Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Kiek dažyto maisto valgyti saugu?

vlmedicina.lt | 2014-05-30 12:45:04

Ne paslaptis, kad maisto pramonė vilioja pirkėjo akį maisto produktų išvaizdą pagrąžindama patraukliomis spalvomis. Juk vargu ar susigundytume pilkos spalvos guminukais ar jogurtu. Kai kurios šių spalvų – natūralios kilmės, kiti dažikliai – sintetiniai.

Apie tai, kokių natūralių ir sintetinių maisto dažiklių suvartojame daugiausiai, koks kiekis yra saugus bei kurių dažiklių geriau vengti, kalbamės su dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologe Žana Antonova.

Žana Antonova
Žana Antonova. Asmeninio archyvo nuotr.

Kokie natūralus maisto dažikliai populiariausi? Kokių per gyvenimą suvalgome daugiausiai?

Plačiausiai maisto pramonėje naudojami  natūralūs maisto dažikliai – augaliniai pigmentai karotinoidai (E160). Tai geltonos ir oranžinės spalvos junginiai. Pats populiariausias iš jų yra  biologiškai aktyvus vitamino A provitaminas b-karotinas (pvz., juo dažomas margarinas). Taip pat labai populiarūs yra iš karamelės gaminami skirtingų atslapvių rudi dažikliai, iš ciberžolės išgaunamas gelsvo atspalvio kurkuminas (E100), iš Pietų Amerikoje augančių dažinės turlijos medžių gaminamas rausvo atspalvio anatas (E160b), burokelių raudonasis dažiklis (E162). Antocianinų (E163) atspalviai varijuoja nuo raudono ir violetinio iki mėlyno. Šie natūralūs pigmentai išgaunami iš įvairių vaisių ir daržovių, tokių kaip vynuogės, šeivamedžio uogos, juodieji serbentai, tamsiai raudonos morkos bei raudonieji kopūstai, o iš augalais mintančių vabzdžių išgaunamas karminas (E120) – natūralus ryškiai raudonas pigmentas.

Kokių sintetinių dažiklių suvalgome daugiausiai? Kokie iš jų pavojingi?

Bene labiausiai paplitęs sintetinis dažiklis –citrinos geltonumo tartrazinas (E102). Populiarus ir vyšninės spalvos eritrozinas (E127). Pastarasis gana plačiai naudojamas kai kuriuose saldumynuose, pvz., saldainiuose, ledinukuose, tortų puošimo kremuose ir pan. E129, alura raudonojo dažiklio kiekiai stipriai ribojami konditerijoje ir mėsos gaminiuose. Šių sintetinių dažiklių reikėtų vengti alergiškiems žmonėms – jis gali sustiprinti alergines reakcijas, bronchinės astmos simptomus. Kai kuriose šalyse šie dažikliai apskritai uždrausti.

Kiek natūralių dažiklių valgyti yra saugu? Ar natūralūs dažikliai gali pakenkti sveikatai?

Nepageidaujamą poveikį sveikatai gali sukelti ir natūralūs maisto priedai, ir priedų neturintys maisto produktai, jeigu jų suvartojamas didelis kiekis. Todėl visus produktus reikia vartoti saikingai.

Ar yra sveikatai nepavojingų sintetinių dažiklių?

Jeigu neviršijama leistina paros dozė, kuri nustatoma kiekvienam maisto priedui, maisto priedas laikomas saugiu, sveikatai nepavojingu. Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, maiste esantys priedai turėtų būti laikomi saugiais net jeigu į maistą įdėtas didžiausias leidžiamas jų kiekis ir tokio maisto suvalgoma labai daug.

Kokių spalvotų maisto produktų kurių geriau apskritai vengti?

Rekomenduočiau vengti neįprastai ryškių, gražių spalvų maisto produktų. Dažniausia tai konditerijos gaminiai, konservuotos uogos, skirtos papuošimui,kiti saldumynai.

Kokius spalvotus produktus galime drąsiai rinktis?

Turbūt nenustebinsiu atsakydama, kad tai – daržovės ir vaisiai. Renkantis maisto produktus, reikėtų vengti maisto priedų: rinktis natūralų, mažai perdirbtą maistą. Geriausias maistas – ruoštas namuose.

Kaip vertinate natūralų karamelės dažiklį?

Vienas iš populiariausių dažiklių pasaulyje. Jis gaunamas kaitinant angliavandenius, pvz., fruktozę, dekstrozę ar invertuotą cukrų su maistine rūgštimi – sieros, fosforo arba citrinų. Šis dažiklis naudojamas gaiviuosiuose gėrimuose, norint suteikti jiems rudą spalvą. Karamelinį dažiklį, kaip ir kitus panašius priedus, vartojant saikingai, neigiamos pasekmės sveikatai mažai tikėtinos.

Kaip parduotuvėse atpažinti, ar produktuose natūralus dažiklis, ar sintetinis?

Perkant maisto produktus visada reikėtų atidžiai perskaityti etiketėje esančia informaciją (ne visada natūralios kilmės dažikliai užšifruojami po raide E), į jų tinkamumo vartoti terminą: kuo ilgesnis tinkamumo terminas , tuo daugiau į jį pridėta, greičiausiai, sintetinių konservantų. Maisto produktuose su trumpu galiojimo terminu gali nebūti jokių dažiklių ar kitų priedų arba gali būti natūralių dažiklių – jie pasižymi jautrumu aplinkos fiziniams ir cheminiams veiksniams – Ph terpei, temperatūrai ir kt. Natūralūs dažikliai yra ne tokių ryškių spalvų kaip sintetiniai. Maisto produktų, kurie pagaminti su natūralios kilmės dažikliais su dažikliais, kaina bus didesnė nei tų, kuriuose naudojami sintetiniai dažikliai – pastarųjų savikaina kur kas žemesnė.

Laura Čekuolytė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų