Žiemą daugelis per daug valgo, per mažai juda, kvėpuoja sausu patalpų oru, tad savijauta suprastėjo. Pasak senovės romėnų, sveika siela gyvena sveikame kūne, todėl turime juo rūpintis. „Jeigu žmogus jaučiasi sveikas, tačiau jo odą labiau nei įprasta beria, atsiranda bendras silpnumas, kankina galvos skausmai, o rytais pykina, negalima tai numoti ranka. Tai gali būti ženklas, kad organizme susikaupė per daug kenksmingų medžiagų ir jas reikia pašalinti“, – teigė gydymo ir diagnostikos centro „Natura Munda“ vadovė Daiva Aušra Earle.
Pavasaris kviečia atsinaujinti
Geriausia sekti gamtos ritmą ir organizmą valyti jos atsinaujinimo metu pavasarį, išplaukus pirmiems ledams. Tam tinka ir ruduo, kaip pradeda kristi lapai.
„Organizmo valymas nėra tik mitybos režimo suderinimas, kaip daugelis mano. Ne mažiau svarbu pasirūpinti oru, kuriuo kvėpuojame, ir kokybišku geriamuoju vandeniu“, – pabrėžė Kauno medicinos universiteto farmacijos studijas baigusi D.A.Earle.
Be oro žmogus gali ištverti vos kelias minutes, jeigu treniruojasi – 5–10 min. „Trūkstant deguonies, smegenys žūsta. Tai rodo, kad norėdami mažiau užteršti organizmą, turime daugiau laiko praleisti gryname ore“, – aiškino medikė. Ji patarė laisvą minutę ištrūkti į mišką, geriausia – kadagyną ar pušyną, ir kuo giliau pakvėpuoti švariu oru. „Jeigu yra galimybė, nuvykite ir į kalnus, pavyzdžiui, Alpes. Pasijusite ne tik sveikesni, bet ir guvesni, praskaidrinsite savo mintis“, – ragino pašnekovė.
Geriausia – šviežios sultys
Be vandens žmogus gali išgyventi 2–3 paras. Filtruodamasis per inkstus ir kepenis, vanduo iš organizmo išneša ir susikaupusius toksinus. „Negalima pamiršti, kad nekokybiškas geriamasis vanduo gali būti įvairių užkrečiamųjų žarnyno ligų priežastimi“, – švaraus vandens svarbą pabrėžė D.A.Earle.
Gerti derėtų negazuotą vandenį. „Bėgant metams žmogaus organizmas rūgštėja, todėl geriau rinktis neutralų arba šiek tiek šarminį vandenį. Jo galite įsigyti parduotuvėje. Aišku, geriausia būtų prie namų turėti nuosavą artezinį gręžinį – jo vandens, kitaip nei iš vandentiekio, kuriame būna chloro ir kitų iš senų vamzdynų patenkančių priemaišų, nebūtina filtruoti, jeigu jame nėra geležies ar kalcio karbonato pertekliaus“, – aiškino medikė.
Kitas variantas – šviežios sultys. „Ankstyvą pavasarį, kol dar patys negalite ekologiškai užsiauginti ar iš ūkininkų nusipirkti kokybiškų vaisių ir daržovių, organizmą išvalyti galite gerdami specialius homeopatinius lašiukus ar arbatas iš kiaulpienių šaknų, beržų lapų. Tinka ir švariose vietose augančių klevų bei beržų sula“, – patarė pašnekovė. Šios priemonės padeda išvalyti visą virškinimo sistemą, inkstus ir kraujotaką.
Organizmo valymosi ypatumai
Norint išvalyti organizmą, papildomai, anot D.A.Earle, galima išbandyti ir
elektromechaninį vakuuminį limfodrenažinį masažą. Šios procedūros metu pašalinami organizme susikaupę toksinai, medžiagų apykaitos produktai, pagerėja audinių aprūpinimas deguonimi. „Prieš pradedant organizmo valymą, labai svarbu išsitirti, ar kepenys ir inkstai sveiki. Jeigu šie organai pažeisti, pirmiausia juos reikia sustiprinti, ir tik tuomet pradėti detoksikaciją. Priešingu atveju jų būklė, aktyviai valantis šlakams, gali pablogėti“, – perspėjo medikė. Ši taisyklė galioja ir sumaniusiems išvalyti organizmą badavimu. „Nepersistenkite – badauti ilgiau nei tris dienas nepatartina. Per dieną turite išgerti bent pusantro litro vandens – jį galite paskaninti puse šaukštelio citrinos sulčių“,– - patarė D.A.Earle.
Prieš valymo procedūras būtina pasirūpinti ir savo žarnynu. „Jeigu viduriai užkietėję, sureguliuoti tuštinimąsi galite valgydami salotas, paruoštas pagal paprastą receptą. Smulkiai sutarkuokite morkas, įpjaustykite džiovintų slyvų, įdėkite arbatinį šaukštelį ar du linų sėmenų, užpilkite alyvuogių ar sėmenų aliejumi ir valgykite“, – siūlė pašnekovė.
Sveikos mitybos šalininkė ragino riboti gyvulinės kilmės riebalų vartojimą ir vengti konservuoto, daug cheminių konservantų ir stabilizatorių turinčio maisto. „Nepiktnaudžiaukite miltiniais patiekalais, kurie taip pat užteršia organizmą, – picomis, blynais, makaronais. Vietoj gyvulinės kilmės riebalų rinkitės aliejus – sėmenų, alyvuogių, moliūgų sėklų, kviečių gemalų. Ypač vertingi šalto spaudimo aliejai“, – pabrėžė D.A.Earle. Ji patarė neužkandžiauti vėlai vakare ir nepersivalgyti – geriau pakilti nuo stalo, kai dar šiek tiek jaučiamas alkis.
Organizmui pradėjus valytis, patamsėja šlapimas, paaštrėja jo kvapas, gali laikinai labiau išberti odą. Nemalonių pokyčių nereikėtų baimintis – jie išnyks, iš organizmo pasišalinus visiems šlakams ir toksinams.
Kaip maitintis
Pataria Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė
Dažniausiai dėl organizmo užterštumo kaltinami kraujyje bei audiniuose besikaupiantys šlakai ir toksinai. Norint, kad šios medžiagos iš organizmo pasišalintų, būtina daugiau dėmesio skirti mitybai. Įtraukite į savo racioną daugiau skaidulinių medžiagų turinčių produktų – vaisių, daržovių, grūdinių kultūrų. Skaidulos padeda sureguliuoti žarnyno veiklą, pašalinti iš organizmo cholesterolį, nitratus ir pesticidus, saugo nuo vidurių užkietėjimo, gerina storosios žarnos mikroflorą, sugeria tulžies rūgštis ir toksinus. Skaidulų gausu kviečių, linų sėlenose, taip pat brokoliuose, briuseliniuose ir žiediniuose kopūstuose, žaliose morkose, virtuose špinatuose, ankštinėse daržovėse, obuoliuose, avietėse, mandarinuose, persikuose, juodoje duonoje su neskaldytais grūdais, įvairiose košėse – grikių, avižų ir ryžių. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per parą su maistu gauti bent 25–30 g skaidulinių medžiagų. Nepamirškite daugiau judėti, būti gryname ore, gerti pakankamai skysčių. Per dieną turėtumėte išgerti bent 1,5–2 litrus (apie 8–10 stiklinių) paprasto vandens – sultys ar saldinta stipri arbata netinka.
Dar keletas patarimų, kaip valyti organizmą:
Kasdien
sukramtykite po kelis žalius rūgštynių lapelius arba ruoškite iš jų arbatą: kelis lapelius užpilkite verdančiu vandeniu, palikite 5 min. ir nukoškite (per dieną turite išgerti stiklinę šios arbatos). Rūgštynės valo kraują, gerina kepenų veiklą, padeda atsikratyti per žiemą susikaupusių šlakų.
Šlakus puikiai išvalo ir šviežios daržovių sultys. Per dieną rekomenduojama išgerti jų apie litrą (sultis kasdien gerkite ne trumpiau nei savaitę). Rinkitės ką tik išspaustas burokėlių, morkų, pomidorų, agurkų, kopūstų ar salierų sultis.
Pats paprasčiausias būdas išvalyti žarnyną – kasdien išgerti stiklinę rūgpienio arba kefyro.
Daiva Šalc