovėje taip pat yra vitaminų A ir C, įvairių mineralų – magnio, kalio, kalcio ir natrio“, – vardija gydytoja dietologė ir priduria, kad salieruose esantis natris gali suteikti išraiškingo sūrumo namuose gaminamiems patiekalams.

Valgyti galima tiek salierų stiebus, tiek jų šakniagumbį ar lapelius, kurie gali tapti itin kvapniu prieskoniu: „Nors maistine verte jie skiriasi nežymiai, bet visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir geriausiai pajausti gaivų bei turtingą saliero skonį. Su šia daržove reikėtų drąsiai eksperimentuoti, o jos gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio iki šviežio ir traškaus jo stiebo.“

Vis dėlto, E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad su saliero skoniu dažnai sunkiau susidraugauja vaikai, todėl jų tėvai turėtų rasti patogią ir vaikams priimtiną šios daržovės valgymo formą. „Vaikus su salierų skoniu reikėtų supažindinti ir pratinti nuo pat mažens. Šios daržovės stiebą galima supjaustyti lazdelėmis, kad kaip traškus užkandis jis visuomet būtų lengvai pasiekiamas po ranka. Kitas variantas – salierų stiebus įmaišyti į salotas, sriubas ar troškinius ir taip prie jų skonio pamažu pratinti mažuosius“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad sezono metu prekybos centrų lentynose puikuojasi Lietuvos ūkininkų užauginti salierai. Žiemos metu jų stiebai atkeliauja iš Ispanijos, o šaknys – iš Olandijos. 

„Norėdami kuo ilgiau išlaikyti salierų stiebus šviežius, parsinešę namo juos kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, kad nesuglebtų. Apvyniokite salierų stiebus sausu rankšluosčiu ir įdėkite į plastikinį maišelį arba sandariai suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve. Salierai taip gali išsilaikyti švieži ir tinkami vartoti iki dviejų savaičių. Norint, kad salierai būtų dar traškesni ir sultingesni galima juos pamerkti į vandenį. Tokie jie bus dar gardesni, tiek ruošiant kokteilius, tiek salotas ar užkandžiaujant žaliais salierų stiebais su varškės bei avinžirnių užtepėle“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Ji priduria, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežias salierų šaknis, jas taip pat būtų geriausia laikyti šaldytuve: „Salierų šaknys šaldytuve turėtų būti laikomos sandariame (geriausia plastikiniame) maišelyje. Be to, svarbu neplauti saliero šaknies, kol jos nebus paruoštos gaminti ar valgyti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas bent savaitę. Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams ir sriuboms“.

Salierų šaknų karis su kardamono ryžiais

500 ml kokosų pieno

1 svogūno

2 skiltelių česnako

25 g šviežio imbiero

1 didelės saliero šaknies

2 pomidorų

3 šaukštų aliejaus kepimui

1 šaukštelio kario miltelių

1 šaukštelio geltonos kario pastos

1 raudonosios paprikos

150 g basmati ryžių

Žiupsnelio kardamono

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės esančioje instrukcijoje. Virimo metu įberkite kardamono.

Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite ir labai smulkiai susmulkinkite. Saliero šaknį nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite.

Pomidorus smulkiai supjaustykite.

Įkaitinkite gilią keptuvę su 2 šaukštais aliejaus, sudėkite kario pastą, suberkite smulkintus svogūnus, česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite ir pakepkite apie 3 minutes. Sudėkite supjaustytus pomidorus, susmulkintą saliero šaknį, papriką, patroškinkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną, įberkite kario miltelių, druskos ir pipirų. Patroškinkite apie 20 minučių.

Salierų šaknų karį patiekite su kardamono ryžiais.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Liga, kuri kamuoja kas ketvirtą pasaulio moterį: stebėkite kūno pokyčius
Venų ligos – vienos plačiausiai paplitusių ligų pasaulyje. Kas ketvirta pasaulio moteris ir kas šeštas vyras turi...
Rožinio kaspino mėnuo: kada paskutinį kartą tikrinotės savo krūtis?
Artėjantis spalio mėnuo yra skirtas palaikyti moteris, kovojančias su krūties vėžiu, siekiant išreikšti solidarumą šios...
Užsienyje savo lėšomis apmokėta būtinoji pagalba gali būti kompensuota
Europos sveikatos draudimo kortelė, viešint kitoje Europos Sąjungos šalyje, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šve...
Ko reikia gerai odos, kaulų bei sąnarių būklei palaikyti?
Nuo kolageno tiesiogiai priklauso nepriekaištinga žmogaus plaukų, nagų, odos, dantų, kaulų ir sąnarių būklė. Jo dėka vis...
Informacija mokinių tėvams: kaip patvirtinti apsilankymą pas gydytoją
Prasidėjus naujiems mokslo metams, gydymo įstaigos pastebi, kad mokinių tėvai vėl kreipiasi į gydytojus dėl pažymų prale...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų