Penktadienis, 2023.09.29
Reklama

Kas naudingiau: balta forminė duona ar batonas?

www.lrt.lt | 2015-02-02 14:37:08

Visi kvietinių miltų kepiniai yra vienodai vertingi, jeigu gaminami iš aukščiausios rūšies miltų, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Batonas
Algirdo Kubaičio nuotr.

LRT Radijo klausytojas Rimas iš Šiaulių domisi, kas sveikiau: balta forminė duona ar batonas. „Juk abu gaminiai kepami iš kvietinių miltų“, – pastebi klausytojas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė sako, kad yra dvi pagrindinės populiariausios duonos rūšys, tai – tamsi ruginė duona ir kvietinė duona, dar vadinama balta duona.

„Tamsesnė duona, t. y. ruginė, gaminama su raugu, naudojant pieno rūgšties bakterijas ir yra vertinama labiau negu kvietinė duona“, – tikina pašnekovė. Jos žodžiais, ruginėje duonelėje yra daugiau angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų.

„Duona, pagaminta iš aukščiausios rūšies miltų (batonai, kiti gaminiai), turi daug mažiau ląstelienos, tačiau dėl lengvo pasisavinimo yra geras dietinis produktas“, – mano V. Jarošienė.

Specialistės teigimu, nėra skirtumo, ar tai batonas, ar kitos formos duona, jei ji pagaminta iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų. „Į forminę duoną gali būti pridėta kitų ingredientų, t. y. saulėgrąžų sėklų, sezamų, kurie praturtina kvietinių miltų sudėtį. Tokia duonelė yra vertingesnė, nes joje atsiranda daugiau ląstelienos“, – pastebi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Duona, miltai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
"Biofitus" patarimai, kurie padės sustiprinti imunitetą
Imunitetas padeda mūsų organizmui kovoti su įvairiomis ligomis ir jų išvengti. Tai natūrali organizmo apsauga, tačiau me...
Kviečia pažinti savo širdį: „Laikydamiesi kelių taisyklių, ilgiau mėgausimės gera sveikata“
Rugsėjo 29 d. minima Pasaulinė širdies diena. Šia proga Vilniaus universiteto profesorius, Širdies ir kraujagyslių klini...
Naujasis lazeris gali suskaldyti ir kiečiausią inkstų akmenį
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje jau kelias savaites inkstų akmenų skaldymui pasitelkiamas naujas Tulio lazeris....
Odos priežiūros procedūros, kad jūsų oda spindėtų
Ne veltui odai, ypač veido, teikiame labai daug dėmesio, dažnai išbandome naujas priemones, siekdami dar geresnio efekto...
Pogimdyminė depresija: nuovargis, liūdesys ir baimė vietoj laukto džiaugsmo
Į pasaulį atėjo naujas žmogus. Pavargusi, bet laiminga, besišypsanti mama, džiaugsmu švytintis tėtis, būrys močiučių ir...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų