Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Pavojus stiklinėje: kokį nuodą gauname su cukrumi?

grynas.lt | 2014-12-01 15:17:14

Cukrus – maisto produktas, kurį vieni keikia, o kiti be jo neįsivaizduoja savo gyvenimo. Galima ilgai ginčytis ar apskritai reikėtų jo atsisakyti, ar nedideli cukraus kiekiai kaip tik yra būtini žmogaus organizmui. Tačiau šiame straipsnyje tikrai nebandysime išspręsti šio ginčo, o pakalbėsime apie tai, kaip vis tik gaminamas cukrus. Gal tai kai kam taps paskata jį vartojant jausti saiką.

Cukrus
Algirdo Kubaičio nuotr.

Kada cukrus laikomas neabejotinai sugadintu?

Nepamirškime - cukrus yra maisto pramonės produktas ir jo kokybė priklauso nuo visos grandinės gamybos operacijų. Jei gamintojas nesilaiko technologinių reikalavimų arba sąmoningai juos pažeidžia, tuomet galutinis produktas gali būti ne tik nekokybiškas, bet ir pavojingas.

Anokia paslaptis, kad ne visi gamintojai sunaikina arba perdirba brokuotą produkciją. Dalis jos atsiduria prekyboje. Ypač dažnai taip elgiasi Lenkijos gamintojai, kurių dažnas turi savo „pilkąsias“ prekių realizavimo schemas.

Cukrų iš cukrinių nendrių žmonija gamina jau 2,5 tūkst. metų, iš cukrinių runkelių – kelis šimtus metų. Ir ši technologija šimtmečiams bėgant labai stipriai nepakito. Pirmiausia šakniavaisiai (kalbame apie mums įprastą iš cukrinių runkelių gaminamą cukrų) yra nuplaunami. Kad efektyviau būtų pašalintas purvas ir nukenksminti mikroorganizmai, naudojamos įvairios priemonės.

Viena iš jų yra kalkinis vanduo. Jau šioje gamybos stadijoje cukrus gali būti „praturtintas“ pašalinėmis medžiagomis. Tiesa, net ir pažeidus gamybos technologiją šiame etape galutinį produktą sugadinti sunku.

Kur kas blogiau, jei kalkės lieka po vadinamųjų difuzinių sulčių apdorojimo, kuomet jos betarpiškai sąveikauja maišomos kartu su kalkių skiediniu (kalkių pienu). Iš esmės, jei taip atsitiko, galutinis produktas neabejotinai bus sugadintas ir neturėtų pasiekti pirkėjų. Tačiau spėju, kad dažnam yra tekę stebėti, kaip įmetus šaukšteli cukraus į arbatą atsiranda keistos putos. Ir tai yra greičiausiai ne kas kita, o kalkių likučiai.

Kas bendro tarp cukraus ir ploviklių?

Šiuolaikiniai gamybos būdai nuo seniau naudotų skiriasi tuo, kad dabar naudojami ir kai kurie sudėtingesni chemijos produktai. Nustebsite, tačiau cukraus ir valiklių gamyba turi tam tikrų panašumų. Kad valikliai plautų efektyviau, naudojamos paviršiaus aktyvios medžiagos (PAM) ir dalis tų pačių medžiagų specialių priedų pavidalu naudojamos cukraus pramonėje. Ir ne įrengimams plauti, o cukraus išeigai padidinti.

Smulkintų cukrinių runkelių plovimo PAM medžiagomis metu tiesiog nuplaunama daugiau cukringų sulčių. Taip pat paviršiaus aktyvios medžiagos naudojamos teršalams cukringame sirupe surišti ir nusodinti. Beje, šios medžiagos buvo pradėtos naudoti cukraus pramonėje atsitiktinai pastebėjus, kad skalbimo milteliai, patekę į cukringos žaliavos masę, padidina cukraus išeigą.

Teoriškai PAM likučių cukruje neturėtų būti, tačiau tam tikra rizika visuomet egzistuoja. Be to, pramonei naudojant PAM dideliais kiekiais kenčia ir aplinka, į kurią pavojingos medžiagos patenka.

Pats įžūliausias cukraus „pagerinimo“ būdas yra papildomų dirbtinių saldiklių naudojimas, kurie yra iki kelių šimtų kartų saldesni už cukrų. Tiesa, Lietuvoje dar netekę matyti taip „pagerinto“ cukraus, tačiau įtarimai, kad taip buvo daroma su įvežtiniais cukraus produktais (aromatizuota cukraus pudra, vanilinis cukrus ir pan.) tikrai kilo ne kartą.

Tiesa, kur kas didesnė tikimybė susidurti su dažytu rudai baltuoju cukrumi, kuris imituoja rudąjį cukrų.

Vitalijus Balkus


Logo

 

 

 

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų