Ketvirtadienis, 2024.12.12
Reklama

Kas naudingiau: balta forminė duona ar batonas?

www.lrt.lt | 2015-02-02 14:37:08

Visi kvietinių miltų kepiniai yra vienodai vertingi, jeigu gaminami iš aukščiausios rūšies miltų, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Batonas
Algirdo Kubaičio nuotr.

LRT Radijo klausytojas Rimas iš Šiaulių domisi, kas sveikiau: balta forminė duona ar batonas. „Juk abu gaminiai kepami iš kvietinių miltų“, – pastebi klausytojas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė sako, kad yra dvi pagrindinės populiariausios duonos rūšys, tai – tamsi ruginė duona ir kvietinė duona, dar vadinama balta duona.

„Tamsesnė duona, t. y. ruginė, gaminama su raugu, naudojant pieno rūgšties bakterijas ir yra vertinama labiau negu kvietinė duona“, – tikina pašnekovė. Jos žodžiais, ruginėje duonelėje yra daugiau angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų.

„Duona, pagaminta iš aukščiausios rūšies miltų (batonai, kiti gaminiai), turi daug mažiau ląstelienos, tačiau dėl lengvo pasisavinimo yra geras dietinis produktas“, – mano V. Jarošienė.

Specialistės teigimu, nėra skirtumo, ar tai batonas, ar kitos formos duona, jei ji pagaminta iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų. „Į forminę duoną gali būti pridėta kitų ingredientų, t. y. saulėgrąžų sėklų, sezamų, kurie praturtina kvietinių miltų sudėtį. Tokia duonelė yra vertingesnė, nes joje atsiranda daugiau ląstelienos“, – pastebi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Duona, miltai
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sveikatos apsaugos ministrės pareigas pradėjo eiti doc. dr. Marija Jakubauskienė
Davusi priesaiką Seime, sveikatos apsaugos ministrės pareigas ketvirtadienį pradėjo eiti Vilniaus universiteto (VU) Medi...
Šlapimo nelaikymas: nuo jo kenčia kas trečias vyresnio amžiaus gyventojas
Problema, pasireiškianti kas trečiam vyresnio amžiaus žmogui ir galinti pabloginti gyvenimo kokybę bei žmogaus psicholog...
Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas: „Lūžio taškų dar bus ne vienas“
Jau daugiau nei metai, kai Klaipėdos universiteto ligoninei, sukurtai sujungus tris Vakarų Lietuvos medicinos įstaigas,...
Valgymo sutrikimas ne tik alina kūną, bet gali vesti ir į savižudybę
Lietuvos vaikų psichikos sveikata kelia nerimą – vis daugėja valgymo sutrikimais sergančių jaunų žmonių. Išskirtin...
Epidemiologė atsakė, kiek užtruks įgyti kolektyvinį imunitetą rotavirusams
Lietuvoje vaikai – nuo naujagimių iki mokyklinio amžiaus – skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Anksčiausiai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų