Pastaruosius 10 metų duona vis labiau peikiama: pasak mitybos specialistų, balta duona yra per greitai suvirškinama, sukelia staigų gliukozės koncentracijos padidėjimą kraujyje ir turi ryšį su nutukimu. Trumpai tariant, ji yra sveikuolių priešas. Tačiau problema išsprendžiama – sukurta violetinė duona, — rašo CNN.com
Tai galėtų būti pirmasis „supermaistas“, priklausantis kepinių kategorijai: pilnas antioksidantų, kurie svarbūs kovai su navikinėmis ląstelėmis, virškinamas 20 proc. lėčiau nei balta duona ir pagamintas iš natūralių sudedamųjų dalių.
Pagrindinė duonos blogybė yra aukštas glikeminis indeksas: sudėtyje esantis cukrus greitai patenka į kraujotaką ir sukelia staigų gliukozės koncentracijos kraujyje šoktelėjimą aukštyn. Taip pat krakmolas yra greitai suvirškinamas, todėl žmonės suvalgo daugiau nei turėtų.
„Pakeisti duonos receptą taip, kad nepakistų visų mėgstamas skonis, buvo tikras iššūkis“, — sakė prof .Z. Weibiao iš Nacionalinio Singapūro universiteto (The National University of Singapore).
Jis nusprendė iš juodųjų ryžių išskirti antocianinus (tai raudonai mėlynų pigmentų grupė, lemianti žiedų, vaisių, daržovių spalvą bei pasižyminti dideliu biocheminiu aktyvumu, o dauguma jų farmakologinių savybių susijusios su antioksidaciniu poveikiu) ir įtraukti į duonos receptą.
Nepaisant to, kad daug žinoma apie antioksidantų naudą sveikatai, žinios apie antocianinų naudojimą maisto pramonėje yra labai ribotos.
Antocianinai, įmaišyti į duonos tešlą, ne tik nudažo ją violetine spalva: vykstant cheminei reakcijai su krakmolą skaidančiais fermentais, duonos virškinimas sulėtėja 20 proc.
Dar daugiau, kepant 200 laipsnių C temperatūroje, duonos plutoje ir minkštime išsaugoma 80 proc. antioksidantų.
„Jeigu jūs norite mėgautis tradicine duona, bet sulėtinti jos virškinimą, tai turbūt yra geriausias receptas. O violetinė spalva taip pat atrodo neblogai“, — komentavo mokslininkas.
Tyrimai parodė, kad antocianinai gali padėti užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių, neurologinėms ligoms ir vėžiui, taip pat atlieka svarbų vaidmenį nutukimo ir diabeto kontrolėje, nes geba slopinti virškinimo fermentus ir sumažinti gliukozės lygį kraujyje.
Duonos su antocianinais energinė vertė išlieka visiškai tokia pati kaip baltos duonos, nes tolesnėje gamyboje naudojami ingredientai yra vienodi. Šios duonos pagrindinė idėja yra energijos atpalaidavimo sulėtinimas, dėl kurio gautas toks pat kalorijų skaičius užtikrina ilgesnį sotumo jausmą.
Kol kas violetine duona dar neprekiaujama, tačiau mokslininkas teigia sulaukęs didelio prekybininkų susidomėjimo, tad viskas dar ateityje.