Penktadienis, 2025.05.16
Reklama

Natrio glutamatas – tylus žudikas ar naudingas skonio stipriklis?

technologijos.lt | 2015-02-03 09:58:34

Šis „E“ priedų šeimos atstovas tikriausiai kelia daugiau ginčų, nei visi kiti. Jis plačiai naudojamas visokiausiuose maisto produktuose ir gaminiuose. Ar iš tiesų jis toks baisus kaip piešiamas?

Maistas lėkštėje
Algirdo Kubaičio nuotr.

Prieš keletą metų Takashi Sasano su kolegomis iš Tohoku universiteto Sendai’uje, Japonijoje, išsiaiškino, kad kai kurie vyresni žmonės nustoja jausti umami skonį – penktąjį pagrindinį skonį, be saldaus, rūgštaus, sūraus ir kartaus. Komanda išsiaiškino, kad žmonių umami skonio receptorius – kartu ir bendrą apetitą – galima sužadinti girdant daug natrio glutamato turinčia jūrų dumblių arbata, sustiprinančiai umami pojūtį. Bet žinant visas natrio glutamatą supančias baimes, ar išties verta tai rekomenduoti? Žvilgtelėkime į įrodymus.

Kas yra MNG?(angl. MSG)

Mononatrio glutamatas yra druska, turinti glutamato – aminorūgšties, esančios mūsų kūne, ir dalyvaujančios metabolizme bei neuronų bendravime. MNG pirmą kartą sukūrė japonų chemikas Kikunae Ikeda, kuris pirmasis ir aprašė umami skonį 1908 m. Ikeda identifikavo gliutamatą kaip pagrindinį komponentą, suteikiantį džiovintiems dumbliams umami skonį ir sukūrė MNG druską, kurią lengva dėti į maistą.

Glutamatas ir jo natrio, kalio, magnio, amonio ar kalcio druskos dabar dažnai dedamos į maistą kaip skonio stiprikliai – ir ne tik į kinišką maistą. Europoje šios druskos maisto etiketėse žymimos E skaičiais (nuo E620 iki E625). Bet daug gliutamato turintis maistas, pavyzdžiui, grybai, sūriai ir vaisių gėrimai nežymimi.

Kiek MNG suvalgome?

Dešimtajame dešimtmetyje atliktas tyrimas parodė, kad JK žmonės per dieną suvartoja apie pusę gramo į maistą pridėto MNG. Azijos šalyse, pavyzdžiui, Japonijoje ir Korėjoje žmonės suvartoja daugiau pridėto MNG – 1,2–1,5 g kasdien.

Kodėl MNG reputacija tokia bloga?

MNG buvo vadinamas virtuvės spintelėse tūnančiu tyliuoju žudiku. Mažai daliai žmonių, valgančių daug MNG turintį maistą, pasireiškia tokie simptomai, kaip pykinimas, galvos skausmas ir dilgčiojimas, drauge vadinami „Kinų restorano sindromu“. MNG taip pat buvo kaltinamas nutukimo, aukšto kraujospūdžio ir netgi knarkimo sukėlimu.

Panašu, turėtume vengti MNG turinčio maisto?

Ne: nė vienas iš aukščiau pamintų kaltinimų mokslinio patikrinimo neatlaikė. MNG kenksmingumo įrodymai paprastai būna paremti prastai atliktais tyrimais su daugybe įtaką darančių faktorių.

Kai kurie tyrimai parodė, kad dideli MNG kiekiai smegenyse gali sukelti pažeidimų – pavyzdžiui, manoma, kad jis atsako už kai kuriuos insulto sukeltus audinių pažeidimus. Bet tai nesusiję su MNG gaunamu su maistu. Beveik visas suvalgomas gliutamatas, taip pat ir MNG, sunaudojamas kaip žarnynų ląstelių energijos šaltinis, dar prieš atsirandant galimybei pakliūti į kurią kitą kūno dalį.

Tad mažai prasmės pirkti maistą, reklamuojamą, kaip neturintį MNG?

„Be MNG“ maistas plačiai reklamuojamas, bet jį remiantys teiginiai yra klaidinantys, sako Kanados Kanados vyriausybės sveikatos departamentas, kadangi iki ketvirčio maisto baltymų gliutamato yra natūraliai. O MNG kiekis, pridedamas į greitai paruošiamą maistą – paprastai 0,1 – 0,8 proc. svorio – maždaug atitinka gliutamato dalį, sančią, pavyzdžiui pomidoruose ir parmezano sūryje.

O kodėl jūros dumblių arbata pagerina vyresnių žmonių apetitą?

Sasano komanda mano, kad arbatos umami skonis stimuliuoja seilių gamybą. Tyrėjai išsiaiškino, kad jų savanoriams nuo umami skonio išsiskyrė daugiau seilių, nei nuo rūgštaus, sūraus, saldaus ar kartaus.

Seilės yra svarbios mūsų gebėjimui justi skonį – manoma, kad jos suskaido maistą į chemines medžiagas, kurias gali aptikti mūsų skonio svogūnėliai, bei saugo skonio receptorius nuo pažeidimo. Sasano ir jo kolegos mano, kad paskatindamas seilių gamybą, MNG gali pagerinti maisto skonį, taip stimuliuodamas sveiką apetitą, kuris su amžiumi papratai mažėja.

Šaltinis:

Jessica Hamzelou, New Scientist 

Žurnalo nuoroda: Flavour, DOI: 10.1186/2044-7248-4-10

technologijos.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pirmą kartą Europoje: Kauno klinikose atlikta procedūra padėjo suvaldyti kepenų naviką vaikui
Kauno klinikų pacientui Kajui buvo vos daugiau nei treji metai, kai Kauno klinikose paaiškėjo, kad kepenyse esantis...
Patinimai nėštumo metu: natūrali kūno kalba ar rimtas signalas?
Nėštumas – ypatingas laikas, kai moters kūnas kiekvieną dieną keičiasi, ruošdamasis naujos gyvybės atėjimui. Tačia...
Šiuolaikinis melanomos gydymas nekeičia gyvenimo įpročių
Andriaus (44 m.) ligos istorija prasidėjo nuo smulkmenos – niežulio kakle. Nacionaliname vėžio centre pakartotinai...
Cukrinis diabetas – grėsmė inkstų sveikatai
Cukrinis diabetas yra viena sparčiausiai plintančių lėtinių ligų pasaulyje, kuri paveikia ne tik kraujagyslių sistemą, b...
Prastai miegate? Priežastis gali slypėti jūsų žandikaulyje
Sveikatos mokslai vis dažniau pabrėžia, kad miegas žmogui ne mažiau svarbus nei mityba ar fizinis aktyvumas, tačiau daug...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų