Šeštadienis, 2024.11.09
Reklama

O jeigu mūsų duona kasdieninė taptų... violetinė?

Šaltinis: vlmedicina | 2016-03-27 00:01:47

Pastaruosius 10 metų duona vis labiau peikiama: pasak mitybos specialistų, balta duona yra per greitai suvirškinama, sukelia staigų gliukozės koncentracijos padidėjimą kraujyje ir turi ryšį su nutukimu. Trumpai tariant, ji yra sveikuolių priešas. Tačiau problema išsprendžiama – sukurta violetinė duona, — rašo CNN.com

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) asociatyvioji nuotr.

Tai galėtų būti pirmasis „supermaistas“, priklausantis kepinių kategorijai: pilnas antioksidantų, kurie svarbūs kovai su navikinėmis ląstelėmis, virškinamas 20 proc. lėčiau nei balta duona ir pagamintas iš natūralių sudedamųjų dalių.

Pagrindinė duonos blogybė yra aukštas glikeminis indeksas: sudėtyje esantis cukrus greitai patenka į kraujotaką ir sukelia staigų gliukozės koncentracijos kraujyje šoktelėjimą aukštyn. Taip pat krakmolas yra greitai suvirškinamas, todėl žmonės suvalgo daugiau nei turėtų.

„Pakeisti duonos receptą taip, kad nepakistų visų mėgstamas skonis, buvo tikras iššūkis“, — sakė prof .Z. Weibiao iš Nacionalinio Singapūro universiteto (The National University of Singapore).

Jis nusprendė iš juodųjų ryžių išskirti antocianinus (tai raudonai mėlynų pigmentų grupė, lemianti žiedų, vaisių, daržovių spalvą bei pasižyminti dideliu biocheminiu aktyvumu, o dauguma jų farmakologinių savybių susijusios su antioksidaciniu poveikiu) ir įtraukti į duonos receptą.

Nepaisant to, kad daug žinoma apie antioksidantų naudą sveikatai, žinios apie antocianinų naudojimą maisto pramonėje yra labai ribotos.

Antocianinai, įmaišyti į duonos tešlą, ne tik nudažo ją violetine spalva: vykstant cheminei reakcijai su krakmolą skaidančiais fermentais, duonos virškinimas sulėtėja 20 proc.

Dar daugiau, kepant 200 laipsnių C temperatūroje, duonos plutoje ir minkštime išsaugoma 80 proc. antioksidantų.

„Jeigu jūs norite mėgautis tradicine duona, bet sulėtinti jos virškinimą, tai turbūt yra geriausias receptas. O violetinė spalva taip pat atrodo neblogai“, — komentavo mokslininkas.

Tyrimai parodė, kad antocianinai gali padėti užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių, neurologinėms ligoms ir vėžiui, taip pat atlieka svarbų vaidmenį nutukimo ir diabeto kontrolėje, nes geba slopinti virškinimo fermentus ir sumažinti gliukozės lygį kraujyje.

Duonos su antocianinais energinė vertė išlieka visiškai tokia pati kaip baltos duonos, nes tolesnėje gamyboje naudojami ingredientai yra vienodi. Šios duonos pagrindinė idėja yra energijos atpalaidavimo sulėtinimas, dėl kurio gautas toks pat kalorijų skaičius užtikrina ilgesnį sotumo jausmą.

Kol kas violetine duona dar neprekiaujama, tačiau mokslininkas teigia sulaukęs didelio prekybininkų susidomėjimo, tad viskas dar ateityje.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: Duona, duona
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Klaipėdos universiteto ligoninėje prieširdžių virpėjimas pradėtas gydyti pažangiausiu metodu
Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) Širdies aritmijų centro medikai nuo šiol prieširdžių virpėjimą – vieną iš d...
Nosies operacijos skirtingose kultūrose: kaip skiriasi pageidavimai pasaulyje?
Nosies operacijos yra vienos iš populiariausių estetinės chirurgijos procedūrų. Nors šios operacijos tikslas yra pagerin...
Medicinos paslaugos greitai ir patikimai
Sveikata yra brangiausia, ką turime, todėl svarbu ja tinkamai ir laiku pasirūpinti. Tam atliekami išsamūs sveikatos tyri...
Kaip tinkamai pasiruošti radiologiniams tyrimams?
Kauno klinikų Radiologijos klinikoje atliekamas platus radiologinių tyrimų spektras, įskaitant rentgeną, ultragarsą, kom...
Nemalonios kelionės į tualetą gali įspėti apie ligą: kaip palengvinti simptomus?
Dirgliosios žarnos sindromas – nemaloni, kasdienybę apsunkinanti lėtinė būklė, paveikianti apie 5–10 proc. p...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų