Raugas
1 stiklinė vandens.
1 stiklinė rupių kvietinių miltų.
Sumaišome ir uždengę pastatome šiltai (apie 30 laipsnių C temperatūroje) dviem paroms.
Kasdien pamaišome.
Pirmas tešlos ruošimo etapas
1,5 kg rupių kvietinių miltų.
2,5 litro šilto vandens.
1- 2 stiklinės raugo.
2 šaukštai medaus arba 2,5 šaukšto rudojo cukraus.
Išmaišome ir pastatome šiltai 3-4 valandoms, kad iškiltų.
0,5 litro tešlos atidedame vėsioje vietoje kitam kartui.
Antras etapas
Į raugą įdedame 1,5 kg rupių kvietinių miltų, saują kmynų ar kumino, kalendros; pusę stiklinės ghi arba sviesto, apie du šaukštus druskos.
Sudedame į pabarstytas saulėgrąžomis kepimo formas 2 cm žemiau krašto. Laikome šiltai apie 4 val.
Kai tešla iškyla, kepame 250 laipsnių temperatūroje 20 min. Sumažiname temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepame 40 min. Dar kartą sumažiname temperatūą iki 180 laipsnių ir kepame apie 30 min. Duonos kepimo trukmė apie 1,5 val.
Atvėsiname.
Skanaus
Zita Užkuraitienė