Nuo šių metų birželio 1 dienos įsigalioja naujas Europos Komisijos teisės aktas, nustatantis vienodas maisto priedų naudojimo taisykles, didžiausias leistinas maisto priedų koncentracijas maisto produktų grupėse, apibrėžiantis vieningas ženklinimo taisykles ir kt. Naujasis reglamentas priimtas dar 2011 m. gruodžio 1 d., tačiau prieš jam įsigaliojant, buvo nustatytas pereinamasis laikotarpis verslui prisitaikyti.
Europos Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1129/2011 iš dalies keičiamas anksčiau galiojęs Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 II priedas dėl maisto priedų sąrašo. Svarbiausia naujojo teisės akto nauda, kurią pajus tiek verslas, tiek vartotojai ir kontrolę vykdančios institucijos – Europos Sąjungoje bus taikomi vienodi reikalavimai visiems maisto produktams, kuriuose naudojami maisto priedai. Iki reglamento taikymo dienos kiekvienoje šalyje galiojo nacionaliniai teisės aktai, kuriuose galėjo būti pateikiamos šiek tiek skirtingai interpretuotos ES direktyvų nuostatos. Dėl to kildavo neaiškumų, kaip vienas ar kitas maisto priedas turėtų būti naudojamas kiekvienoje ES valstybėje, naujasis reglamentas šių neaiškumų padės išvengti.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausios specialistės Vaidos Svetulevičiūtės teigimu, naujasis dokumentas yra labai išsamus, apimantis visas maisto produktų kategorijas ir smulkesnes jų grupes. Todėl, susiradus dominantį produktą, svarbu peržiūrėti visą su juo susijusią informaciją, pateikiamą reglamente, atkreipti dėmesį į apribojimus ir išimtis.
„Norint surasti teisingą informaciją, reikia nuo pradžių įdėmiai perskaityti šį teisės aktą, nepakanka atsiversti dominančią produktų grupę ir peržiūrėti leidžiamus naudoti maisto priedus bei nustatytus didžiausius jų kiekius. Jei pavyzdžiui, džiovintuose vaisiuose ir daržovėse leidžiamas naudoti dažiklis E 101 (riboflavinas), svarbu pastebėti, kad jis leidžiamas tik raudonųjų vaisių žaliavoje, neapdorotoje termiškai ir skirtoje neilgam saugojimui, o ne visuose džiovintuose produktuose“,– sakė specialistė
Naujajame dokumente nebeliko kai kurių maisto priedų, kuriuos galima rasti šiuo metu galiojančiuose sąrašuose. Pavyzdžiui, gamyboje nebenaudojamas rudas dirbtinis dažiklis (E 154) ir nebegaminamas raudonas dirbtinis dažiklis (E 160 f). Maisto priedams – metakrilato kopolimerui (glazūros medžiaga E 1205) ir steviolio glikozidui (saldiklis E 960) suteikti E numeriai ir jie įtraukti į leidžiamų naudoti maisto priedų sąrašą.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba