Pavasarį daugelis nusprendžia pradėti gyventi sveikiau, bet kitą kartą, kai mėgausitės patys ar siūlysite vaikams sveiką glotnutį, turėtumėte atsiminti, kad jame gali būti net 13 g cukraus 100 ml gėrimo, t.y. apie 2,5 arbatinio šaukštelio, arba maždaug nuo 2/3 iki pusės cukraus paros normos vaikui, — skelbia medicalnewstoday.com
Naujasis tyrimas, apie kurį rašoma žurnale „BMJ Open“, apibrėžia cukraus kiekį vaisiniuose gėrimuose, natūraliose sultyse ar glotnučiuose (ang. smoothie) kaip „nepriimtinai didelį“.
Jeilio universiteto duomenimis, JAV vienas suaugusysis kasdien suvartoja vidutiniškai 22 arbatinius šaukštelius cukraus, paauglys — maždaug 34 arbatinius šaukštelius (a. š.).
Amerikos širdies asociacija (The American Heart Association) rekomenduoja vaikams suvartoti ne daugiau kaip 3-4 a. š. cukraus, paaugliams — 5 a. š. per dieną.
Jungtinės Karalystės nacionalinės sveikatos tarnybos (the UK's National Health Service (NHS) parengtose gairėse 4-6 m. vaikams per parą rekomenduojama suvartoti daugiausiai 19 g (t.y. 4 a.š.) cukraus, 7-10 m. vaikams — 24 a. š.( t.y. ne daugiau nei 5 a. š.) cukraus.
Paplitus susirūpinimui dėl to, kad saldinti gėrimai lemia svorio augimą ir dantų ėduonies atsiradimą, daugelis žmonių vietoj sodos vandens, šaltos arbatos ar kitų mėgstamų gėrimų ėmė rinktis sveikesnę alternatyvą — vaisių sultis ar glotnučius.
Vis dėlto netgi 100 proc.vaisių sultys nėra tokios nekaltos, kaip gali pasirodyti. Amerikos pediatrų draugija (The American Academy of Pediatrics) nerekomenduoja duoti sulčių mažesniems nei 6 mėn.vaikams, 1-6 m. vaikams rekomenduojama ne daugiau kaip pusė puodelio sulčių, 7-18 m. — 1-2 puodeliai per parą.
Atsižvelgdama į savo pastebėjimus, tyrėjų komanda rekomenduoja dažniau rinktis ne sultis, o visą vaisių, praskiesti sultis vandeniu ir vartoti jas valgymų metu, riboti jų vartojimą iki 150 ml per dieną.
Tyrėjai iš Liverpulio ir Londono universitetų įvertino cukraus kiekį natūraliose sultyse ir glotnučiuose remdamiesi informacija etiketėse. Jie patikrino gryno cukraus kiekį (įskaičiuodami papildomai įdėtą gliukozę, fruktozę, sacharozę, taip pat cukrų, įeinantį į sirupų sudėtį) 203 gėrimuose.
Daugiau nei 40 proc. gėrimų buvo 4 a. š. cukraus.
Cukraus kiekis gėrimuose svyravo nuo 0 iki 16 g 100 ml, vidurkis – 7g 100 ml (t.y. maždaug 1.5 a.š.). Jis buvo reikšmingai didesnis sultyse nei glotnučiuose.
Atsižvelgdama į savo pastebėjimus, tyrėjų komanda rekomenduoja dažniau rinktis ne sultis, o visą vaisių, praskiesti sultis vandeniu ir vartoti jas valgymų metu, riboti jų vartojimą iki 150 ml per dieną.
Atitinkamos institucijos turėtų prisidėti prie to, kad gamintojų būtų reikalaujama nedėti jokių papildomų saldiklių į sultis ir glotnučius.
Vienas iš tyrėjų gydytojas S. Capewell, komentavo: „Patys vaisiai yra labai naudingi mūsų sveikatai, tad mes jokiu būdu nerekomenduojame jų riboti (taip pat kaip ir daržovių)“.
Žinoma, yra gėrimų, kuriuose cukraus kiekis sumažintas, tačiau svarbu ir tai, kad visas vaisius turi daugiau skaidulų nei sultys, jį valgydami užtrunkame ilgiau nei gerdami sultis, jo virškinimas kitoks nei sulčių bei tinkamesnis suteikiamos energijos pasisavinimas.